Parcours Tour de France 2022

Het parcours Tour de France 2022 werd donderdag 14 oktober 2021 in Parijs onthuld. De 109e editie van de Grand Boucle bevat een openingstijdrit van 13 kilometer in Kopenhagen, een etappe over de kasseien van Parijs-Roubaix, een eerste aankomst in de bergen in La Planche des Belles Filles, een terugkeer naar de legendarische haarspeldbochten van L’Alpe d’Huez, meer bergetappes in de Pyreneeën, en een afsluitende tijdrit van 40 kilometer.

Parcours Tour de France 2022 Alpe d’Huez

Het parcours Tour de France 2022 lijkt goed uitgebalanceerd, met 53 km tijdritten op het parcours, terwijl bezoeken aan de Vogezen, de Alpen en de Pyreneeën de klimmers enkele kansen bieden om aan te vallen en tijd te winnen.

De kasseienetappe naar Wallers-Arenberg en de kale wegen van Denemarken en Noord-Frankrijk betekenen dat de renners in het algemeen klassement complete renners moeten zijn, die in staat zijn om in echelons te vechten en op het plaveisel te koersen.

2021 Tour de France winnaar Tadej Pogačar was in het Palais des Congrès in Parijs om de onthulling van het parcours te zien, samen met de nieuwe wereldkampioen Julian Alaphilippe en 2021 groene trui winnaar Mark Cavendish. De Manxman en zijn rivalen zouden in de eerste week verschillende sprintkansen kunnen krijgen, maar daarna moeten ze door de Alpen en de Pyreneeën om op 24 juli in Parijs aan te komen.

Traditiegetrouw zorgde ASO ervoor dat het parcours centraal stond in plaats van de renners, met een onderhoudende samenvatting van de race van dit jaar gevolgd door Christian Prudhomme die de details van elke etappe en het parcours Tour de France 2022 onthulde.

Het Grand Départ in Kopenhagen

De Tour de France van 2022 zal van start gaan in Kopenhagen na een vertraging van een jaar veroorzaakt door een botsing met het Europees kampioenschap voetbal in de Deense hoofdstad.

De openingsetappes waren al bekend, en Prudhomme bevestigde dat de Tour de France zal beginnen met een 13 km lange tijdrit in het centrum van de stad op vrijdag 1 juli. Het lijkt perfect voor Filippo Ganna, Stefan Küng, Primož Roglič en Wout van Aert om te strijden voor de eerste gele trui van de race, terwijl de (andere) klassementsrenners zullen proberen om een psychologisch belangrijke paar seconden te winnen op hun rivalen.

Etappe 2 gaat in westelijke richting naar Nyborg en etappe 3 gaat in zuidelijke richting naar Sønderborg, beide over onbeschutte wegen en vaak langs de kustlijn. De 199 km lange etappe 2 eindigt na de 18 km lange Grote Beltbrug naar Nyborg, met het risico op zijwind – waaiers, waaiers, waaiers! – wat zeker voor een nerveuze finale zal zorgen.

Etappe 3 is meer geschikt voor sprintersploegen, met een lus rond de stad voor een extra twist in de laatste kilometers. Mads Pedersen won hier in de Ronde van Denemarken van dit jaar.

Een zenuwslopende eerste week en een eerste aankomst in de bergen in La Planche des Belles Filles

De renners genieten van een zeldzame eerste rustdag op maandag na de drie dagen in Denemarken, maar zullen vroeg opstaan voor een vlucht naar Lille in Noord-Frankrijk.

De wedstrijd keert terug op dinsdag met een etappe van Duinkerken naar Calais aan de Noord-Franse kust. Het is een dag voor de sprinters, maar zij zullen ervoor moeten vechten in de wind en op de kleine heuvels.

Etappe 5 finisht in Wallers-Arenberg en zal opnieuw paniek zaaien in het peloton en de discussie aanwakkeren over de plaats van de kasseiensectoren van Parijs-Roubaix in een Grote Ronde. De Tour reed voor het laatst op het plaveisel in 2018, toen John Degenkolb de etappe won, terwijl eerdere bezoeken plaatsvonden in 2015 en in 2014, toen Chris Froome voortijdig stopte met de race, regen het plaveisel verraderlijk maakte en Vincenzo Nibali zijn algemene overwinning opzette.

