Terugblik: Vlaamse voorjaarsklassiekers

Nu de dagen korter zijn, de winter zijn aantrede doet en het einde van het jaar nadert blikken de redacteuren van Voorjaarsklassiekers.be terug op het wielerjaar 2014. In deel 1 voerden we terug naar de koersen in het vroege voorjaar van 2014. In deel twee blikken we terug op de Vlaamse Wielerweek, waar drie klassiekers (Dwars door Vlaanderen, E3 Harelbeke en Gent Wevelgem) in vijf dagen worden verreden en met de Ronde haar hoogmis kent.

Terugblik wielerjaar 2014 – deel 2: de Vlaamse voorjaarsklassiekers

Drie dagen na de verrassende zege van Alexander Kristoff in Milaan-San Remo begon de Vlaamse Wielerweek; respectievelijk Dwars door Vlaanderen, E3 Prijs Harelbeke, Gent-Wevelgem, de Driedaagse van de Panne Koksijde en het slotstuk de Ronde van Vlaanderen.

In de eerste koers van de Vlaamse Wielerweek eiste Nederlander Niki Terpstra de hoofdrol. De coureur van Omega Pharma-Quick Step sprong weg op de Paterberg, op ruim dertig kilometer voor de meet, won al gauw een halve minuut voorsprong en soleerde in een sterke nummer naar zijn tweede overwinning in Dwars door Vlaanderen.

wieleroverzicht 2014 terugblik wielrennen

Twee dagen na de zege van Terpstra in Dwars door Vlaanderen, toonde de Noord-Hollander in de E3 Harelbeke opnieuw zijn gretigheid. Samen met zijn ploegmaat Stijn Vandenbergh plaatste hij de ene na de andere versnelling in de finale van de koers, toen er al een flinke schifting had plaatsgevonden door een stormachtig begin van de semi-klassieker. De mannen van Omega Pharma Quick Step kregen Sky renner Geraint Thomas en de taaie Peter Sagan mee en wist dat dit op een zege voor de rappe Slowaak zou uitdraaien. Dat Sagan echter zo enorm op zijn wenken werd bediend – Sagan zag de sprint letterlijk worden aangetrokken door een demarrage van Thomas, ging eroverheen en won voor Terpstra en Thomas – had hij vooraf niet durven dromen.

Na de sprintoverwinning van John Degenkolb in de 76e editie van Gent-Wevelgem en de knappe overwinning van Guillaume Van Keirsbulck in de Driedaagse van de Panne werd de Vlaamse Wielerweek afgesloten met de belangrijkste koers: de Ronde van Vlaanderen.

De Ronde van Vlaanderen van 2014 kende een erg chaotische koersverloop met veel valpartijen, maar een alles behalve saaie finale. Onder leiding van Terpstra en zijn kopman Tom Boonen werd het groepje vluchters op de Koppenberg opgeraapt, waarna op de Taaienberg een nieuwe kopgroep met 13 renners – en alle favoriet – ontstond. Voor de Kruisberg gaven Greg van Avermaet en Vandenbergh er een patat op en reden op volle vaart uit diezelfde groep weg. Nadat Fabian Cancellara op fenomenale wijze een aanval op de kasseien van de Oude Kwaremont plaatste en de sterk rijdende Sep Vanmarcke met zich meekreeg reed de nieuwe kopgroep van vier gezamenlijk naar de finish. De Zwitser ging op minder dan tweehonderd meter van de aankomst als eerste aan en liet zijn concurrenten achter zich. Spartacus boekte daarmee zijn derde zege ooit in Vlaanderens Mooiste, waarmee hij op gelijke hoogte komt met onder meer Tom Boonen.

wieleroverzicht 2014

In deel drie zullen we terugblikken op het Nederlands succes in het monument Parijs-Roubaix, de Amstel Gold Race en de Ardennenklassiekers.