Voorbeschouwing tijdrit Olympische Spelen 2021

Nog geen vier dagen na de Olympische wegwedstrijd, op zaterdag 24 juli 2021, staat op woensdag 28 juli de individuele tijdrit  voor de mannen op het programma. Voorjaarsklassiekers.be heeft de nodige aandacht voor de Olympische Zomerspelen Tokio 2021 en blikt op deze pagina uitgebreid vooruit op de individuele tijdrit. Hoe ziet het parcours van de individuele tijdrit Olympische Spelen 2021 eruit? Zien we in de tijdrit dezelfde favorieten als de wegwedstrijd van de Olympische Spelen? Welke chronospecialisten zien we terug in de sterrenverdeling? Wie is de dark horse? En wie moet Wout van Aert verslaan in zijn jacht op het goud?

Fabian Cancellara tijdrit 2016 Rio

Fabian Cancellara onderweg naar het goud in de tijdrit in Rio de Janeiro, 2016.

Voorbeschouwing tijdrit Olympische Spelen 2021

De UCI presenteerde al eerder in 2019 – toen corona nog een biermerk was en de Spelen aanvankelijk in 2020 zou plaatsvinden –  het parcours voor de individuele tijdritten van de elite mannen en vrouwen op de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. De elite mannen rijden 44,2 km en de elite vrouwen rijden 21,1 km op 29 juli.

“Het parcours langs de Fuji Speedway is een uitdaging, met een combinatie van lange rechte stukken en golvend terrein. Het zal ook een unieke omgeving bieden met zijn motorracecircuit vol fans en de spectaculaire berg Fuji als achtergrond.” De UCI heeft nauw samengewerkt met het organisatiecomité van Tokyo 2020 om de parcoursen van de Olympische individuele tijdrit en de Paralympische wegrace, individuele tijdrit en teamrelay-evenementen te ontwerpen,” zei UCI-voorzitter David Lappartient in een persbericht.

Vorige editie tijdrit Olympische Spelen

Fabian Cancellara won de gouden medaille in de individuele tijdrit van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016. De Zwitserse hardrijder eindigde 47 seconden voor Tom Dumoulin met Chris Froome 15 seconden daarachter.

Olympische Spelen 2016 tijdrit Rio de Janeiro podium

Het podium van de tijdrit op de vorige Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Fabian Cancellara pakt het goud voor Tom Dumoulin en Chris Froome.

Parcours tijdrit Olympische Spelen 2021

De tijdritten beginnen en eindigen op het motorcircuit van Fuji Speedway, waar ook de wegwedstrijden worden afgewerkt. De renners nemen het tegen elkaar op in een golvende lus van 21,1 km op en rond de speedway, met de berg Fuji als decor voor de evenementen.

De elite mannen rijden twee ronden over het circuit voor een totaal van 44,2 km en een hoogteverschil van ongeveer 846 meter. De elite-vrouwen leggen één lus af van in totaal 21,1 km met een hoogteverschil van 423 m.

Thomas Rohregger, voormalig olympisch wegrenner en technisch adviseur van de UCI, zei dat de atleten die goed willen presteren in de olympische tijdrit, “alles uit de kast moeten halen”.

Deelnemers tijdrit Olympische Spelen 2021

In totaliteit zullen woensdag 28 juli 2021 maar liefst 44 renners uit 28 afgevaardigde landen strijden om de medailles. België, Groot-Brittannië,  Italië, Nieuw-Zeeland, Polen, Portugal, Verenigde Staten en Zwitserland zijn de acht landen die twee renners in deze discipline mogen opstellen, de overige landen komen met enkel één tijdritspecialist naar de koers. Bij België rijden Wout van Aert en Remco Evenepoel, de Britten zullen met Geraint Thomas en Tao Geoghegan Hart afreizen. Filippo Ganna en Alberto Bettiol zullen Italiaans succes moeten bezorgen, terwijl Patrick Bevind en George Bennett de troeven van Nieuw-Zeeland zijn. Verder starten ook Michal Kwiatkowski en Maciej Bodnar (Polen), Nelson Oliveira en Joao Almeida (Portugal), Brandon McNulty en Lawson Craddock (VS) en Stefan Küng en Gino Mäder (Zwitserland).

Favorieten tijdrit Olympische Spelen 2021

Het begint misschien een beetje eentonig te worden, maar ook voor de tijdrit op de Olympische Spelen 2021 in Tokio is Wout van Aert de favoriet. De alleskunner en man-in-vorm was afgelopen zaterdag op de wegwedstrijd de beste man in koers, maar moest genoegen nemen met het zilver. Zilver is ook de medaille die hij pakte in de tijdrit op het WK in Imola vorig jaar. Pakt hij woensdag de kroon op een schitterend seizoen? Allee, Wout!

