Olympische Spelen 2021

De Olympische Zomerspelen 2020 of de Olympische Zomerspelen van de XXXIIe Olympiade – die eigenlijk in 2020 zou plaatsvinden – wordt in de zomer van 2021 dan toch georganiseerd. In het Japanse Tokyo vinden tussen vrijdag 23 juli en zondag 8 augustus 2021 maar liefst 339 sportevenementen en wedstrijden plaats. Net als in Rio de Janeiro in 2016 worden zowel voor de mannen als voor de vrouwen een wegwedstrijd als ook een individuele tijdrit verreden.

Road race Olympics

Sinds na 1996 ook profs waren toegestaan om mee te doen aan de Olympische wegrace, werd deze wielerkoers in het peloton meer en meer prestigieuzer. De zeges van Jan Ullrich (Sydney, 2000), Paolo Bettini (Athene, 2004), Samuel Sánchez (Peking, 2008) en Aleksandr Vinokourov (Londen, 2012) blinken maar wat mooi op hun palmares en laatstgenoemde had er naar verluidt zelfs een zak geld voor over, door de de zege te kopen van Úran. Greg van Avermaet (Rio de Janeiro, 2016) is trotse titelverdediger. Gouden Greg mocht door corona een extra jaar shinen met zijn gouden helm!

Ullrich Olympics Games 2000

Jan Ullrich is zo trots als een pauw met het goud. Links van hem Aleksandr Vinokourov, die 12 jaar later zelf ook aan de beurt is en zijn ploegmaat Andreas Klöden.

Paolo Bettini Axel Merckx Olympics 2004

Paolo Bettini nadat hij in Athene in 2004 het goud wegkaapt voor andere Axel Merckx, die België wel het brons bezorgd.

Samuel Sanchez goud Olympische Spelen Peking 2008

Samuel Sanchez pakt het goud op de Olympische Spelen van Peking in 2008. Fabian Cancellara kijkt met het brons om zijn nek jaloers toe.

Vinokourov 2012 London Olympic Games 2012

Aleksandr Vinokourov pakt het goud in Londen in 2012 voor Rigoberto Úran en Michael Matthews.

Het parcours van de wegwedstrijd van de Olympische Spelen 2021 is een kolfje naar de hand van de klimmers, die over een afstand van 234 kilometer meerdere beklimmingen voorgeschoteld krijgen en kent een finale met de steile Mikuni Pass (6,8 km aan 10,2%) als scherprechter. De wegwedstrijd wordt al op dag twee van de Olympische Spelen verreden, dus op zaterdag 24 juli 2021. Een dag later, op zondag 25 juli 2021, is de wegwedstrijd voor de vrouwen. De tijdritten staan voor de mannen en vrouwen op 28 juli 2021.

Parcours wegwedstrijd Olympische Spelen 2021

De wegwedstrijd voor mannen op de Olympische Zomerspelen in Tokio is 234 kilometer lang, terwijl het hoogteverschil 4.865 meter bedraagt. De renners rijden over de lagere hellingen van de berg Fuji op een parcours met vijf beklimmingen voordat de wedstrijd eindigt op het Fuji International Speedway-circuit.

De renners vertrekken in het Musashinonomori Park van Chofu, een westelijke voorstad van Tokio, en rijden in zuidwestelijke richting. Na ongeveer 40 kilometer begint de route licht te hellen, terwijl het landschap geleidelijk verandert van stedelijk en vlak naar landelijk en bergachtig.

Doushi Road is de eerste geclassificeerde klim van de Olympische wegwedstrijd. De 5,9 kilometer lange klim heeft een stijgingspercentage van 5,7% voordat hij na 80 kilometer wordt beklommen. De route gaat verder langs het prachtige Yamanakako Lake om bijna 20 kilometer later de volgende top te bereiken. De Kagosaka Pass is een korte klim met een top op 1.111 meter hoogte.

De route daalt af en gaat dan naar het ‘Mount Fuji Circuit’, dat in de schaduw ligt van de hoogste berg van Japan. De top van de berg Fuji ligt op 3.776 meter en de lagere hellingen zijn een tussenstap voor de mannen. Het parcours bedraagt 50,9 kilometer, waarbij de Fuji Sanroku eruit springt. Met een hoogteverschil van 1.451 meter wordt de 14,3 kilometer lange 6%-klim beklommen na 140 kilometer in het zadel.

