Terugblik: het vroege voorjaar

Terugblik wielerjaar 2014 – deel 1: het vroege voorjaar

Nu de dagen korter zijn, de winter zijn aantrede doet en het einde van het jaar nadert blikken de redacteuren van Voorjaarsklassiekers.be terug op het wielerjaar 2014. In deel één blikken we terug op de klassieke wedstrijden van het vroege voorjaar.

Na de Tour Down Under en een aantal rondes in oliestaatjes werd het klassieke voorjaar van het jaar op zaterdag 1 maart traditiegetrouw afgetrapt met de Omloop het Nieuwsblad. Waar de temperatuur tijdens het Volk vorig jaar nauwelijks boven het vriespunt kwam, kenden we dit jaar een uiterst natte, maar niet minder spectaculaire, editie. De Omloop van 2014 kende een klassiek koersverloop, met enkele renners in de hoofdrol die vanaf deze wedstrijd alleen maar beter werden. Sep Vanmarcke toonde zijn beresterke vorm peil, Nederlanders Niki Terpstra en Lars Boom zaten diep in de finale van voren en Greg van Avermaet moest in een sprint-a-deux zijn genoegen nemen met een tweede plaats achter Ian Stannard, die zo de eerste Britse winnaar van de Omloop het Nieuwsblad werd.

Omloop Het Niewsblaad

Zoals al jaren hebben de renners die in de Omloop geen geluk kennen of falen een dag later met Kuurne-Brussel-Kuurne een kans op wraak. De editie van 2014 kende een top tien van maar liefst acht Belgen en een terechte winnaar met Tom Boonen, die Nederlander Moreno Hofland in de sprint klopte. Sep Vanmarcke, die een dag eerder in de Omloop vierde werd, completeerde het podium.

Na het openingsweekend in Vlaanderen weet de liefhebber der voorjaarsklassiekers dat het weer een aantal weekenden afkicken wordt – totdat half maart het eerste wielermonument op het programma staat. Hoewel begin maart de in het peloton en bij de wielerliefhebbers steeds populairder wordende Strade Bianche wordt verreden, is Milaan-San Remo de allereerste grote afspraak van de wielerwereld.

Twee weken nadat de Pool Michal Kwiatkowski op het Piazza del Campo in Genua Peter Sagan klop gaf in de achtste editie van Strade Bianche – heroïsch en geliefd vanwege haar idyllisch parcours waar meer dan tachtig kilometer onverharde grintpaden moeten worden bedwongen – zagen we met Alexander Kristoff een verrassende winnaar van een regenachtige editie van La Primavera, zoals de Italianen de koers liefkozend noemen en hier de jaargetijde waarin de koers wordt verreden eren. De krachtpatser uit Noorwegen wist op de boulevard van San Remo topfavorieten Fabian Cancellara (tweede), Mark Cavendish (vijfde), MSR 2013 winnaar Gerald Ciolek (negende) en Peter Sagan (tiende) voor zich te houden.

Wielerjaar 2014

In deel 2 blikken we terug op de Vlaamse Wielerweek, waar drie klassiekers (Dwars door Vlaanderen, E3 Harelbeke en Gent Wevelgem) in vijf dagen worden verreden en met de Ronde haar hoogmis kent.