Parcours Tour de France 2022 kasseienetappe naar Arenberg

De etappe van 2022 zal 19,4 km kasseien beslaan, verdeeld over 11 sectoren, waarvan er vijf nog nooit zijn gebruikt in Parijs-Roubaix of de Tour de France.

Het parcours Tour de France 2022 voert vervolgens naar België voor een start in Binche in de zesde etappe en voert zuidwaarts via Luxemburg naar een pittige finish in Longwy, waar Peter Sagan het in 2017 aflegde tegen Michael Matthews.

De Tour trekt vervolgens de Vogezen in voor de aankomst op de top van de zevende etappe op de Super Planche des Belles Filles. De etappe klimt verder dan de standaard top, intensief gebruikt sinds zijn debuut in 2010, om de steile grindpaden op de top te bereiken die voor het eerst werden geïntroduceerd in 2019. Pogačar zal ongetwijfeld blij zijn om terug te keren naar de plaats waar hij in 2020 Roglič de zege ontnam.

Primoz Roglic Tour 2020 Planche des Belles Filles

In het weekend trekt de Tour verder zuidwaarts over heuvelachtig terrein naar Zwitserland voor een vlakkere finish in Lausanne op etappe 8. De volgende etappe begint bij het hoofdkwartier van de UCI in het nabijgelegen Aigle voordat hij terug naar Frankrijk klimt voor de finish in het skioord Châtel, na een gestage klim, een dip naar beneden, dan een laatste kick omhoog naar de lijn.

De renners zullen genieten van de tweede rustdag in Morzine op maandag 11 juli, voordat het parcours Tour de France 2020 het peloton drie dagen naar de hoge Alpen zal voeren.

Een terugkeer naar L’Alpe d’Huez, een bezoek aan Zwitserland en veel klimwerk in week twee

De tweede week begint met drie bergetappes in de Alpen. Etappe 10, van Morzine naar Megève, verbindt twee grote skigebieden maar verbleekt in vergelijking met wat de volgende twee dagen op het programma staat.

Etappe 11 begint in Albertville en eindigt op grote hoogte op de Col du Granon boven het skigebied Serre Chevalier bij Briançon. De Col du Granon is 11,3 km lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van meer dan negen procent. Opmerkelijk is dat hij slechts één keer eerder werd gebruikt, in 1986, toen Greg Lemond de gele trui van de leider droeg.

Het eindigt op een adembenemende hoogte van 2400m, waardoor het een dag is voor de pure klimmers en iedereen die vecht voor de algemene overwinning. Alleen de nabijgelegen Col du Galibier heeft in 2011 een finish op grotere hoogte gehad, en dat monster wordt hier als voorproefje beklommen.

De viering van de pure klimmers gaat door op 14 juli – de nationale feestdag in Frankrijk, quatorze juillet – met een terugkeer naar de 21 haarspelden van L’Alpe d’Huez na een afwezigheid van vier jaar. Het werd voor het laatst bezocht in 2018, toen Geraint Thomas won met een woedende laatste vlaag om aan te geven dat hij op weg was om de Tour te winnen.

Parcours Tour de France 2022 etappe 12 Le Alpe d'Huez

Etappe 12 is een exacte replica van de beroemde etappe van 1986, waarin Greg LeMond en Bernard Hinault schouder aan schouder gingen, over de makkelijkere kant van de Galibier en vervolgens de Col de la Croix de Fer voor de slotklim naar L’Alpe D’Huez, die 13,8 km lang is aan 8,1 procent.

Na de bergen gaat etappe 13 westwaarts naar Saint-Etienne voor een overgangsetappe, die een massasprint zou kunnen opleveren of een zeldzame kans voor de kopgroep en de baroudeurs. Als de wind opsteekt, kunnen er echelons dreigen.

Het derde weekend is verrassend een transfer door het zuiden van Frankrijk, met een kleine heuveltop finish op de Mende airstrip, waar Steve Cummings won in 2015, gevolgd door een lange en vlakke rit door de zonnebloemvelden van Rodez naar Carcassonne op zondag 17 juli.

Tour de France 2020 Carcassone

De derde rustdag zal in dat gebied zijn voordat de laatste week begint in de Pyreneeën.

De Pyreneeën en een laatste tijdrit in week drie

De laatste week begint met een rit naar Foix, maar zonder klim naar het Plateau de Beille. De route bevat twee late beklimmingen, de beklimming van de Port de Lers en de Mur de Peguère, alvorens af te dalen naar Foix.

