Olympische Spelen 2021 Wielrennen – Wegwedstrijd

De wegwedstrijd is al een vast onderdeel sinds de allereerste Olympische Spelen van 1896 in de Griekse hoofdstad Athene – de tijdrit werd echter pas in 1996 geïntroduceerd. Hoewel de wegwedstrijd in die eerste editie op het programma stond, bleek het niet echt een succes. Het onderdeel werd in de twee Spelen erna echter geschrapt, maar staat sinds 1912 weer steevast op het programma van de Zomerspelen. De wegwedstrijd is vandaag de dag in het peloton populairder dan ooit, dat wellicht te maken heeft met het feit dat de profs pas sinds 1996 welkom zijn. De welbekende “olympische koorts” kreeg met de edities daaropvolgend steeds meer vat op het profpeloton en is in de laatste decennia uitgegroeid tot een ware klassieker. Tuurlijk, het is nog lang geen monument als de Ronde van Vlaanderen of Parijs Roubaix – maar samen met de wegwedstrijd op het WK is de Olympische wegwedstrijd wel een vette vis.

Één van de nog actieve coureurs die dit kan beamen is Greg van Avermaet. De Belg veroverde tijdens de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016 het Olympisch goud, door in een 237,5 kilometer tellende zware wedstrijd Jakob Fuglsang in de sprint te kloppen. De Pool Rafal Majka pakte het brons. De tijdrit van de Olympische Spelen van Rio de Janeiro werd een prooi voor de inmiddels afgezwaaide Zwitserse held Fabian Cancellara.

Olympische Spelen wielrennen

Het podium van de wegwedstrijd van de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro: winnaar Greg van Avermaet, runner-up Jakob Fuglsang en Rafal Majka.

Medailles olympische wegrit 2016 Rio de Janeiro
flag-nr1 Greg Van Avermaet in 6u10m05s
flag-nr2 Jakob Fuglsang in z.t.
flag-nr3 Rafał Majka op 5s

Olympische Spelen 2021: voorbeschouwing wegwedstrijd

De wegrace van de Olympische Spelen in Tokio staat op zaterdag 24 juli 2021 op het programma, exact zes dagen na de finish van de Tour de France op de Champs-Élysées. De Olympische koers telt 234 kilometers en kent 4.865 hoogtemeters. Tijdens de wegrace zullen vijf hellingen worden bedwongen, waar de Mikuni Pass de zwaarste is. De klim stijgt in 6,5 kilometer met een gemiddelde van 10,6%. De mannenrace start, onze tijd om 4:00 uur in de ochtend, in het Musashinonomori-park in Chofu, een voorstad van Tokio, en finisht op het racecircuit Fuji International Speedway.

Favorieten wegrace Olympische Spelen 2020

Gezien de top van de helling van de Mikuni Pass op 30 kilometer van de meet ligt, betekent dat het parcours is geknipt voor klimgeiten. We zullen echter, geheel volgens traditie, zeer diverse type renners zijn die kunnen worden aangewezen als favoriet. Was het bijvoorbeeld niet Alejandro Valverde die vier jaar geleden de te kloppen man leek – maar juist voorjaarsspecialist Greg van Avermaet met de zege ging lopen. Of wat te denken van de Spelen van 2012 in Londen, toen Alexander Vinokourov de zege “kocht” van Rigoberto Úran. Als we daar nog drie edities terug gaan, zien we echter nog steeds “grote meneren” op het hoogste schavot: Jan Ullrich (Sydney, 2000), Paolo Bettini (Athena, 2004) en Samuel Sanchez (Peking, 2008).

Wie zijn de favorieten voor de wegwedstrijd Olympische Spelen 2021? In Tokio zien we de volledige Tour de France podium terug, sterker nog. Dit zijn tevens enkele grote favorieten voor de eindzege! Tadej Pogačar zal met de twee overwinningen in de etappes bergop als gedoodverfde favoriet aan de start verschijnen, maar ook Richard Carapaz is gemaakt voor het parcours van de wegwedstrijd én gebrand op revanche.

Revanche. Daar is ook Pogi’s landgenoot Primož Roglič op uit. De vraag is in hoeverre de Sloveen en ster van Jumbo Visma fit aan de start zal verschijnen? Dat zal Roglič’ ploegmaat Wout van Aert wel zijn. De alleskunner van Jumbo Visma zal met meer goesting en zelfvertrouwen dan ooit naar Japan afreizen en is mede door zijn overwinningen in de rit over Mont Ventoux, een tijdrit én de afsluitende etappe naar Champs-Elysées misschien wel de te kloppen man. Naast Van Aert hebben de Belgen ook de beschikking over Remco Evenepoel. Kan de Kannibaal van Schepdaal stunten met een gouden titel?

Olympische Spelen Pogacar Carapaz Vingegaard

Zullen Tadej Pogacar en Richard Carapaz – hier op de Mont Ventoux – in Tokio opnieuw een robbertje vechten om de prijzen?

Wie zijn outsiders voor het goud op de wegrace wielrennen Olympische Spelen 2021?

Achter Pogačar, Carapaz,Roglič , Van Aert en Evenepoel zijn er nog andere kleppers die – als alles meezit – zomaar Olympisch goud kunnen pakken. Want geef toe, waren Samuel Sanchez, Aleksandr Vinokourov en Greg van Avermaet de voorgaande drie edities van de wegrace nou de uitgesproken favoriet? Nee. Dus we zouden zomaar Alejandro Valverde, Bauke Mollema, Maximilian Schachmann of David Gaudu op het hoogste schavotje met het goud in de hand zien staan. Zij zijn wel voor respectievelijk Spanje, Nederland, Duitsland en Frankrijk de vooruitgeschoven mannen.

En de Britten, Italianen en Portugezen? Die komen met respectievelijk Simon en Adam Yates, Gianni Moscon en Joao Almeida met van die outsiders die – bij een goede dag- zomaar eens kunnen stunten.

En onze joker? Dat is de Kazach Alexey Lutsenko. Werd tweede in de Dauphiné en achtste in de Tour de France én gaf eerder dit seizoen al aan dat zijn hele zomer is afgestemd op maar één wielerkoers: de Olympische wegwedstrijd.

Favorieten wegwedstrijd Olympische Spelen 2021 volgens Voorjaarsklassiekers.be:

***** Wout van Aert
**** Tadej Pogačar
*** Primož Roglič
** Remco Evenepoel
* Michael Woods
Dark horse: Alexey Lutsenko

Meer wielrennen en Olympische Spelen? Ontdek hier de favorieten voor de tijdrit op de Olympische Spelen – welke vier dagen na de tijdrit op het programma staat.