Voorbeschouwing favorieten roze trui Giro 2022

Voorjaarsklassiekers.be presenteert op deze pagina de favorieten roze trui Giro 2022. Wie zijn de favorieten voor de eindoverwinning in het algemeen klassement van de Giro d’Italia 2022? Met een overzicht van de deelnemende ploegen inclusief de kopmannen en de welbekende favorietenrij met sterren én de dark horses blikt Voorjaarsklassiekers.be uitgebreid vooruit op de 105e Giro d’Italia. Wie volgt Egan Bernal op? Verder lezen? Andiamo!

Voorbeschouwing favorieten roze trui Giro 2022 - Bernal 2021 Giro 2021

Voorbeschouwing favorieten roze trui Giro 2022

Voor we dieper in de favorieten roze trui Giro 2022 duiken, gaan we eerst terug in de tijd. Dit jaar wordt de Giro alweer voor de 106e maal verreden, hetgeen betekent de roze trui al 105 maal eerder is uitgereikt. Hoewel, niet helemaal.

In de eerste jaren van de Giro d’Italia reed de leider van de koers namelijk nog gewoon in het outfit van zijn eigen ploeg. Dus Luigi Ganna, die in 1909 de allereerste winnaar van de Ronde van Italië werd, maar ook de legendarische Constante Girardengo reden nooit in het roze. De roze leiderstrui, de maglia rosa, zoals we deze anno 2022 kennen hebben we te danken aan de befaamde Italiaanse krant La Gazzetta dello Sport – tevens organisator van de koers. Zij kwamen in de jaren dertig van de vorige eeuw op het ingineuze idee om een speciale leiderstrui te ontwikkelen. Over de kleur hoefden de hoge heren niet lang na te denken: het roze van de krant. Mooi staaltje marketing!

Krant Gazetta dello Sport

Het werd een groot succes. Waar de gele trui onafscheidelijk is verbonden aan de Tour de France, zeg je bij de Giro direct de roze trui. Vele wielergrootheden reden de afgelopen jaren in deze schitterende, roze trui. Fausto Coppi, Gino Bartali, Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault, Miguel Induraín, Marco Pantani, Alberto Contador, Vincenzo Nibali en Egan Bernal vorig jaar.

Anno 2022 zijn er drie renners die op eenzame hoogte staan met elk vijf overwinningen in het eindklassement van de Giro d’Italia. Dit zijn thuisrijders Fausto Coppi en Alfredo Binda en Eddy Merckx (foto onder).

Eddy Merckx Giro - Roze trui Giro 2022

Laatste tien eindwinnaars Giro d’Italia
2021: flag-co Egan Bernal
2020: flag-gb Tao Geoghegan Hart
2019: flag-ec Richard Carapaz
2018: flag-gb Chris Froome
2017: flag-nl Tom Dumoulin
2016: flag-it Vincenzo Nibali
2015: flag-es Alberto Contador
2014: flag-co Nairo Quintana
2013: flag-it Vincenzo Nibali
2012: flag-ca Ryder Hesjedal

Vorig jaar

Vorig jaar schreef Egan Bernal de 104e editie van de Giro d’Italia op prachtige wijze op zijn naam. Na de Tour de France 2019 is de Giro d’Italia 2021 voor de 24-jarige Bernal zijn tweede eindoverwinning in een grote ronde.

Damiano Caruso (Bahrain-Victorious) werd tweede in het algemeen klassement, terwijl Simon Yates (BikeExchange) comfortabel derde bleef en zo het laatste podium completeerde.

Favorieten roze trui Giro d’Italia 2022

Je kan geen woord Italiaans, maar je koopt toch de Gazetta dello Sport in de buurtkiosk. Je zit de sites van Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws continue te refreshen , op zoek naar de laatste updates. Je vermorzelt de podcast voorbeschouwingen van Kop over Kop en In het Wiel én je pakt een kop koffie en gaat rustig kijken op Voorjaarsklassiekers.be om deze sterrenverdeling met de favorieten roze trui Giro 2022 te lezen!

***** Richard Carapaz

Als we in deze Giro d’Italia 2022 zonder grote favoriet dan iemand de vijf van de vijf sterren moeten geven is het wel Richard Carapaz. De Locomotief van Charchi wist in 2019 de Giro d’Italia al eens te winnen en kan bij INEOS Grenadiers rekenen op een erg sterk blok, met onder meer Richie Porte en Pavel Sivakov aan zijn zijde. De beperkte aantal tijdritkilometers spreekt in zijn voordeel, helemaal om te weten dat de chronos klimkilometers kent. Kan de olympisch kampioen opnieuw zegevieren?

