Parcours Giro d’Italia 2022

Na de laatste voorjaarsklassieker is het geheel volgens traditie uitkijken naar de Giro d’ItaliaVoorjaarsklassiekers.be is uiteraard weer de startplek voor voorbeschouwingen, een lijst met deelnemers, favorieten en kanshebbers en natuurlijk een uitgebreide vooruitblik op de ritten en etappes. Op deze pagina lees jij het parcours Giro d’Italia 2022: met een start in het Hongaarse Boedapest en afsluitende tijdrit in Verona, 51.000 meters in de hoogte en slechts 26,3 kilometer aan tijdritten is het parcours Giro d’Italia 2022 vooral op het lijf van de klimmer geschreven!

Voorbeschouwing Giro d’Italia 2022

Voor de klassementsrenners met sterke klimmersbenen heeft het lange wachten op de onthulling zijn vruchten afgeworpen. De tijdrit-kleppers denken daar misschien anders over.
Het parcours Giro d’Italia 2022 heeft 51.000 hoogtemeters, verdeeld over een aantal pittige etappes in het hooggebergte en een paar pittige dagen. Ondertussen zullen de renners slechts een totaal van 26,3 km tegen de klok afleggen in twee korte TT’s, die beide categorie 4 beklimmingen zullen bevatten. Dat is het kleinste aantal tijdritten in de Giro sinds 1962. Welke kleppers zullen het meeste profijt hebben van het parcours van de 105e editie van La Corsa Rosa? Voorjaarsklassiekers.be pelt het volledige parcours Giro d’Italia 2022 af!

Parcours Giro d'Italia 2022 (1)

Parcours Giro 2022: Grande Partenza in Boedapest

De Giro zal op 6 mei 2022 vanuit Boedapest vertrekken met de eerste van drie etappes in Hongarije. De eerste etappe is overwegend vlak, voordat er een pittige finish volgt. Daarna volgt de eerste tijdrit, die wordt afgesloten met een beklimming van de vierde categorie, en een dag voor de sprinters zal het Hongaarse verblijf van de Giro afsluiten.

Na een transfer naar Sicilië gaat de eerste week van de Giro verder met een uitdagende bergetappe die eindigt op de hellingen van de Etna. De volgende dag zal ook Sicilië worden aangedaan met een snelle finisher die waarschijnlijk zal schitteren in een vlakke finale, en de snelheidsduivels zouden nog een kans moeten krijgen als de race naar het Italiaanse vasteland gaat in etappe 6.

Etappe 7 bevat een handvol zware beklimmingen en een heuvelachtige etappe 8 kan een interessante dag van op-en-neer racen worden, veel van het op een circuit in en rond Bacoli. Dan komt etappe 9, die een vroege Cat 2 beklimt voor een brutale finale met de Cat 1 Passo Lanciano en de Cat 1 Blockhaus klim.

Een welverdiende rustdag volgt, waarna het peloton een heuvelachtige etappe 10, een sprintervriendelijke etappe 11, een heuvelachtige etappe 12 en nog een sprintervriendelijke dag in etappe 13 voor de boeg heeft. De klimmers komen weer aan bod in een veeleisende etappe 14. Geen van de vele beklimmingen die op het programma staan, is op zichzelf al erg uitdagend, maar alles bij elkaar zullen er in deze dag 3.470 hoogtemeters worden overwonnen in een relatief korte tijdsspanne van 153 km.

De renners zullen ook niet veel kans krijgen om op adem te komen. In etappe 15 trekt het peloton de bergen in met twee ritten van Cat. 2 en een van Cat. 1 in de laatste 84 kilometer van de wedstrijd.

