Favorieten WK wielrennen 2021 wegwedstrijd mannen

Het maken van een lijstje met de favorieten WK wielrennen 2021 in Leuven is voor menig wielerfan niet moeilijk. Het deelnemersveld is om van te smullen – we zien zowel renners aan de start die gerodeerd uit de Tour de France, Olympische Spelen of Vuelta a España komen als ook de sterke klassieke kleppers zullen afreizen naar de Vlaamse kasseiwegen in en rondom Leuven. We krijgen dan ook een heel pak renners die hun kansen ruiken.

Wielerminnend België heeft alle hoop gevestigd op Wout van Aert, die al bijna het hele jaar de klinkers uit de straat rijdt en zijn zinnen heeft gezet op de gouden plak en regenboogtrui in zijn eigen land. Nederlandse wielerfans hopen dan weer op een herrezen Mathieu van der Poel. De grote vraag hier is: hoe is het met zijn rug en is hij fit genoeg om te starten? Maar ook de Denen komen met een ontegenzeggelijk sterk blok. Meer dan ooit rijden er Sloveense krachtpatsers rond en wat te denken van het Italiaanse equipe, die de kersvers Europees Kampioen in de gelederen hebben.

U merkt het al. De uitdaging is om van deze brede mix een vijftal topfavorieten te destilleren. Wie zijn de favorieten WK 2021 wegwedstrijd mannen? Welke landen zullen van voren rijden en wie zijn de kopmannen? Voorjaarsklassiekers.be blikt vooruit.

Vorige editie: Julian Alaphilippe slaat toe in Imola

Julian Alaphilippe behaalde een sensationele overwinning in de wegwedstrijd voor mannen in de wegwedstrijd vorig jaar in Imola, door aan te vallen op de laatste klim en de achtervolgers tot aan de finish af te houden. De Fransman zag zijn gezicht ineenkrimpen van emotie toen zijn overwinning werkelijkheid werd in het laatste rechte stuk. Hij kwam uiteindelijk tot stilstand en viel op de grond nadat hij de eerste renner was sinds Laurent Brochard in 1997 die de regenboogband voor zijn land pakte.  Wout van Aert (België) won de sprint voor de tweede plaats, terwijl Marc Hirschi (Zwitserland) Michał Kwiatkowski (Polen) op de streep aftroefde voor de bronzen medaille.

De wedstrijd kwam tot leven toen Tadej Pogačar, winnaar van de Tour de France, in de voorlaatste ronde aanviel om de Sloveense ploegmaat Primož Roglič op voorsprong te zetten. De aanvallen hielden daarna nauwelijks op, totdat Alaphilippe met nog 17 km te gaan zijn moment perfect uitkoos om de laatste klim van de dag op te gaan en niet meer om te kijken. Woedend trapte hij door, achterom kijkend naar de vorderingen van zijn achtervolgers, maar die waren er niet al te happig op om Wout van Aert naar de finishlijn te slepen, dus de kloof bleef bestaan en Alaphilippe zeilde over de finishlijn om de regenboogbanden te pakken.

WK 2020 Imola Julian Alaphilippe

Favorieten WK 2021 Vlaanderen wegwedstrijd mannen

***** Wout van Aert

Als Wout van Aert de snelle springveer Julian Alaphilippe al kan kloppen op de steile wegen in de Tour of Britain, hoe hard zal hij dan toeslaan op de Vlaamse wegen? Dat de Belgisch Kampioen helemaal klaar is voor het WK in Leuven toonde hij met vier zeges én het eindklassement op het grootste eiland van Europa, maar ook eerder dit seizoen toonde Wout hoogvorm. Van de voorjaarsklassiekers op de kasseien in Gent-Wevelgem tot de heuvels in Zuid-Limburg in de Amstel Gold Race. En in de Tour de France van sprintetappes – waaronder de felbegeerde slotetappe op de Champs-Élysées – tot de bergrit met twee beklimmingen over de Mont Ventoux tot de afsluitende tijdrit. Afijn, ons lofzang stopt hierbij. Voor ons is hij de te kloppen man, met daarbij helpers als Remco Evenepoel en Jasper Stuyven als schaduw-kopmannen! En helemaal nu hij na de tijdrit afgelopen zondag na een nieuwe zilver-op-zilver uit is op revanche! Allee, Wout!

