Voorbeschouwing alle etappes Tour de France 2022

Eerder schreven we al een voorbeschouwing op het parcours van de Tour 2022 en hier lees jij een uitgebreide voorbeschouwing algemeen klassement Tour de France 2022 en in het artikel op deze pagina duiken we in alle etappes Tour de France 2022 – waarbij we per etappe de routekaart tonen, vertellen waarom jij deze etappe moet gaan kijken (of kan overslaan), wie de favorieten van de etappe zijn en hoelaat deze zal starten en finishen – zodat jij per dag helemaal bent voorbereid op een prachtige Tour de France 2022!

Tour 2022_ voorbeschouwing alle etappes Tour de France 2022

Voorbeschouwing alle etappes Tour de France 2022

Eenentwintig etappes in vier landen. Hemelshoge bruggen, de lastige kasseien en mythische bergen. Het is, en kan alleen maar zijn, de Tour de France. De race die alle andere domineert, het evenement dat synoniem is met professioneel wielrennen. Het is onmogelijk om er in superlatieven over te spreken en het ziet er naar uit dat de editie van dit jaar een kraker wordt. Voordat wij alle etappes één voor één uitlichten, eerst een korte samenvatting van de het parcours van de Tour de France 2022!

Hoe zien de etappes van de Tour de France 2022 eruit?

Kopenhagen is de gastheer van het Grand Départ van 2022, met voor het eerst sinds Düsseldorf in 2017 een tijdrit op de openingsdag. Twee andere Deense etappes brengen het peloton naar het westen en zuiden richting de Duitse grens voor een transferdag naar Duinkerken.

De race gaat dan naar het zuiden via een Roubaix kassei etappe, een korte uitstap naar België, en dan de eerste top finish op La Super Planche Des Belles Filles.

Dan, na een uitstapje naar Zwitserland, komen we aan in de Alpen. De Col du Granon Serre Chevalier, de Col de la Croix de Fer, de Galibier (twee keer) en, natuurlijk, Alpe d’Huez. Vooral de etappe naar De Nederlandse Berg op de Franse Nationale Feestdag gaat genieten worden.

De Alpe d'Huez - de Nederlandse Berg

Daarna gaan we westwaarts naar de Pyreneeën voor een laatste strijd om het eindklassement, met toppen in Peyragudes en Hautacam op het menu.

Tot slot een relatief lange tijdrit in de voorlaatste etappe om de zenuwen onder de kanshebbers in het algemeen klassement op peil te houden tot de laatste kilometer van de echte wedstrijd. Een traditionele zondagse finish op de Champs-Élysées rondt alles af om de gele trui te vieren en de sprinters een beloning te geven voor drie tamelijk onherbergzame weken voor snelle mannen in de Ronde van Frankrijk.

Terwijl Tadej Pogačar koers zet naar zijn derde gele trui op rij en zijn grootste belagers hem willen onttronen, zullen talloze verhaallijnen zich ontvouwen gedurende drie weken koersen in Denemarken, Frankrijk, België en Zwitserland. Hier is de route waarop dit alles zal gebeuren, de fijne kneepjes van elke dag, en de waarschijnlijke kanshebbers voor de dagelijkse overwinning.

Kortom, chapeau Christain Prudhomme, het lijkt erop dat het een prachtige drie weken gaan worden!

Voorbeschouwing etappes Tour de France 2022

Op voorhand de mooiste etappes van de Tour 2022

Wat worden de mooiste etappes van de Tour de France 2022? Voor welke etappe van de Tour 2022 moet je echt thuis blijven? En waar krijgen we spektakel gegarandeerd? Over smaak valt natuurlijk te twisten, het is echter evident dat de ware koersliefhebber die dol is op spektakel enkele dagen met rood kan omcirkelen. Naast het feit dat Denemarken de primeur heeft en als eerste keer gastheer mag zijn van Le Grand Départ – kan etappe 2 zomaar op een groot spektakel stuk uitlopen. Een herhaling van Neeltje Jans in 2017 toen enkele grote favorieten al direct tijd verloren? Je weet het maar nooit. Uiteraard, voor etappe 5 op woensdag 6 juli 2022 moet jij gaan zitten en ook vrijdag 8 juli 2022 heb je beter in de middag geen verplichte (klant)meetings of Teams-calls staan. Helemaal vrij nemen is niet nodig, maar ga zeker lekker zitten voor de aankomst op de Super La Blanche Des Belles Filles!

In de tweede week moet jij zeker vrij nemen op donderdag 14 juli, als op quatorze juillet de Alpe d’Huez wordt aangedaan. Verder is in de derde week vooral de achttiende etappe een prachtige. De Col d’Aubisque (16,4 km aan 7,1%), de Col de Spandelles (10,3 km aan 8,3%) en de slotklim naar Hautacam (13,6 km aan 7,8%) moeten worden bedwongen. Hier wisten onder andere Bjarne Riis (1996, foto onder), Lance Armstrong (2000) en zeer recent (2014) Vicenzo Nibali als latere Tour-winnaar rake klappen uit te delen.

Voorbeschouwing etappes Tour 2022 - Hautacam Bjarne Riis

Last but not least, ga zaterdag 23 juli 2022 lekker op de bank liggen voor een (hopelijk) prachtige laatste showdown in de 40 kilometer tellende tijdrit. Krijgen we een ultieme laatste man-tegen-man gevecht tussen Pogi en Rogi?

Last but not least: meer over de Tour de France 2022? Lees onze voorbeschouwing algemeen klassement Tour de France 2022 met daarin een zeer uitgebreide vooruitblik op de favorieten voor de strijd om de gele trui met de welbekende sterrenverdeling én dark horses!

De specifieke voorbeschouwingen per etappe

Lees hier de verschillende specifieke voorbeschouwingen per etappe, zoals de individuele tijdrit in Kopenhagen, de (hopelijk) waaieretappe in de tweede etappe of de kasseienrit: de voorbeschouwing etappe 5 Lille naar Arenberg in de Tour van 2022.