Met een loodzwaar parcours van de wegwedstrijd op het Super WK zullen de renners van het Vlaamse kasseienwerk bovendrijven. Helemaal de beren die na een afmatting nog over een eindschot beschikken. Inderdaad. Een nieuw duel tussen Mathieu en Wout is zomaar mogelijk! Voorjaarsklassiekers.be blikt uitgebreid vooruit met deze favorieten wegwedstrijd mannen WK wielrennen 2023!
Parcours wegwedstrijd WK wielrennen 2023
De wegwedstrijd van het WK 2023 kenmerkt zich als snel parcours, extreem veel draai en -keerwerk om en nabij 50 bochten!) en de nodige hoogtemeters. En onderschat ook de afstand niet. Met 271,1 kilometer en 3.570 hoogtemeters zal hier geen kleine jongen winnen. Zie ook de uitgebreide voorbeschouwing WK wielrennen 2023 en voorbeschouwing parcours WK wegrit 2023 — hieronder gaan we verder met de favorieten wegwedstrijd WK Wielrennen 2023!
Favorieten wegwedstrijd WK Wielrennen 2023
We beginnen – uiteraard – bij de titelverdedidger. Remco Evenepoel heeft goesting. Dat zagen we eerst eind juli al, toen de Soudal-Quick Step renner – met regenboogtrui en al – de verschroeiend steile stroken van de Alto de Angliru bedwong. Deze legendarische col moet worden aangedaan tijdens de komende Vuelta a España, waar Eddy Evenemerckx zijn titel gaat verdedigen. En hoopt te prolongeren. Maar dat gaat hij natuurlijk ook in Glasgow doen. En zoals gezegd, er is goesting. Maar ook vertrouwen. Want met die schitterende zege in de Clásica San Sebastián van afgelopen zaterdag op zak liet Evenepoel zijn benen al spreken.
Wout van Aert zal met een dubbel gevoel terug kijken op de Tour de France. Aan de ene kant zag hij zijn ploegmaat en kopman Jonas Vingegaard de gele trui prolongeren. Hét hoofddoel van Jumbo-Visma was binnen. Aan de andere kant, Wout verliet de Tour de France zonder etappezege – maar daar stond de geboorte van zoon Jerome dan weer tegenover. Wout van Aert moet just niks maar kan natuurlijk wel een hele mooie én net zo gewenste vette vis vangen! Met zijn sprint-a-deux zege op Jasper Philipsen in de na-Tour-criterium in zijn eigen Herentals leeft Wout op een roze wolk én eveneens zelfvertrouwen naar het WK!
Wat een weelde bij de Belgen. Met titelverdediger en klasbak Evenepoel kunnen ze op soortgelijke wijze als Australië de titel pakken. Want wie kan achter de wereldkampioen aanrijden als hij wegbrommert? Met D’n Kleine heeft Sven Vanthourenhout met Wout van Aert een joker in zijn zak, die op elk moment op dit parcours kan toeslaan. Wout kan het solo doen, Wout kan op een steile strook het verschil maken, maar Wout kan ook rekenen op een sprint – het liefst na een afmattende koers. En mocht het – wat alles behalve logisch lijkt gezien het parcours, de afstand en de vele bochten – het toch nog een groepsspurt worden, is daar Jasper Philipsen. Met maar liefst vier zeges in de Tour de France is hij meer dan alleen een luxeknecht. De Alpecin-Deceuninck renner blaakt eveneens van het zelfvertrouwen en ziet zichzelf de regenboogtrui wel pakken in Glasgow.
De Nederlanders hebben natuurlijk Mathieu Van der Poel. De alleskunner en veelwinnaar zal de absolute kopman zijn – maar bondschoach Koos Moerenhout heeft ook de beschikking over Dylan van Baarle en Olav Kooij. Tuurlijk, minder sterk in de breedte dan de Belgen — maar er zijn wel eens minder grote renners wereldkampioen geworden. Kooij is in onze ogen echter één van de mogelijke dark horses, maar diens ploegmaat Van Baarle is een grote outsider. De winnaar van Parijs-Roubaix 2022 kan als geen ander het juiste moment kiezen én solo weg te blijven. Dat etaleerde de Nederlands kampioen begin dit jaar nog in de Omloop het Nieuwsblad. Karren maar, karren maar!
Maar met Van der Poel hebben de Hollanders natuurlijk gewoon één van de grote favorieten — zo niet de topfavoriet in huis. MVDP kende een uitstekend voorjaar waar hij zowel Milan Sanden als Parijs-Roubaix op zijn naam schreef, twee Monumenten die nog ontbraken op de ruime palmares van de Alpecin-Deceuninck klepper. Het WK op de weg — misschien wel het Zesde Monument der eendagswedstrijden — is ook nog een hiaat op zijn erelijst. Aan de Nederlandse fans zal het niet liggen. Die wachten al jaren op een wereldtitel van een landgenoot. Het is namelijk al van 1985 geleden dat Joop Zoetemelk op zijn 38e(!) het WK op de weg won.
Dat de redactie van Voorjaarsklassiekers chauvinistisch is, is algemeen bekend. Maar met Evenepoel, Van Aert, Philipsen en anderzijds Van der Poel en Van Baarle hebben onze Vlaamse en Nederlandse achterban stuk voor stuk enorme kanshebbers in de gelederen. Maar eerlijk is eerlijk — en een beetje objectief moeten we blijven — er zijn genoeg kapers op de kust. Te beginnen in Denemarken..