Het hooggebergte komt in de etappes 17 en 18, met aankomst op de toppen van Peyragudes en Hautacam.

Etappe 17 begint in Comminges en eindigt op de steile landingsbaan van Peyragudes, beroemd geworden door de James Bond-film Tomorrow Never Dies. De klim en de laatste helling naar de finish werden gebruikt in 2017, toen Romain Bardet won en Fabio Aru de gele trui overnam van Chris Froome.

De etappe gaat over de Col d’Aspin, Hourquette d’Ancizan en Col de Val Louron-Azet voor de slotklim (8 km aan 7,8 procent) en de supersteile slothelling.

Hautacam is op donderdag 21 juli de tweede opeenvolgende aankomst op een bergtop. De 13,6 km lange rit heeft een stijgingspercentage van 7,8 procent. Er is dit keer geen Col du Tourmalet in de route, maar de etappe beklimt wel de Col d’Aubisque en de Col des Spandelles op weg van Lourdes.

Etappe 18 betekent het einde van de bergen, maar het zal moeilijk zijn om Parijs te zien vanuit Hautacam. De renners staan voor een lange rit vanuit de Pyreneeën naar Cahors in het noorden van de regio Occitanie aan de rivier de Lot. Het wordt de gebruikelijke strijd van de vluchters tegen de sprinters.

De nabijgelegen dorpen Lacapelle-Marival en Rocamadour zijn gastheer voor de laatste 40 km individuele tijdrit op de laatste zaterdag, de etappe route gaat door het spectaculaire glooiende landschap in de buurt van de grotten van Padirac.

De renners zullen zich op zondagochtend verplaatsen naar Parijs voor de laatste traditionele etappe rond de Franse hoofdstad. De etappe begint in de dierentuin-safari van Thoiry ten westen van de stad en eindigt met de traditionele ronden over de Champs-Elysées en de kroning van de winnaar van 2022 bij zonsondergang.

Tour de France 2022 Champs Elysees

Parcours Tour de France 2022: alle etappes van de Tour 2022:

 Etappe 1: Kopenhagen – Kopenhagen, 13 km – tijdrit (vrijdag 1 juli)
Etappe 2: Roskilde – Nyborg, 199 km (zaterdag 2 juli)
Etappe 3: Vejle – Sønderborg, 182 km (zondag 3 juli)

Rustdag, verplaatsing naar Lille (maandag 4 juli)

 Etappe 4: Duinkerke – Calais, 172 km (dinsdag 5 juli)
Etappe 5: Lille – Wallers-Arenberg, 155 km (woensdag 6 juli)
Etappe 6: Binche – Longwy, 220 km (donderdag 7 juli)
Etappe 7: Tomblaine – Super Planche des Belles Filles, 176 km (vrijdag 8 juli)
Etappe 8: Dole – Lausanne, 184 km  (zaterdag 9 juli)
Etappe 9: Aigle – Châtel, 183 km (zondag 10 juli)

Tweede rustdag in Morzine   (maandag 11  juli)

 Etappe 10: Morzine – Mégève, 148 km (dinsdag 12 juli)
Etappe 11: Albertville – Serre Chevalier – Col du Granon, 149 km (woensdag 13 juli)
Etappe 12: Briançon – Alpe d’Huez, 166 km (donderdag 14 juli)
Etappe 13: Bourg d’Oisans – Saint-Etienne, 193 km (vrijdag 15 juli)
Etappe 14: Saint-Etienne – Mende, 195 km (zaterdag 16 juli)
Etappe 15: Rodez – Carcassonne, 200 km (zondag 17 juli)

Derde rustdag in Carcassonne   (maandag 18  juli)

 Etappe 16: Carcassonne – Foix, 179 km (dinsdag 19 juli)
Etappe 17: Saint-Gaudens – Peyragudes, 130 km (woensdag 20 juli)
Etappe 18: Lourdes – Hautacam, 143 km (donderdag 21 juli)
Etappe 19: Castelnau-Magnoac – Cahors, 186 km (vrijdag 22 juli)
Etappe 20: Lacapelle-Marival – Rocamadour, 40 km – tijdrit (zaterdag 23 juli)
Etappe 21: Parijs La Défense – Parijs Champs Elysées, 112 km (zondag 24 juli)

Lees ook de uitgebreide voorbeschouwing algemeen klassement Tour de France 2022 en kom zo meer te weten over de favorieten en dark horses!