Na een laatste rustdag zal de derde week van de Giro het peloton voor een aantal serieuze uitdagingen stellen. Etappe 16 omvat drie beklimmingen van Cat 1. Nadat de renners Salò hebben verlaten volgt eerst de Goletto di Cadino, die tot 1.938 meter stijgt. Daarna gaat het naar de iconische Passo del Mortirolo. Na een afdaling, een ongecategoriseerde maar steile klim, en nog een afdaling, klimmen de renners naar Santa Cristina, waar ze de top bereiken op 6,1 km van de finish in Aprica. Etappe 17, van Ponte di Legno naar Lavarone, zal niet veel respijt bieden, met twee steile Cat 1s in de laatste 50 km van de dag.

De sprinters krijgen hun laatste kans in etappe 18 voordat de wedstrijd wordt afgesloten met drie dagen met implicaties voor het algemeen klassement. In etappe 19 wordt Slovenië doorkruist voor de steile Kolovrat-klim (Cat 1) en de dag wordt afgesloten met een pittige Cat 2-finish op het Santuario di Castelmonte. Daarna is het tijd voor de laatste dag in het hooggebergte.

Etappe 20 wordt echt een dag voor de berggeiten: Eerst moet de Cat 1 Passo San Pellegrino beklommen worden, met een top op 1.918 meter, en dan komt de Passo Pordoi, die het peloton naar het hoogste punt in de Giro brengt, de Cima Coppi, op 2.239 meter. Na een aantal lastige afdalingen finishen de renners op de Passo Fedaia, waarvan de laatste 5 km hellingen met dubbele cijfers bevatten.

Na drie weken koers wordt de Giro d’Italia op 29 mei afgesloten in Verona met een 17,1 km lange tijdrit die kort na het midden van de dag een klim van categorie 4 aanpakt. Het parcours is hetzelfde als dat van de laatste TT van de 2019 Giro, waar Chad Haga de overwinning pakte.

Van start tot finish zal de race vier serieuze top finishes en een handvol andere zware bergetappes en een aantal heuvelachtige dagen bevatten. Ondanks de zware klimmen die op het menu staan, zullen de sprinters ook hun deel van de kansen krijgen, met iets in de orde van grootte van zes of zeven dagen voor de snelle finishers, met vraagtekens bij een handvol etappes met beklimmingen voor vlakke finishes.

De tijdrijders zullen niet veel afstand hoeven af te leggen om hun talenten te tonen, maar er zullen in ieder geval twee etappes tegen de klok worden verreden.

In totaal zal het peloton 3.410,3 km afleggen, terwijl de toppers in het peloton proberen de winnaar van 2021, Egan Bernal (INEOS Grenadiers), op te volgen als Giro-kampioen.

Parcours Giro d’Italia 2022: de etappes:

Etappe 1: Boedapest naar Visegrád, 195 km
Etappe 2: Boedapest naar Boedapest, 9,2 km (ITT)
Etappe 3: Kaposvár naar Balatonfüred, 201 km
Etappe 4: Avola naar Etna, 166 km
Etappe 5: Catania naar Messina, 172 km
Etappe 6: Palmi naar Scalea, 192 km
Etappe 7: Diamante naar Potenza, 198 km
Etappe 8: Napels naar Napels, 149 km
Etappe 9: Isernia naar Blockhaus, 187 km
Etappe 10: Pescara naar Jesi, 194 km
Etappe 11: Santarcangelo di Romagna naar Reggio Emilia, 201 km
Etappe 12: Parma naar Genua, 186 km
Etappe 13: Sanremo naar Cuneo, 157 km
Etappe 14: Santena naar Turijn, 153 km
Etappe 15: Rivarolo Canavese naar Cogne, 177 km
Etappe 16: Salò naar Aprica, 200 km
Etappe 17: Ponte di Legno naar Lavarone, 165 km
Etappe 18: Borgo Valsugana naar Treviso, 146 km.
Etappe 19: Marano Lagunare naar Santuario di Castelmonte, 178 km
Etappe 20: Belluno naar Marmolada (Passo Fedaia), 167 km.
Etappe 21: Verona, 17,1 km (ITT)