Voorbeschouwing wegwedstrijd Olympische Spelen 2021

Eens in de vier jaar worden de wielrenners en de wielervolgers en -kenners beloond met nóg een extra evenement en bijbehorende wielerwedstrijden: de tijdrit en de wegwedstrijd van de Olympische Spelen!
De Olympische Spelen van 2020 – die helaas door COVID-19 dus plaatsvindt in 2021 – vindt tussen 23 juli en 9 augustus 2021 plaats in de Japanse hoofdstad Tokio. Op deze pagina blikken we vooruit met de voorbeschouwing wegwedstrijd Olympische Spelen 2021, een alsmaar prestigieuzer en prominenter wordende wielerkoers binnen het peloton en ver daar buiten!

Voorbeschouwing wegwedstrijd Olympische Spelen Tokio 2021

Het peloton onderweg tijdens de wegwedstrijd van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, 2016.

Historie wegwedstrijd Olympische Spelen

De wegwedstrijd voor mannen was het enige wielerevenement op de weg tijdens de eerste moderne Olympische Spelen, de Olympische Spelen van Athene in 1896, een wedstrijd over 87 kilometer met start en finish in Athene.

Tussen de Spelen van Stockholm in 1912 en de Olympische Spelen van Los Angeles in 1932 werd de race gehouden als een individuele tijdrit, soms van duizelingwekkende lengte. In 1928 bedroeg de Olympische wegwedstrijd 168 kilometer.

Vanaf de Spelen van Atlanta in 1996 mochten beroepsatleten aan de Olympische Spelen deelnemen en hoewel in eerste instantie nog lang niet alle profs stonden te popelen om naar de Spelen te gaan, kreeg de olympische koorts in de loop der jaren steeds meer vat op het peloton. Jan Ullrich (Sydney, 2000), Paolo Bettini (Athene, 2004) en Samuel Sánchez (Peking, 2008) vwaren maar al te blij met hun behaalde gouden plak en Aleksandr Vinokourov (Londen, 2012) had er zelfs een fortuin voor over, daar hij naar alle waarschijnlijkheid het goud ‘kocht’ van Rigoberto Úran.

Samuel Sanchez goud Olympische Spelen Peking 2008

Samuel Sanchez pakt het goud op de Olympische Spelen van Peking in 2008. Fabian Cancellara kijkt met het brons om zijn nek jaloers toe.

Vorige wegwedstrijd, Olympische Spelen, Rio de Janeiro 2016:

Greg van Avermaet was de trotse winnaar van de wegwedstrijd van de Spelen in Rio de Janeiro in 2016. De Belgische wielrenner was de sterkste van een kopgroep van drie. Jakob Fuglsang won zilver, het brons was voor Rafal Majka.

Ook voor Greg van Avermaet was de gouden plak in de Olympische wegwedstrijd in Rio de Janeiro in 2016 één van zijn absolute hoogtepunten. Gouden Greg fietse maar liefst vijf jaar (dus een jaar langer, door corona) fier en trots rond in het peloton met een blinkende gouden helm.

Gouden Greg Rio de Janeiro 2016

Gouden Greg mocht vijf jaar genieten van zijn gouden plak. Wie gaat hem opvolgen?

Laatste tien winnaars olympische wegrit
2016: flag-be Greg Van Avermaet (Rio de Janeiro)
2012: flag-kz Alexander Vinokourov (Londen)
2008: flag-es Samuel Sánchez (Peking)
2004: flag-it Paolo Bettini (Athene)
2000: flag-de Jan Ullrich (Sydney)
1996: flag-ch Pascal Richard (Atlanta)
1992: flag-it Fabio Casartelli (Barcelona)
1988: flag-de Olaf Ludwig (Seoul)
1984: flag-us Alexi Grewal (Los Angeles)
1980: flag-ru Sergei Sukhoruchenkov (Moskou)

Voorbeschouwing wegwedstrijd Olympische Spelen 2021

Binnen de wielersport kennen we op de Olympische Zomerspelen van de XXXIIe Olympiade – zoals het evenement officieel heet – vier onderdelen: de baan, BMX, mountainbike en de weg. Binnen het wegwielrennen kennen we de bekende wegwedstrijd en de tijdrit. Twee evenementen waar de redactie van Voorjaarsklassiekers.be de nodige aandacht voor zal hebben. Allereerst de wegwedstrijd!