Mads Pedersen weet namelijk hoe je een WK op de weg wint. En dat de omstandigheden in Glasgow zo maar hetzelfde kunnen gaan zijn als in het Britse Harrogate, waar de Lidl-Trek rijder zijn in 2019 zijn regenboogtrui veroverde. Met Mattias Skjelmose en Kasper Asgreen hebben de Denen een zeer straf blok.
De Fransen komen traditioneel ook altijd met meerdere troeven naar het WK. Christophe Laporte reed vorig jaar in Wollongong nog naar een knappe zilveren medaille en ook Valentin Madouas — kersvers Frans kampioen — zal honger naar succes hebben. Met Julian Alaphilippe in de gelederen weet je het maar nooit. Juju probeerde vaak in de vroege vlucht te zitten in heuveletappes de afgelopen Tour, maar wist het nooit tot de diepe finale te halen. En eigenlijk viel Madouas ook tegen. Echter gelden er op het WK andere wetten. Maar als je je geld inzet — of een verrassing zoekt bij je WK wielerpool — zouden wij gaan voor Laporte.
Dan Tadej Pogačar. De wonderboy uit Slovenië, die dit voorjaar de pannen van het dak en de kasseien uit de straten reed. Parijs-Nice, de Ronde van Vlaanderen, Amstel Gold Race en Waalse Pijl. De UAE-Emirates veelvraat won ze allemaal. Het was het voorjaar van Pogi en mede dankzij zijn hoogvorm leek hij de te kloppen man in de Tour de France. Door een nare valpartij in Luik-Bastenaken-Luik en de opgelopen polsbreuk ging er een streep door de voorbereiding voor de Tour de France. Hoewel het nog een erg spannende Tour werd, moest Pogačar toch toezien hoe Jonas Vingegaard voor de tweede maal op rij de Tour won. Revanche in Glasgow? Pogi houdt van zware koersen. Check. Kan prima in de regen rijden. Check. En heeft zich ontpopt tot misschien wel de beste eendagsrijder van het stel. Check. De grote vraag is: hoe is het met de honger naar de succes van de Sloveen. Gaat Pogi het Wk rijden? Zo ja: schrijf hem maar op!
De laatste favoriet is de Brit Thomas Pidcock. De allrounder, de INEOS klepper kan zowel mountainbiken, als veldrijden als op de weg uitstekend koersen, reed eveneens al een ijzersterk voorjaar. De zevende stek in het eindklassement van de Ronde van de Algarve en de vijfde plaats in de Omloop waren een opmaat voor zijn eclatante zege in de Strade Bianche. Na een val in de Tirreno leek het even wat minder te gaan, want in de Ronde van Vlaanderen – toch een doel – werd hij slechts 52e. Maar in het Ardennenwerk veerde de Brit weer helemaal op: derde in de Amstel en tweede in Luik. En dat de 24-jarige in Leeds geboren écht allround is liet hij in de Tour de France zien: enkele korte noteringen en dertiende in het eindklassement om het geel.
Ten slotte nog aandacht voor misschien wel dé verrassing van het voorjaar: Ben Healy. De 22-jarige Ier won in maart ritten in Italië en brak bij het grote publiek door in de Brabantse Pijl, waar hij tweede werd achter Dorian Godon. Vier dagen later liet hij weer van zich spreken, door de enige te zijn die Pogi kon volgen in de Amstel Gold Race. Ook in Zuid-Limburg reed hij naar een tweede stek. Na ook nog eens vierde te worden in Monument Luik-Bastenaken-Luik ging de EF Education-EasyPost renner met veel vertrouwen naar de Giro d’Italia. Niet zonder reden: Healy wist een etappe te winnen en derde te worden in het bergklassement. Zelf liet hij in ProCycling optekenen dat het WK zijn lievelings wedstrijd is om te winnen. De gunfactor heeft hij. De benen ook?
Sterrenverdeling favorieten wegwedstrijd WK 2023
De sterrenverdeling van de favorieten wegwedstrijd mannen WK wielrennen 2023 volgens de redacteuren van Voorjaarsklassiekers.be – met de kanttekening dat het parcours Wout van Aert misschien wel het beste ligt, maar dat Wout ook zomaar gevangen kan zitten in het eigen ploegentactiek. En dat Remco Evenepoel dan weliswaar slechts 3 van de 5 sterren krijgt, maar wij niemand zijn wiel zien houden als hij er net als in Wollongong vandoor muist.
De sterren zijn samengesteld op basis van statistiek – wie maakt er het meeste kans op de winst. Op basis van de vormpeil van de kleppers en uiteindelijk door de voltallige redactie vormgegeven. Met het hoofd – maar zeker ook met het hart! Moge de beste winnen. En laat het vooral spannend worden. Met misschien wel, net als in de na-Tour-criterium in Herentals, een sprint-a-deux tussen twee Belgen?
Sterrenverdeling favorieten wegwedstrijd mannen WK 2023
***** Wout van Aert
**** Mathieu van der Poel
*** Remco Evenepoel
** Tadej Pogačar
* Mads Pedersen
Dark horses: Christophe Laporte, Kasper Asgreen, Dylvan van Baarle, Jasper Philipsen
Meer over het WK 2023 op Voorjaarsklassiekers.be?
Voorjaarsklassiekers.be blikt uitgebreid vooruit! Lees bijvoorbeeld alles over het WK 2023, zoals de WK wielrennen 2023 voorbeschouwing wegwedstrijd mannen, de favorieten wegwedstrijd WK wielrennen 2023 en de voorbeschouwing parcours wegrit WK wielrennen 2023 en mocht je nog even lekker de historie WK Wielrennen willen induiken, ook daar ben je bij Voorjaarsklassiekers aan het juiste adres!