Benelux Tour 2021

De Benelux Tour – dat de nieuwe naam is van de BinckBank Tour, de enige wielerkoers in België en Nederland van UCI WorldTour niveau – wordt in 2021 verreden van maandag 30 augustus tot en met zondag 5 september 2021. Ook dit jaar heeft de organisatie weer een prachtig parcours uitgetekend, dat dit jaar zal starten in het Friese Sushuisterveen (Noord-Nederland) en zal finishen in het befaamde Geraardsbergen.

BinckBank Tour heet nu Benelux Tour

Van de Eneco Tour naar BinckBank Tour naar Benelux Tour

De Benelux Tour. Je leest het goed. Weer een naamswijziging van een toch al befaamde wielerkoers. Nadat de koers twaalf jaar lang de Eneco Tour als naam droeg en vier jaar de BinckBank Tour, besloot Saxo Bank – de nieuwe eigenaar van de BinckBank – dat het sponsoren van één koers (de oude E3 Harelbeke, momenteel dus de Saxo Bank Classic) genoeg is. Reden om deze koers om te dopen tot de Benelux Tour, met inderdaad de ambitie om de koers naast Nederland en België te doen uitbreiden naar het groothertogdom Luxemburg.

Voorbeschouwing Benelux Tour 2021

De Benelux Tour, voorheen dus de Eneco Tour en Binck Banck Tour is een Nederlands/Belgische ronde, welke sinds 2005 is opgenomen in het UCI World Tour kalender. De meerdaagse rittenkoers is ontstaan als opvolger van de Ronde van Nederland – die voor het eerst werd verreden in 1948 – maar werd uitgebreid naar België, aangezien er weinig draagvlak binnen de UCI plaatsvond voor een World Tour waar enkel door Nederland zou worden gekoerst. In de laatste jaren voor 2005 droeg de koers om reden van sponsorbelangen al de naam van Eneco, naar het Nederlands energiebedrijf.

Sinds 2005 delen drie wielrenners het recordhouderschap, met elk twee zeges. José Iván Gutiérrez won de koers in 2007 en 2008, Edvald Boasson Hagen was in 2009 en 2011 de sterkste en Tim Wellens was in 2014 en 2015 de laureaat.

Vorige editie

 Mathieu van der Poel is titelverdediger van de Benelux Tour. De alleskunner van Alpecin-Fenix gooide er in de slotrit van Ottignies-Louvain-la-Neuve naar de Vesten in Geraardsbergen een ongekend straffe solo uit, waarna hij nipt aan Søren Kragh Andersen voorbij streefde in het algemeen klassement. Hardrijder Stefan Küng werd derde achter Kragh Andersen.

Mathieu van der Poel Benelux Tour 2021 - BinckBank Tour 2020

Parcours Benelux Tour 2021

 De organisatie heeft voor de Benelux Tour 2021 wederom een mooi en gevarieerd parcours uitgekend. De Benelux Tour 2021 zal starten in het Friese Sushuisterveen en eindigen in het wielergekke Belgische Vesten in Geraardsbergen. Onderweg wachten de renners zeven etappes, met onder meer een individuele tijdrit en diverse sprintetappes en enkele pittige heuveletappes.

Rittenschema / Benelux Tour 2021
Maandag 30 augustus: Surhuisterveen – Dokkum
Dinsdag 31 augustus: Lelystad (individuele tijdrit)
Woensdag 1 september: Essen – Hoogerheide
Donderdag 2 september: Aalter – Ardooie
Vrijdag 3 september: Riemst – Bilzen
Zaterdag 4 september: Ottignies-Louvain-la-Neuve – Houffalize
Zondag 5 september: Namen – Geraardsbergen

Favorieten Benelux Tour 2021

Daags voor de Benelux Tour 2021 tref je op Voorjaarsklassiekers.be een overzicht met de deelnemeners, kanshebbers en favorieten Benelux Tour 2021 – uiteraard, zoals je van ons gewend bent, met de vijf sterren én een darkhorse voor de eindoverwinning van de Benelux Tour 2021.