Favorieten WK 2021 wegwedstrijd Wout van Aert

**** Mathieu van der Poel

De grote, grote, grote vraag rondom Mathieu van der Poel zal zijn: hoe is het met zijn rug en zal hij volledig fit geraken voor het WK Wielrennen in Leuven. Daags na zijn gewonnen wedstrijd in de Antwerp Epic Port – de Vlaamse koers over zowel kassei- als gravelwegen werd redelijk gemakkelijk gewonnen door de Nederlandse veelvraat – was de pijn in de rug nog niet weg, echter zal zijn situatie dag tot dag in de gaten moeten worden gehouden alvorens hier wat zinnigs over te zeggen is. Maar één ding is zeker. Mathieu van der Poel zal alleen aan de start verschijnen als hij überhaupt 100% is en dus om mee te doen om de zege.

Vertrouwen zal Matje, die ook één van de topfavorieten voor Parijs-Roubaix 2021 is, kunnen tanken uit de beelden van het WK Wielrennen 1975 in Yvoir, eveneens in België. Niet het ijzersterk Belgisch blok met Eddy Merckx of Roger de Vlaeminck weet in eigen land te winnen, maar de dan 26-jarige Hennie Kuiper uit Twente, in het oosten van Nederland, wint en steelt de regenboog-tricot.

Update maandag 20 september 2021: Mathieu van der Poel heeft deelname aan het WK bevestigd!

Favorieten WK 2021 wegwedstrijd Mathieu van der Poel

*** Sonny Colbrelli

Italiaans Kampioen. Europees Kampioen. En ook Wereldkampioen wielrennen? Het zou wat zijn. Maar het is niet schier onmogelijk. De 31-jarige sprinter uit het Italiaanse Desenzao del Garda kende geen droomvoorjaar, maar reed in de Ronde van Romandië en het Critérium du Dauphine naar de groene trui én een vormpeil dat resulteerde in de titel op het Italiaans Kampioenschap op de weg en ook in de Benelux Tour wist Sonny Colbrelli er met de bloemen vandoor te gaan. Op het recente EK in zijn thuisland werd hij door Remco Evenepoel in een zetel naar de winst geleid, dat maakt hem niet populair om naar de finish mee te rijden. Met een overwinning in de Brabantse Pijl in 2017 op zak weet de Italiaan hoe hij moet winnen en rondom Leuven en met Matteo Trentin hebben de Italianen een potentiële bliksemafleider in het team. Vooral Trentin is een man om in de gaten te houden. Lepe afmaker, altijd goed op een WK én op de heuvels op het Brabantse Pijl terrein. Welke Italiaan gaat zondag toeslaan?

WK 2021 Leuven favorieten Sonny Colbrelli

** Julian Alaphilippe 

Wout van Aert is in zijn blakende topvorm dé topfavoriet. Mathieu van der Poel is een geval apart en als hij start altijd één van de topfavorieten. Met Sonny Colbrelli rij je niet naar de meet, want dan legt hij je er op – bewees hij al in het meest recente EK. Een vierde renner die in dit rijtje topfavorieten past is Julian Alaphilippe. “Maar beste meneren van Voorjaarsklassiekers.be, waarom krijgt de huidige titelverdediger dan maar twee sterren?”, horen we je denken.

Ten eerste omdat het palmares van de Franse springveer dit jaar ietwat achterblijft vergeleken met die Belg, Nederlander en Italiaan. Toch werd LouLou dit jaar “gewoon” tweede in de Strade Bianche, zesde in de Amstel Gold Race, tweede in Luik-Bastenaken-Luik en schreef hij de Waalse Pijl op zijn naam. Hoezo geen prestaties in klassieke eendaagswedstrijden? Ook in de Tour de France liet hij zich gelden, op de Bretonse wegen naar de steile Côte de la Fosse aux Loups reed Juju alles en iedereen aan frieten. Opgepast, dus! Daarbij heeft Alaphilippe nog enkele kleppers in zijn team, die zomaar hoge ogen kunnen gooien. Zowel Florian Sénéchal als Christophe Laporte reden vorige week naar winst in respectievelijk de Primus Classic en Grand Prix de Wallonie, Benoît Cosnefroy was dan weer goed in de Ronde van Luxemburg en wist derde te worden op het EK.