Na een afdaling van 15 kilometer en 40 kilometer glooiend terrein, passeert de race het Fuji Speedway racecircuit voordat de laatste lus wordt ingezet. De route klimt over de monsterlijke Mikuni Pass – 6,5 kilometer aan 10,6%. Op weg naar de top stuiten de renners op een stuk van 4 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 12%. Een korte afdaling leidt naar de voet van de Kagosaka Pass, de korte klim die ook als tweede beklimming diende. Een lange afdaling leidt naar de golvende finale op de Fuji International Speedway.

De titelverdediger van de wegwedstrijd is Greg van Avermaet, die in de Olympische koers van 2016 in Rio de Janeiro het goud pakte door Jakob Fuglsang en Rafal Majka voor te blijven. Wie volgt Gouden Greg op?

Wegwedstrijd Olympische Spelen 2021

Greg van Avermaet pakte het goud in 2016 in Rio de Janeiro. Wie volgt hem op?

Favorieten wegwedstrijd Olympische Spelen 2021

Wie zijn de favorieten voor de wegwedstrijd van de Olympische Spelen 2021? Met het finishen van de Tour de France 2021 kunnen de lijstjes met favorieten voor de wielerwedstrijd wielrennen op de Olympische Spelen worden gemaakt. Wij voorzien een mooie strijd tussen de uitblinkers van de Tour en de meer klassieke renners. Voorjaarsklassiekers.be blikt uitgebreid vooruit met de favorieten voor de wegwedstrijd.

Het voltallige podium van de Tour zal afreizen naar Tokio. Sterker nog, alle drie de klasbakken zijn gezien hun vormpeil groot favoriet. Tadej Pogačar zal met de twee overwinningen in de etappes bergop als gedoodverfde favoriet aan de start verschijnen, maar ook Richard Carapaz is gemaakt voor het parcours van de wegwedstrijd én gebrand op revanche.

Tadej Pogačar Olympische Spelen 2021

Kan Tour de France winnaar Tadej Pogačar ook toeslaan op de Olympische Spelen 2021?

 

Olympische Spelen Pogacar Carapaz Vingegaard

Jonas Vingegaard, Tadej Pogacar en Richard Carapaz op de Mont Ventoux. Vechten Pogie en Richie ook in Tokio met elkaar om de prijzen?

Over gebrand op revanche gesproken. Pogačar’s landgenoot – en ditmaal dus teamgenoot – Primoz Roglic zal zich willen revancheren van een teleurstellende Ronde van Frankrijk, waar hij uitviel met een blessure.

Maar de Slovenen moeten dan wel afrekenen met Roglic’s ploegmaat Wout van Aert. De rit over de Mont Ventoux, een tijdrit én de afsluitende etappe naar Champs-Elysées vielen ten prooi aan de alleskunner van Jumbo-Visma. Kunnen we over een week spreken over Gouden Wout? Als Van Aert dit niet gedaan kan krijgen, hebben de Belgen met Remco Evenepoel nog een andere troefkaart in handen. Kan de Kannibaal van Schepdaal stunten met een gouden titel?

En wie zijn nog meer favoriet voor het goud tijdens de wegwedstrijd wielrennen op de Olympische Spelen zaterdag in Tokio? Denk aan klassieke renners als Maximilian Schachmann, die voor Duitsland de vooruitgeschoven man is. De Spanjaarden hebben oudgediende Alejandro Valverde en de Nederlanders komen met Bauke Mollema als kopman en Tom Dumoulin als helper. Michael Woods, Alexey Lutsenko en David Gaudu – alle drie eveneens een goede Tour in de benen – zullen voor Canadees, Kazachs en Frans succes moeten zorgen. Last but not least, wat kunnen de ouwe sluwe vossen Alejandro Valverde (Spanje) en Vincenzo Nibali (Italië)?

Benieuwd naar de favorieten voor de tijdrit op de Olympische Spelen? Lees hier dan wie de grootste concurrenten zijn van Wout van Aert in de strijd om chrono-goud.