Richard Carapaz Giro 2022 - Favorieten roze trui Giro 2022

**** Simon Yates

Simon Yates zal de grootste uitdager zijn van de Ecuadoriaan. De 29-jarige Brit van Team BikeExchange – Jayco heeft nog een rekening open staan. Kun jij zijn inzinking van de Giro van 2018 nog herinneren? Hij leek niet meer te kunnen worden achterhaalt, maar 1 slechte dag gooide roet in het eten. Weg klassement voor Simon Yates. Datzelfde jaar revancheerde hij zich door de Vuelta op zijn naam te schrijven en afgelopen jaar werd Yates nog derde achter Egan Bernal en Damiano Caruso. Met Lucas Hamilton, Damien Howson en Lawson Craddock heeft Yates de beschikking over erg sterke helpers. Kan Yates dit jaar de Giro winnen?

Podium Giro 2021 - Egan Bernal, Damiano Caruso, Simon Yates

*** João Almeida

 UAE Emirates is – samen met INEOS Grenadiers en Bahrain Victorius – een van de meest sterke blokken in deze Giro 2022. En  João Almeida is de man die het gaat moeten doen. Constant. Vijfde UAE, Parijs Nice achtste, Catalonie derde. Koerstte nog redelijk onder de radar maar zal net als in de door Tao Geoghegan Hart gewonnen Giro van 2022 opnieuw willen schitteren. Toen, in 2020, reed hij maar liefst vijftien (!) dagen in het roze en eindigde hij als 21-jarige heel netjes op een vierde plek in het eindklassement. Verleden Giro d’Italia werd hij zesde. Almeida heeft bij zijn nieuwe ploeg alle vertrouwen, heeft Rui Costa, Davide Formolo en Diego Ulissi mee en is de uitgesproken kopman. Kan hij de Giro winnen?

Favorieten Giro 2022 Joao Almeida

** Miguel Ángel López

De beelden van de 20e etappe van de Vuelta a Espana van verleden jaar staan nog scherp op het netvlies. Doordat-ie op achterstand werd gereden gaf hij de pijp aan maarten. Hetgeen zijn ploegleiding bij Movistar hem niet in dank af nam. Het incident leidde tot een breuk en een terugkeer voor de Colombiaan bij Astana Qazaqstan. De gebeurtenis kenmerkt de grillige Miguel Ángel López. De benen zijn vaak altijd in orde, mentaal kan er nog wel eens wat klappen. Bij Astana kan hij rekenen op Vicenzo Nibali – de Haai wil op zijn oude dag vooral een etappe pakken – en David de La Cruz. Wat kan Super Man López?

Giro d'Italia 2022 favorieten Miguel Angel Lopez

* Romain Bardet

De laatste ster gaat naar Romain Bardet. De Fransman in dienst van het Nederlandse Team DSM liet in de Tour of Alps zijn vormpeil zien. De klimmer, die al drie maal een etappe pakte in de Tour de France, debuteerde vorig jaar in de Giro en reed knap naar een zevende stek. Dit jaar zet Bardet echter hoger in. “Het parcours spreekt me heel erg aan. Er zijn relatief weinig tijdritkilometers. Natuurlijk is er de ambitie om het beter te doen dan vorig jaar, maar ik wil vooral alles geven. Dat is voor mij het belangrijkste.” Wat kunnen we verwachten van Romain Bardet? Nog een toevoeging: houd ook zijn ploegmaat Thymen Arensman in de gaten. Misschien geen dark horse voor de roze trui, maar een top-1o klassering zou zomaar kunnen!

Favorieten roze trui Giro 2022 - Romain Bardet

Dark horses: Mikel Landa, Tom Dumoulin, Emanuel Buchman en Wilco Kelderman

Ten slotte enkele dark horses. Ten eerste Mikel Landa, die bij het erg sterke Bahrain Victorius rijdt. Met Pello Bilbao, Wout Poels en ook Jan Tratnik. Afgelopen vier jaar reed de Bask vijf maal naar een top-10 klassering in een grote ronde. Werd dit jaar derde in de sterk bezette Tirreno-Adriatico waar ook nog eens een door hem gehekelde tijdrit in was opgenomen. Ook voor Landa zal het beperkte tijdrit kilometers in het voordeel werken. Outsider voor het podium!

En dan Tom Dumoulin. We gunnen het hem zo, maar het is tot de start van de Giro een groot vraagteken. Zonder grote voorbereiding reed hij naar een zilveren stek in de olympische tijdrit. Dit jaar liet-ie nog weinig zien, viel zelfs door de mand in Catalonië. Kunnen we hem opschrijven of moeten we meer verwachten van Tobias Foss bij Jumbo-Visma?

Tenslotte komen we uit bij nog een sterk blok: BORA-hansgrohe. Met zowel Emanuel Buchman, Wilco Kelderman en Jai Hindley hebben zij drie potentiële kopmannen. Wij scharen de kansen van Buchman en Kelderman net wat hoger in dan van Hindley.

Favorieten algemeen klassement Giro 2022 volgens Voorjaarsklassiekers.be:

***** Richard Carapaz
**** Simon Yates
*** João Almeida
** Miguel Angel Lopez
* Romain Bardet
Dark horses: Mikel Landa, Tom Dumoulin, Emanuel Buchman en Wilco Kelderman