Favorieten WK 2021 wegwedstrijd Julian Alaphilippe

* Matej Mohorič 

Matej Mohorič kende eerder dit seizoen in de Giro d’Italia nog een flinke tegenvaller, toen hij letterlijk wegviel, maar de hardrijder van Bahrain-Victorius is sinds zijn terug keer beter en beter aan het koersen. Ereplaatsen in de Ronde van Slovenië, de winst in het Nationaal kampioenschap van Slovenië, twee etappe overwinningen in de Tour de France, tweede in La Clásica San Sébastian en een etappe overwinning en tweede in het eindklassement in de Benelux Tour. En vooral in die overwinning naar de Muur van Geraardsbergen toonde de beste-daler-van-het-wielerpeloton zijn hoogvorm. Kan De 26-jarige Sloveen in Vlaanderen stunten en de regenboogtrui veroveren? Of zou er nog een hoofdrol zijn weggelegd voor zijn landgenoten Tadej Pogačar of Primož Roglič?

Favorieten WK 2021 Vlaanderen Matej Mohoric

Dark horse: Magnus Cort

Het zal niet de eerste keer zijn dat we op het WK een verrassende winnaar gaan krijgen. Rui Costa die in 2013 in Florence de Spanjaarden Alejandro Valverde en Joaquim Rodriguez vloerde. Of Mads Pedersen die vriend en vijand verrast in het Britse Harrogate, nog redelijk recent in 2019. Pedersen zijn landgenoot Magnus Cort Nielsen kan dit zomaar eens gaan doen in Leuven. Allereerst omdat de 28-jarige renner van EF Education First in hoogvorm verkeerd, met drie etappezeges in de Vuelta a España als recente prestaties.

Favorieten WK 2021 wegwedstrijd Magnus Cort

Ten tweede omdat Cort, net als Colbrelli – dat wel, de beschikking heeft over een eindspurt en je dus niet met hem naar de meet wil rijden. Ten derde is de blonde klepper in het Deense team onderdeel van een blok zonder één uitgesproken kopman – en dus zouden we even goed het hele Deense equipe als dark horse kunnen beschouwen.

Want Kasper Asgreen allereerst, mag je als winnaar van de Ronde van Vlaanderen nooit afvlakken in Vlaamse koersen en behoort dus ook tot de favorieten WK 2021. Het kanon van Deceuninck-Quick Step zal een ideale troef zijn om uit te spelen in een vroege vlucht en vanuit daar de aanval te kiezen.

Favorieten WK 2021 Vlaanderen Kasper Asgreen

 Datzelfde geldt voor zijn land- en ploeggenoot Mikkel Frølich Honoré. De 24-jarige oogappel van Patrick Lefevere wordt alsmaar beter, met ereplaatsen in La Clásica San Sebastián, de Bretagne Classic en de Primus Classic. Zou hij zondag voor een enorme stunt kunnen zorgen?

Cort dus voor de sprint, Asgreen en Honoré vanuit de aanval en bij voorkeur een solo. En dan hebben we ook nog Michael Valgren en Mads Pedersen die hier kunnen winnen. Valgren wist vorige week zowel de Giro della Toscana als de Coppa Sabatini te winnen en van Pedersen weten we allemaal hoe hij het moet flikken. In een grote groep vanuit de sprint of na een afgematte koers – bij voorkeur in slecht weer. Kan Pedersen twee jaar na Harrogate opnieuw toeslaan?

Favorieten WK wielrennen 2021 wegwedstrijd mannen volgens Voorjaarsklassiekers.be

***** Wout van Aert
**** Mathieu van der Poel
*** Sonny Colbrelli
** Julian Alaphilippe
* Matej Mohorič
Dark horse: Magnus Cort