Voorbeschouwing parcours wegrit WK wielrennen 2023

Maar liefst 271,1 kilometer en 3570 hoogtemeters. De Crow Road (5,4 km en gemiddeld 4,2%), tien lokale rondes met daarin dus ook tien maal de Montrose Street (200 m, 7,7% gem.) en maar liefst 50 (!) bochten in de finale lus alvorens we finishen op de George Square. Het wordt een ongekend straffe koers! Voorjaarsklassiekers.be blikt vooruit met de Voorbeschouwing parcours wegrit WK wielrennen 2023 special!

Voorbeschouwing parcours wegrit WK wielrennen 2023 - Glasgow Ek 2018 (1)

Voorbeschouwing parcours wegrit WK wielrennen 2023

De wegrit voor mannen op dit Super WK wielrennen begint in de Schotse hoofdstad Edinburgh. Na bijna 120 kilometer, met aanzienlijke hoogtemeters en daarin dus de Crow Road (5,4 km en gemiddeld 4,2%), bereiken de renners de grootste stad van Schotland, Glasgow. In deze grootste stad van Schotland werd in 2018 nog de Europese Kampioenschappen afgewerkt, waar de wegrit werd gewonnen door Matteo Trentin – die Wout van Aert en Mathieu van der Poel voor zich liet.

Voorbeschouwing parcours wegrit WK wielrennen 2023

Een maal in Glasgow moeten de coureurs dit WK 2023 op de weg nog 10 plaatselijke rondes afleggen voordat ze na 271,1 kilometer en 3570 hoogtemeters finishen op George Square. Het lijkt erop dat dit een WK wordt dat draait om geconcentreerde renners met een explosieve finale. Hieronder duiken we uitgebreid in het parcours wegrit WK wielrennen 2023!

Datum: zondag 6 augustus
Start: 10:30 uur Belgische tijd in Edinburgh
Aankomst: ongeveer 17:00 uur Belgische tijd in Glasgow
Afstand: 271,1 km met 3570 hoogtemeters
Belangrijke passages: 1 keer Crow Road en 10 keer Montrose Street

Parcours wegrit WK wielrennen 2023

Je kan dus gerust zeggen dat het parcours van de wegrit op het WK in Glasgow gelijkstaat aan een uitdagende voorjaarsklassieker. Want met meer dan 270 kilometer gaan alleen echt de grote beren en motoren boven drijven. Dit is het langste WK sinds 2013 in Firenze, waar het parcours 272,26 km was. Dit kan gunstig zijn voor de klassieke renners die gewend zijn aan dergelijke afstanden in klassieke races.

Het startschot wordt gegeven om 10:30 uur Nederlands/Belgische tijd in Edinburgh, gevolgd door een defilé van 4,5 kilometer. Na de hoofdstad gaan ze richting de Queensferry Crossing Bridge, een belangrijke oversteek tussen Edinburgh en Fife. Hoewel deze brug slechts 2,7 kilometer lang is en vroeg in het parcours komt, is de kans op waaiervorming klein. Vervolgens blijven de renners langs de kust rijden totdat ze weer een korte brug oversteken en het binnenland ingaan.

In het binnenland wacht de renners de langste beklimming van de dag: Crow Road. Deze smalle weg door de Schotse velden is 5,8 kilometer lang, met een gemiddeld stijgingspercentage van 4 procent en enkele stukken met een stijgingspercentage boven de 9 procent. Hoewel deze klim de uiteindelijke winnaar nog niet zal bepalen, kan het wel voor een eerste scheiding in het peloton zorgen. Na de top volgt een afdaling richting het dorpje Lennoxtown.

Parcours wegrit WK wielrennen 2023

Na de eerste 120 kilometer bereiken de renners het lokale parcours, het Glasgow Circuit, via Bryes Road. Dit circuit van 14,3 kilometer in het centrum van Glasgow moeten ze in totaal tien keer afleggen. Het technische circuit heeft maar liefst 42 bochten en veel straatmeubilair. Er moet worden opgepast voor valpartijen, dus de kopmannen zullen graag vooraan willen zitten in de tweede helft van het parcours. Het belangrijkste punt op dit rondje is Montrose Street. Deze steile helling is slechts 200 meter lang, maar heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 7,7 procent en een maximale stijging van 11,7 procent. Dit kan een ideale springplank zijn voor een aanval, aangezien de finish op 1,5 kilometer van deze korte beklimming ligt. Als het toch op een massasprint uitdraait, is de kans groot dat het chaotisch verloopt. In de laatste kilometer zijn er nog vier bochten, waarvan twee bochten van 90 graden. De renners moeten dus tijdens de parcoursbespreking alert blijven.

Kan Remco Evenepoel hier zijn titel prolongeren of gaan we een sprint van een uitgedunde groep krijgen? Er zijn genoeg scenario’s mogelijk, dit WK 2023. Een lange solo, een groepssprint of een sprint met uitgedunde groep. Elk scenario zal weer haar eigen favorieten kennen. Lees vooral ook de WK wielrennen 2023 voorbeschouwing wegwedstrijd mannen of de favorieten WK 2023 op de weg! En mocht je nog even lekker de historie WK Wielrennen willen induiken, ook daar ben je bij Voorjaarsklassiekers aan het juiste adres!

Voorbeschouwing WK wielrennen 2023

Meer over het WK 2023 op Voorjaarsklassiekers.be?

Voorjaarsklassiekers.be blikt uitgebreid vooruit! Lees bijvoorbeeld alles over het WK 2023, zoals de WK wielrennen 2023 voorbeschouwing wegwedstrijd mannen, de favorieten wegwedstrijd WK wielrennen 2023 en de voorbeschouwing parcours wegrit WK wielrennen 2023 en mocht je nog even lekker de historie WK Wielrennen willen induiken, ook daar ben je bij Voorjaarsklassiekers aan het juiste adres!