Voorbeschouwing Parcours WK Wielrennen 2021

Het parcours WK Wielrennen 2021 liegt er niet om. We krijgen een pittige wegrit, een echte koers voor de ware Flandrien, en biljartvlakke tijdritkilometers, waar de echte chronospecialisten om de titel gaan strijden om de regenboogtruien op deze 100e WK Wielrennen!

Cycling is coming home! En dat op de honderdste verjaardag van de UCI Wereldkampioenschappen Wielrennen op de weg. We mogen met recht stellen dat het jaar 2021 voor het wielrennen een bijzonder jaar is: 100 jaar van top wielrenners die strijden voor de regenboogtrui. En dat het WK 2021 in Vlaanderen een speciale is. De koers komt thuis.

Met het Vlaanderen als droomdecor van 19 tot en met 26 september 2021. Op Voorjaarsklassiekers.be lees je alles over het WK Wielrennen in Vlaanderen, met een voorbeschouwing op de favorieten voor de wegwedstrijd en hier een uitgebreide voorbeschouwing parcours WK wielrennen 2021!

Historie WK

De inaugurele wedstrijd in Kopenhagen in 1921 was aanvankelijk alleen voor amateurs en stond bekend als de “Men’s Road Race for Amateurs”. In 1927 begon de UCI met het organiseren van de Wereldkampioenschappen op de weg om de wereldkampioen op de weg op professioneel niveau te erkennen; vrouwenraces werden in 1958 toegevoegd.

In de afgelopen 100 jaar is België negen keer gastheer geweest van de wereldkampioenschappen, terwijl Vlaanderen zes van die kampioenschappen heeft gehouden. Alle wegwedstrijden die van 24 tot 26 september worden gehouden, gaan van Antwerpen naar Leuven (met uitzondering van de junioren bij de mannen en vrouwen), maar er zijn verschillende lengtes van parcoursen, afhankelijk van de categorie waar de renner in uitkomt. Lees verder om elke wegwedstrijd van het WK 2021 te Vlaanderen te ontdekken.

Voorbeschouwing parcours WK 2021:

Junior mannen wegwedstrijd

De wegwedstrijd voor junioren mannen zal op 24 september 121,4km lang zijn en starten op het Ladeuzeplein in Leuven, België. Het ongeveer 15 km lange circuit (“lokaal circuit”) zal 4 beklimmingen bevatten: Keizerberg, Wijnpers, Sint-Antoniusberg en Decouxlaan die de renners acht keer zullen bedwingen.

U23 mannen wegwedstrijd

De U23-mannen zullen op 24 september 160,9 km afleggen met een officiële start op de Grote Markt in Antwerpen. Het peloton zal door het dorp Keerbergen rijden alvorens in Leuven aan te komen. De U23-mannen rijden hetzelfde lokale circuit van 15 km als de junioren en voegen daar de “Flanderien Circuit” aan toe. Dit circuit zal de volgende beklimmingen bevatten: Bekestraat, Veeweidestraat, Smeysberg, S-Bocht Overijse, Taymansstraat en Moskesstraat. De U23-mannen leggen 1,5 keer het lokale circuit af, één keer het Flandrien-circuit en vervolgens nog eens 2,5 keer het lokale circuit. De finish bestaat uit een lichte klim op de lastige Geldenaaksevest.

Elite mannen wegwedstrijd

De elite mannen rijden op 26 september een wedstrijd over 268,3 km met een officiële start op de Grote Markt in Antwerpen. Het peloton rijdt door het dorp Keerbergen alvorens aan te komen in Leuven. Na aankomst in Leuven zullen de elite mannen 1,5 keer het lokale circuit, 1 keer het Flandrien circuit, 4 keer het lokale circuit, nog 1 keer het Flandrien circuit en 2,5 keer het lokale circuit van Leuven afleggen. De finish bestaat uit dezelfde lichte klim op de lastige Geldenaaksevest die de U23-mannen zullen afwerken. Lees hier de voorbeschouwing wegwedstrijd WK 2021 of de favorieten wegwedstrijd WK 2021 op de speciale pagina’s op Voorjaarsklassiekers.be!

Junior vrouwen wegwedstrijd

De juniorvrouwen rijden op 25 september 75 km en starten op het Ladeuzeplein in Leuven, België. De junior-vrouwen leggen 5 ronden af op het lokale circuit en eindigen op de lichte beklimming van de lastige Geldenaaksevest.

Elite vrouwen wegwedstrijd

De elitevrouwen rijden op 25 september 157,7 km met een officiële start op de Grote Markt in Antwerpen. Het peloton rijdt door het dorp Keerbergen alvorens aan te komen in Leuven. Na aankomst in Leuven leggen de elite-vrouwen 1,5 rondje af op het lokale circuit, een rondje Flandrien en vervolgens 2,5 laatste rondjes op het lokale circuit. De finish bestaat uit dezelfde lichte klim op de lastige Geldenaaksevest die ook de elite mannen zullen afleggen.