WK wielrennen 2023 voorbeschouwing wegwedstrijd mannen

Exact twee weken na de spurt op de Champs-Élysées (in etappe 21 Tour de France 2023) is het alweer raak. Alsof het wielervoorjaar en ook de Tour de France ons al niet genoeg genot bracht — is het zondag 6 augustus tijd voor de strijd om de meest felbegeerde tricot binnen het peloton: de regenboogtrui! Is Glasgow het decor voor een nieuw gevecht tussen Mathieu van der Poel en Wout van Aert op het WK wielrennen 2023? Of gaan de kaarten Olav Kooij en Jasper Philipsen worden getrokken? En wat kan regerend wereldkampioen Remco Evenepoel? Voorjaarsklassiekers.be blikt uitgebreid vooruit met deze WK wielrennen 2023 voorbeschouwing wegwedstrijd mannen!

_WK wielrennen 2023 - Parcours en favorieten

WK wielrennen 2023 voorbeschouwing wegwedstrijd mannen

Honderd renners, honderd verhalen. Een gevleugelde uitspraak, vooral onder journalisten. Maar o zo waar. Maar ook elk wereldkampioenschap heeft zijn eigen verhaal, drama en heroïek. Slechts één winnaar, maar vele verliezers. Op de dag dat er wordt gestreden om die felbegeerde regenboogtrui worden ploegsponsors en teambelangen vervangen door nationale kleuren, belangen en trots. Mathieu van der Poel de perfecte lead-out man voor Jasper Philipsen? Niet vandaag. Wout van Aert en Olav Kooij uitspelen als beide kopmannen? Idem. Vandaag staan deze ploegmaats tegenover elkaar.  Remco Evenepoel — die normaal met zijn roedel wolven ten strijde trekt — zal zijn titel verdedigen in de wetenschap dat twee kopmannen van rivaliserende sponsorploegen vandaag in landsbelang aan zijn zijde rijden. Zoals Jonas Heyerick treffend schreef in de inleiding van het WK 2021 special van Bahamontes: het is die ene dag tussen loon en land, tussen hart en verstand. Maar wel, wielerhoogdag!

Historie WK wielrennen 

De flik van Alejandro Valverde in Firenze in 2013. De hongerklop van Mathieu van der Poel in doorweekte Harrogate vier jaar geleden. De hiaat op het palmares van Roger de Vlaeminck. De drie op rij van Peter Sagan. Tommeke wat doe je nu in 2005. Enzovoort, enzovoort. Wielrennen staat wars van historie, tradities en verhalen en het WK wielrennen is bij uitstek een dag waar elk jaar opnieuw geschiedenis wordt geschreven en nieuwe verhalen worden verteld.

Parcours wegwedstrijd mannen WK wielrennen 2023

De WK-wegrace voor mannen begint in Edinburgh en eindigt 271,1 kilometer later in Glasgow. Het afsluitende circuit in Glasgow is technisch met veel korte klimmetjes, wat resulteert in een totaal van 3.570 hoogtemeters voor de coureurs.

Het parcours lijkt ideaal voor klassiekerspecialisten zoals Van der Poel en Van Aert, met het uitdagende afsluitende circuit waar renners van het ene korte klimmetje naar het andere rijden. Hoewel de klimmetjes niet extreem steil zijn, zal de vermoeidheid een grote rol spelen.

Na de start in Edinburgh gaan de renners over de Queensferry Crossing en rijden ze ongeveer 50 kilometer langs de noordkant van de Firth of Forth over glooiende wegen richting het westen. Na de Clackmannanshire Bridge wacht na 70 kilometer de eerste helling, een 4,4 kilometer lange klim met een gemiddelde stijging van 3,4%. De langste klim van de dag komt ongeveer 15 kilometer later op Crow Road, waar het parcours gedurende 5,6 kilometer gemiddeld 4% omhoog loopt.

WK wielrennen 2023 - Vlaanderen 2021

Het cruciale gedeelte is het circuit in Glasgow, dat de renners na 120 kilometer betreden. Het 14,3 kilometer lange circuit staat tien keer op het programma, met 42 bochten en voortdurende hoogteverschillen. De hellingen zijn niet lang maar kunnen gecombineerd met de bochten een uitputtingsslag veroorzaken. Elke ronde bevat 193 hoogtemeters.

Vooral het klimmetje op Montrose Street is belangrijk. Het heeft een lengte van 200 meter en een stijgingspercentage van 7,7%. Dit klimmetje komt 1,5 kilometer voor de finish, waarna de route in een licht dalende lijn naar de streep op George Square loopt. Positionering wordt cruciaal, vooral in de laatste 400 meter, die recht en vlak zijn.

Lees hier ook een uitgebreide voorbeschouwing parcours WK wielrennen 2023! Maar blijf hier op de pagina van de WK wielrennen 2023 voorbeschouwing wegwedstrijd mannen en lees zeker verder als je wil weten wie de favorieten voor de felbegeerde regenboogtrui zijn!

Favorieten wegwedstrijd mannen WK wielrennen 2023

Waar de bookmakers Jasper Philipsen de grootste favoriet voor de WK winst rekenen, kijken de wielerliefhebbers uit de Lage Landen vooral uit naar een nieuw duel tussen Wout van Aert en Mathieu van der Poel. Ditmaal een keer niet in het veld of op de kasseien van Vlaanderen of Roubaix. Het feestje kan wel compleet worden gemaakt als Tadej Pogačar zich ook meldt. Reken er dan ook een gretige Mads Pedersen, Kasper Asgreen, Julian Alaphilippe, Biniam Girmay, Thomas Pidcock en Christophe Laporte bij — en het lijkt alsof we naar een voorjaarsklassieker gaan kijken. Maar dan midden in de zomer. En in een land waar de weergoden invloed kunnen uitoefenen op het koersverloop. En waar sterke blokken met sponsorteams voor één dag niet gelden. Welke klasbakken zijn de favorieten wegwedstrijd mannen WK wielrennen 2023? Wat zijn de sterkste landen? En wie is waar de uitgesproken kopman, luxeknecht of vrije man? Lees hier de specifieke favorieten wegwedstrijd mannen WK wielrennen 2023 pagina!

Voorbeschouwing WK wielrennen 2023