Parcours wegwedstrijd Olympische Spelen 2021

De 234 kilometer lange race vertrekt vanuit het Musashinonomori Park, met een 10 kilometer lange neutrale zone voordat hij via de Kagosaka Pass naar het westen gaat, door Kanagawa, Yamanashi en Shizuoka.

De route – die 4865 meter klimmen omvat – voert vervolgens naar het ‘Mount Fuji Circuit’, waarbij de renners de lagere hellingen van het beest, dat elk jaar duizenden klimmers aantrekt, moeten trotseren. Op de terugweg passeren ze het spectaculaire Yamanakako-meer, via populaire fietsroutes.

Bij het opblazen van het circuit van Fuji International Speedway, waar de finish zal plaatsvinden, leggen de renners een korte ronde af voordat ze de Mikuni Pass opgaan. De 6,8 km lange klim is gemiddeld 10,2 procent, met stukken van 12,6 procent op weg naar de 1159 meter hoge top. De volgende logische stap is een lange afdaling, die wordt gevolgd door redelijk vlak terrein voordat de renners voor de derde en laatste keer het Speedway-circuit opgaan.

Profiel wegwedstrijd Olympische Spelen 2021

Favorieten wegwedstrijd Olympische Spelen 2021

Wil je de wegwedstrijd op de Spelen in Tokio winnen, zal je van goede huize moeten zijn. Ervaring in monumentale klassiekers, al Luik Bastenaken Luik of de Ronde van Lombardije is een pré. Je moet de beschikking hebben over een flinke motor en durven te verliezen. Tegelijkertijd moet je de koers kunnen lezen – maar ook kunnen gokken waar nodig. Voorjaarsklassiekers.be blikt vooruit.

Bij het schrijven van de favorieten wegwedstrijd Olympische Spelen 2021 is het allereerst kijken naar de deelnemerslijst. Laat die nou om van te smullen zijn. Zowel de grotere klassieke coureurs als ook de uitblinkers van de recente Tour de France zullen aan de start in Tokio verschijnen. Met Tadej Pogacar en Richard Carapaz treffen we in Tokio de winnaar en nummer drie van Le Grande Boucle. Gezien hun vormpeil zijn zij dus direct enkele favorieten. De Slovenen hebben echter naast Pogie ook Primoz Roglic nog een tweede kanshebber in de gelederen.

Pogačar, Vingegaard en Carapaz

Twee van de Grote Drie van de Tour de France 2021 zijn ook direct kanshebbers voor het goud in Tokio.

Maar misschien is Wout van Aert wel de allergrootste favoriet voor de zege in de wegwedstrijd van het wielrennen op de Olympische Spelen 2021. De Belgische alleskunner zal samen met Remco Evenepoel rijden voor het goud. Vooral Van Aert zal in Tokio in blakende vorm aan de start verschijnen. Kan hij zijn landgenoot opvolgen en zich kronen tot Gouden Wout?

Wout van Aert Olympische Spelen 2021

Wout van Aert won de etappe naar de Ventoux, de tijdrit en de afsluitende etappe met sprint op de Champs-Elysées en is dus de man in vorm. Kan hij zich kronen tot ‘Gouden Wout’?

De Nederlanders zullen met Bauke Mollema een renner in vorm aantreffen in Tokio, die dan weer wordt ondersteund door Van Aert’s ploegmaat Tom Dumoulin. Dumoulin, afgelopen jaar nog tijdig teruggetrokken uit de wielersport, zal zich vooral focussen op de individuele tijdrit.

De Portugezen rekenen op Joao Almeida, de Italianen doen dat op Gianni Moscon en Vicenzo Nibali, terwijl Duitsland zal hopen te kunnen juichen voor Maximilian Schachmann. Frankrijk heeft met David Gaudu een outsider in de gelederen die vooral in de derde week van de Tour komt bovendrijven. De Canadezen rekenen op Michael Woods en de Kazachen hebben met Alexey Lutsenko mogelijk wel een nog gevaarlijkere outsider voor de overwinning. Last but not least, wat kunnen de ouwe sluwe vossen Alejandro Valverde (Spanje) en Vincenzo Nibali (Italië).

Favorieten wegwedstrijd Olympische Spelen 2021 volgens Voorjaarsklassiekers.be:

***** Wout van Aert
**** Tadej Pogačar
*** Primož Roglič
** Remco Evenepoel
* Michael Woods
Dark horse: Alexey Lutsenko

Meer koers op de Spelen? Ontdek hier de favorieten voor de tijdrit op de Olympische Spelen – welke vier dagen na de tijdrit op het programma staat.