Na een vroege rustdag om de renners, de staf en de ploegen de kans te geven vanuit Hongarije te reizen, is de vierde etappe van de Giro d’Italia 2022 de eerste die op Italiaanse bodem wordt verreden, maar niet op het vasteland. In plaats daarvan zal het peloton het meest zuidelijke eiland van Italië, Sicilië, doorkruisen. Voorjaarsklassiekers.be blikt vooruit met de voorbeschouwing etappe 4 naar de Etna!
Voorbeschouwing etappe 4 naar de Etna
De etappe vormt een dramatisch contrast met de grotendeels vlakke Hongaarse etappes, met 3.580 meter hoogteverschil, en zou de eerste grote kans van de race moeten bieden voor de renners van het algemeen klassement om hun stempel te drukken op de strijd om de maglia rosa (lees ook hier de favorieten roze trui Giro 2022).
Vanuit het kustplaatsje Avola vertrekt de wedstrijd landinwaarts, weg van de Ionische kust en noordwaarts door het ruige landschap dat kenmerkend is voor het eiland. De eerste 50 km gaan vrijwel allemaal bergop, wat een uitdaging zal zijn als de rust van de dag zich probeert te vestigen. Na een flinke afdaling volgt een grotendeels vlakke etappe van zo’n 55 kilometer die het peloton naar het begin van de belangrijkste klim van de dag leidt.
Er zijn twee tussensprints op de lagere hellingen voordat de beklimming van de Etna in alle ernst begint. Het is een van de meest gebruikte beklimmingen in de recente geschiedenis van de Giro, die in vier van de afgelopen zes edities van de race voorkwam. De Etna was de afgelopen jaren een ideaal jachtterrein voor de vluchters – alle drie de vorige beklimmingen werden gewonnen door een renner uit de kopgroep.
De klim is 25,6 km lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 5,6%. Dit varieert naar het steilere uiterste in de eerste fasen, met meer dan een kilometer aan een gemiddelde van 11,4 procent en met een maximum van 15 procent. Het is waarschijnlijk dat vroege aanvallen hier worden gelanceerd en het peloton zal versplinteren als de GC-kandidaten elkaar voor het eerst testen.
Na een paar kilometer welkome opluchting als de klimmen overgaan in een afdaling, wacht de renners een laatste meedogenloze ploetertocht van 13,5 kilometer met een vrij constante gemiddelde stijging van 6,2 procent.
Simon Yates (BikeExchange-Jayco), Miguel Ángel López (Astana Qazaqstan), Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) en João Almeida (UAE Team Emirates) zullen als favorieten voor het roze aan de wedstrijd beginnen. In de ontsnappingshoek worden pittige aanvallen verwacht van renners als Rein Taaramäe (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux), Lorenzo Fortunato (Eolo-Kometa), Andrea Bagioli (QuickStep-AlphaVinyl) en Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe).
Favorieten etappe 4 naar de Etna
De sleutel tot het winnen van een ontsnapping vandaag is het vinden van de juiste balans tussen sterke benen om snel de Etna op te rijden, maar ook om niet te worden gezien als een echte bedreiging voor het klassement. Jan Polanc (2017), Esteban Chaves (2018, foto onder) Jonathan Caicedo (2020) wonnen allemaal vanuit ontsnappingen in de laatste drie openingsweekenden van de Giro op de Etna, nadat ze allemaal ten minste 45 seconden hadden verloren in de vorige etappes en de vrijheid kregen om de weg op te gaan.
Gezien hun status als knechten zou het Ineos Grenadiers duo van Richie Porte en Pavel Sivakov wel eens wat speelruimte kunnen krijgen van rivaliserende teams, hoewel Richard Carapaz misschien zijn belangrijkste knechten bij zich wil hebben tijdens de cruciale eerste bergtop finish van de race.
De klassementsteams zullen ook moeten beslissen of ze renners die gisteren in de tijdrit veel tijd verloren al dan niet mee willen laten gaan in de ontsnapping, zoals Giulio Ciccone (Trek-Segafredo), Guillame Martin (Cofidis) en Emanuel Buchmann (Bora-Hansgrohe), die allemaal al meer dan een minuut achterstand hebben op het klassement.
Of de ontsnapping van de dag inderdaad overleeft om te strijden voor de ritzege kan afhangen van het feit of Mathieu van der Poel echt gelooft dat hij zijn roze trui kan verdedigen in zo’n zware finale, en daarom zijn Alpecin-Fenix team laat jagen op elke bedreiging van zijn voorsprong.
In dat geval zou een kleine groep-finish tussen de top GC-kandidaten waarschijnlijk zijn, gezien de ondiepe hellingen van de Etna over het algemeen niet genoeg zijn geweest om grote gaten te veroorzaken. Wilco Kelderman (Bora-Hansgrohe), Pello Bilbao (Bahrain-Victorious) en João Almeida (UAE Team Emirates) zijn allemaal snel genoeg om in dit scenario te winnen.
Maar er is ook een kans dat één klimmer in zo’n goede vorm is dat hij alle anderen kan verslaan. Simon Yates (BikeExchange-Jayco) heeft na zijn tijdritoverwinning misschien wel een goede kans om dat te doen, terwijl Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) ook in vorm is als hij op zijn best is.
Anderen zoals Miguel Ángel López (Astana-Qazaqstan), Mikel Landa (Bahrain-Victorious) en Romain Bardet (Ag2r Citroen) zijn misschien beter geschikt voor de steilere bergen die later in de race komen, maar zullen zeker alles geven om in de mix te blijven en geen tijd te verliezen, in wat zeker een grote sort-of tussen de echte kanshebbers voor de roze trui, en de troonpretendenten zal worden.