Giro 2022: voorbeschouwing etappe 1 naar Visegrád

We gaan beginnen! De 105e editie van de Giro d’Italia 2022 gaat vrijdag 6 mei 2022 van start met een heerlijke Grande Partenza in het Hongaarse Boedapest! Voorjaarsklassiekers.be blikt vooruit met de voorbeschouwing etappe 1 naar Visegrád. Andiamo ciclistas!

Le Grande Partenza Giro d'Italia 2022

Voorbeschouwing etappe 1 naar Visegrád

Dit lijkt op een standaard vlakke etappe om een Grote Ronde te beginnen … tot de laatste 5,6 km. Na een zeer vlakke dag volgt een klim naar de finish met een gemiddelde van ongeveer 5%, wat zorgt voor een fascinerend begin van de Giro. Met de eerste maglia rosa voor het grijpen, zal de strijd hevig zijn op de laatste klim. Wees niet verbaasd als er een flinke groep op de top staat. Voorjaarsklassiekers.be duikt nader in deze etappe!

GIRO 2022- VOORBESCHOUWING ETAPPE 1 NAAR VISEGRÁD

Giro 2022: etappe 1 Boedapest – Visegrád

De Grande Partenza van de 105de Giro d’Italia vindt plaats in Hongarije. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de etappes in 2020 zouden plaatsvinden, maar de COVID-19 pandemie dwarsboomde de allereerste Oost-Europese start van een Grote Ronde, maar twee jaar later is de droom eindelijk werkelijkheid geworden voor de Hongaarse wielerfans.

De eerste etappe, die begint in de hoofdstad Boedapest, is grotendeels vlak. De etappe voert van Boedapest naar het zuiden en vervolgens naar het westen, naar de eerste tussensprint in Székesfehérvár, een voormalig handelscentrum in Centraal-Hongarije. Het peloton buigt dan af naar het noorden en rijdt bijna 100 km door vlak, voornamelijk agrarisch land, op weg naar het noordelijkste punt van de etappe, Esztergom, op de grens met Slowakije. Hier ligt de tweede kans van de dag voor de kanshebbers op de puntentrui om te sprinten voor de maglia ciclamino.

Een korte rit naar het westen blijft over in de richting van Visegrád, een prachtig stadje aan de schilderachtige Donau-bocht. De aanloop naar de finishlijn zal het eerste vuurwerk van de eerste Grote Ronde van 2022 uitlokken. Hoewel het een vlakke etappe is, betekent de korte, steile klim van vierde categorie naar het kasteel van Visegrád dat de sprinters niet aan hun trekken komen. In plaats daarvan biedt de keuze om de proloog-achtige tijdrit uit te stellen tot de tweede etappe een uitgelezen kans voor de puncheurs om aan de slag te gaan in de strijd om de eerste drager van de maglia rosa te worden.

Favorieten etappe 1 naar Visegrád

Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix), Biniam Girmay (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) lijken de sterkste kandidaten voor deze eer, hoewel er geen twijfel over bestaat dat de etappe is ontworpen met de thuisrijder Attila Valter in het achterhoofd.

In een speciaal olijfgroene tricot werd MVDP aan het Hongaarse volk gepresenteerd en zelf stak hij zijn favorietenrol niet onder stoel of banken. Wél gaf Matje aan dat hij de klim niet extreem zwaar vind en dus ook traditionele spurters in de diepe finale als concurrentie beschouwd. Afijn, vooruitblikken is mooi. Het zijn toch de benen die moeten spreken. Van olijfgroen naar het roze?

Favorieten Giro 2022_ voorbeschouwing etappe 1 naar Visegrád - Mathieu van der Poel

De grootste kanshebber na Van der Poel, we zeiden het al, is Biniam Girmay. Wat een fietsende legende is dit geworden. De 22-jarige renner uit Eritrea liet eind vorig jaar in het Franse werk al zien goed een heuvel over te komen én won in januari de Trofeo Alcúdia en pakte afgelopen maart natuurlijk zijn legendarische moment-of-fame in Gent-Wevelgem. In beide gevallen uit het spurt. Matje, pas maar op!

Giro 2022_ voorbeschouwing etappe 1 naar Visegrád - Biniam Girmay

De Hongaar van Groupama-FDJ was daarentegen prominent aanwezig in de eerste etappes van de Giro van vorig jaar en maakte naam door de roze trui met eer en passie te verdedigen, en hij zal terecht in het middelpunt van de belangstelling staan als zijn land voor de eerste keer in de geschiedenis van de Giro gastheer speelt.

Achter deze kleppers zijn ook de oud-gedienden Alejandro Valverde (Movistar), Diego Ulissi (UAE Team Emirates) en de thuisrijders Vincenzo Albanese (EOLO-Kometa) en Alessandro Covi (UAE Team Emirates) dark horses voor deze eerste etappe. Ten slotte willen we ook Caleb Ewan niet onbenoemd laten. The Pocket Rocket van Lotto-Soudal kwam de Poggio over, dus zou hier ook moeten kunnen scoren.

Giro 2022: Favorieten etappe 1 naar Visegrád: wat zeggen de bookmakers?

Je Scorito pool nog niet ingevuld, een goeie score halen bij de Giro pool van je vriendengroep of in je buurtcafe? Ook ten tijde van de Giro d’Italia 2022 ben jij bij Voorjaarsklassiekers.be aan het juiste adres voor de beste tips aan favorieten en dark horses. Bij elke etappe die we uitlichten noteren we voor jou de favorieten en kijken we tevens wat de bookmakers zeggen, zo ook deze voorbeschouwing etappe 1 naar Visegrád. Wat misschien kun jij gewoon op Unibet of TOTO geld maken met je wielerkennis?

Het is niet onlogisch, maar Mathieu van der Poel staat hier met stip op 1. Voor winst van de Nederlander krijg je voor elke euro inleg slechts € 2,30 terug. Voor Girmay is dat € 6,50, terwijl je voor Caleb Ewan 7 euro terug krijgt. Achter MVDP, Girmay en Ewan lopen de bedragen wel rapper op; Ulissi en Valverde leveren je een factor 19 op, Albanese, Covi en ook Pello Bilbai krijg je zelfs 21 euro terug per euro inleg.

Een gokje wagen op Attila Valter is misschien nog wel het meest interessant. Je krijgt hier 41 euro terug voor elke euro inleg.

Meer Giro 2022? Lees hier de voorbeschouwing op het parcours Giro d’Italia 2022 of bekijk onze favorieten roze trui Giro 2022! Meer etappe voorbeschouwingen? Lees hier de voorbeschouwing etappe 4 naar de Etna!