Terugblik: Roubaix, Gold Race en Ardennenklassiekers

Met het naderen van het einde van het jaar blikken we terug op het wielerjaar 2014, waar in deel drie wordt teruggekeken naar Parijs Roubaix, de Amstel Gold Race en de Ardennenklassiekers.

Terugblik wielerjaar 2014 – deel 3: Parijs Roubaix, Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik

Voor de klassieke wielerliefhebber is de maand april een maand om de vingers bij af te likken. Maar liefst drie wielermonumenten die in vier weekenden op het programma staan, met daar tussen ook nog de enige Nederlandse koers van naam de Amstel Gold Race en de midweekse Brabantse en Waalse Pijl. Dit jaar was de maand april wederom om te smullen, mede door Nederlands succes van Niki Terpstra in Parijs Roubaix en Belgisch succes van Phillipe Gilbert in Amstel Gold Race.

Terpstra pakt zijn wielermonument

De 112e editie van de Hel van het Noorden ging de boeken in als droog en stoffig. Maar ook met een rood wit blauw randje; het was Niki Terpstra die zijn kunststukje van een aantal weken in eerder Dwars door Vlaanderen herhaalde: wegrijden uit de kopgroep op enkele kilometers van de meet en solo aankomen op de wielerbaan in Roubaix.

Na diverse speldenprikken op de achtentwintig kasseistroken van het wielermonument, werd diep in de finale een kopgroep gevormd met veelal grote namen. Omega Pharma Quick Step waren met kopman Tom Boonen, Terpstra en Zdenek Stybar sterk vertegenwoordigd, maar ook Fabian Cancellara (die een week eerder de Ronde van Vlaanderen won en zinspeelde op de Dubbel), de ijzersterke Sep Vanmarcke, John Degenkolb en Peter Sagan zaten erbij.

Het was echter geen Boonen die toesloeg. Ook Cancellara kreeg zijn zin niet en Vanmarcke – die vorig jaar ook al dichtbij was met een tweede plaats – liet zich eveneens verrassen. Het was de taaie Noord-Hollander Terpstra die op zes kilometer aanviel en doordat in de achtervolging de samenwerking ontbrak groeide zijn voorsprong tot twintig seconden. Terpstra werd niet meer bijgehaald, waardoor hij de grootste overwinning uit zijn carrière kon boeken.

Parijs Roubaix 2015

Hattrick Gilbert in Amstel Gold

De Amstel Gold Race van 2014 werd gekenmerkt door de nodige uitvallers: onder andere oud-winnaar Joaquim Rodriquez, Andy Schleck, Dan Martin en Thomas Dekker stapten vroegtijdig af. De koers kende diverse koplopers, waar onder meer Thomas Voeckler en de sterke Greg van Avermaet zich van voren lieten zien, maar zoals bijna elk jaar in de Amstel Gold begon de finale pas op de Cauberg.

Op deze heuvel midden in Valkenburg, toen het peloton en de koplopers verenigd waren, diende Samuel Sanchez zijn teamgenoot Gilbert, door als springplank te fungeren en Michal Kwiatkowski en Simon Gerrans dwong tot reactie. Gilbert sprong even later weg en klaarde op eigen kracht het klusje door solo aan te komen, voor landgenoot Jelle Vanendert. Achter de Australiër Gerrans eindigde Alejandro Valverde als derde, Bauke Mollema werd met de zevende plaats de beste Nederlander.

Amstel Gold Race

Triomf Gerrans in Luik-Bastenaken-Luik

Vier dagen na de sublieme zege van Valverde in de Waalse Pijl, waar de toprenner van Movistar zijn concurrenten Kwiatkowski, Martin, Mollema en  Tom Jelte Slagter voor bleef stond de honderdste editie van Luik-Bastenaken-Luik op het programma. Het monument werd door Gerrans gewonnen, die in de laatste bocht profiteerde van een val van de Martin en de Spanjaard Valverde klopte in de sprint. Na Slagter was met een zesde plaats de beste Nederlander, Gilbert was met de achtste plaats Belgisch hoogste geklasseerde.

Al na twaalf kilometer kende ‘La Doyenne’ een kopgroep die erg lang stand hield. In het zestal, waar ook Nederlander Marco Minnaard en Belg Pieter Jacobs vertegenwoordig waren, reden Matteo Bono en Jaco Venter weg op de befaamde Redoute – echter werden zij op de Roche-aux-Faucons ingelopen en voorbijgestreefd door Domenico Pozzovivo en Julian Arredondo. Op de afdaling van de heuvel vond een hergroepering plaats, waarna op de Côte de Saint-Nicolas een groep van veertig renners nog kans op de overwinning maakten. 

Niet één van de favorieten, maar Stefan Denifl viel aan – en kreeg Giampaolo Caruso en Pozzovivo mee. Het was de sterke Ier Martin die Caruso in de slotkilometer bijhaalde, maar onfortuinlijk onderuit ging in de laatste bocht. De 33-jarige Gerrans bleek in de sprint over de rapste benen te beschikken en pakte na Milaan-San Remo in 2012 zijn tweede overwinning in een wielermonument.

Gerrans Luik Bastenaken Luik

In deel 4 wordt teruggeblikt op de Giro d’Italia 2014, waar Nairo Quintana als eerste Colombiaan zegevierde in de Ronde van Italië.