Wout van Aert Olympische Spelen Tokio tijdrit

Op de wegwedstrijd zaterdag pakte hij het zilver. Spreken we vanaf woensdag wel van Gouden Wout?

Dan moet de Belg wel afrekenen met Filippo Ganna. De Italiaanse hardrijder die in dienst rijdt van INEOS Grenadiers heeft Van Aert al op diverse tijdritwedstrijden klop gegeven, zo ook op diezelfde WK in Imola vorig jaar. Het parcours is wel in het voordeel van Van Aert, daar Ganna idealiter een volledig vlak parcours apprecieert. Vlak Ganna echter nooit uit. Andiamo, Pippo!

Tokio 2020 Tijdrit Filippo Ganna

Het was maar goed dat er mayonaise lag op circuit Imola. Pippo Ganna reed er vorig jaar iedereen aan frieten.

Pieken op het juiste moment. Dat moet je kunnen, wil je een gouden plak halen op een Olympische Spelen. We gaan twee jaar terug. Tour de France 2019. Een wielrenner van naam geeft er zomaar de brui aan. Stapt af, zonder duidelijke reden. Na twee maanden radiostilte en veel vraagtekens duikt dezelfde renners plots op, om iedereen naar de vaantjes te rijden. Plaats van delict het WK in 2019 in Harogate. De naam in kwestie: Rohan Dennis. Heb jij hem afgeschreven voor woensdag? Beter van niet. Come on Dennis!

Rohan Dennis Tokio 2020 tijdrit

Schrijf Rohan Dennis nooit af, dat moge duidelijk zijn. Het parcours ligt hem. Zien we hem weer schitteren?

Over afschrijven gesproken. Tom Dumoulin liet zich niet afschrijven, nee. Hij schreef zichzelf af. Hoewel, tijdelijk dan. Een break zoals dat vandaag de dag heet. Om te overzien waar zijn toekomst lag. Diverse wielertoeristen – zoals enkele van onze redacteuren – zagen hem echter ‘gewoon’ zijn trainingsrondjes blijven maken in de Limburgse heuvels en dit voorjaar maakte hij al bekend dat hij terug zou komen. In de Ronde van Zwitserland, het NK en zaterdag op de wegwedstrijd liet hij zich al even zien, echter moet alles volgens plan lopen wil hij woensdag met de bloemen weg lopen. Kom op, Tom!

Tom Dumoulin Tokio Olympische Spelen 2020

Kan Tom Dumoulin woensdag al zijn criticasters de mond snoeren en stunten met het goud?

Dan nog een Belg. Want naast Van Aert is ook Remco Evenepoel een grote favoriet voor eremetaal. Afgelopen zaterdag stak hij op een behoorlijk stuk van de meet zijn lont in het kruidvat echter zakte hij er later flink door heen. Na afloop gaf De Kannibaal van Schepdaal aan dat-ie tijdens de wegwedstrijd al snel de knop omzette naar woensdag. Kom aan REv!

Achter deze grote meneren, zien we met Primoz Roglic nóg een grote meneer. De winnaar van de Vuelta a España en nummer twee van de Tour de France van vorig jaar moest dit jaar de Tour verlaten naar diverse valpartijen, maar is een coureur die gemaakt is voor dit soort werk. Het parcours is hem daarnaast op het lijf geschreven. Het feit dat Slovenië hem verkiest boven Tadej Pogacar, zegt ook wel wat. Kan Rogic op voor het goud? Of zien we Kasper Asgreen of Rémi Cavagna stunten?

En wat te denken van Stefan Küng? Was het een vlak parcours geweest had Küng bij ons misschien wel drie of vier sterren gekregen, echter op dit glooiende en heuvelachtig terrein zien wij toch enkele andere favorieten kansrijker. Wat wel zeker is, is dat hij zijn zinnen heeft gezet en hardrijden dat kan-ie als geen ander. Won al diverse chrono racen in meerdaagse rittenkoersen en is Europees Kampioen tijdrijden. Wat kan Küng woensdag?

Favorieten Olympische tijdrit Tokio 2020 volgens Voorjaarsklassiekers.be

***** Wout van Aert
**** Filippo Ganna
*** Rohan Dennis
** Remco Evenepoel
* Primoz Roglic
Dark horse: Tom Dumoulin