Favorieten witte trui 2014

Favorieten Tour de France 2014: witte trui

Na de gele trui van het algemeen klassement , de groene trui voor de sprinters samen en de bolletjestrui voor de berggeiten is de witte trui de vierde trui die de leider van een klassement tijdens de Tour de France mag dragen. De witte trui wordt gedragen door de leider in het jongerenklassement. Feitelijk is dit de stand van het algemeen klassement maar dan voor renners onder de 25 jaar oud. Vorig jaar werd het witte tricot gewonnen door de dit jaar in de Tour afwezige Nairo Quintana. Wie gaat hem opvolgen?

Favorieten witte trui Tour de France 2014

Alleskunner Michal Kwiatkowski is één van de favorieten voor de eindzege in het jongerenklassement. De 24-jarige coureur van Omega Pharma Quick Step werd in de Tour de France van 2013 derde in het klassement achter Quintana en Andrew Talansky, die respectievelijk niet aanwezig en al 25 is – en dus geen concurrent voor de Pool in het klassement zal zijn. OPQS heeft echter nog een talent in huis die hoog kan eindigen: de Italiaan Matteo Trentin kende een goed voorjaar.

Favorieten witte trui Tour de France 2014

De 24-jarige Thibaut Pinot is een andere gegadigde voor het witte tricot. De coureur van FDJ.fr werd (in 2012) al eens tweede in het eindklassement van de witte trui van de Tour de France en kende een goede aanloop naar de Tour de France. De Fransman werd tiende in het algemeen klassement van de Ronde van Romandië en is gefocust om zich te revancheren op de matige Tour de France van verleden jaar, waar hij door valpartijen voortijdig moest afstappen.

De 23-jarige Romain Bardet is echter wel een directe concurrent voor Kwiatkowski als het gaat om de strijd om het wit. De slechts Franse renner werd vorig jaar tijdens zijn eerste Tour vijftiende (en vierde in het jongerenklassement) en lijkt dit jaar door te breken: de troef van AG2R La Mondiale werd vierde in de Volta Catalonië, tiende in Luik-Bastenaken-Luik en vijfde in de Dauphiné.

De Nederlander Tom Dumoulin werd vorig jaar zesde in het jongerenklassement en kent eveneens dit jaar zijn definitieve doorbraak. De hardrijder liet zich in het voorjaar al gelden, maar kende hele goede maanden mei en juni. De tijdritspecialist werd in de Ronde van België tweede in het algemeen klassement (het jongerenklassement wist hij op zijn naam te schrijven) en ook in de Ronde van Zwitserland gooide Dumoulin hoge ogen: de Maastrichtenaar werd tijdens de individuele tijdrit tweemaal tweede achter Tony Martin en eindigde uiteindelijk als vijfde in het eindklassement.

Bij Garmin-Sharp is TomJelte Slagter de coureur die dit jaar zijn naam in het peloton definitief vestigde. Waar hij vorig jaar al de Tour Down Under op zijn naam schreef, liet hij dit jaar zijn benen spreken in voorjaar; met een vierde plaats in het jongerenklassement in Parijs-Nice, een vijfde plaats in de Waalse Pijl en een zeer knappe zesde plaats in Luik-Bastenaken-Luik. Ook zijn huidige vormpeil toont aan dat de Groninger er in de Tour de France zal staan.

kanshebbers witte Trui Tour de France 2014

Het Spaanse Movistar heeft traditiegetrouw altijd enkele kandidaten voor het jongerenklassement, dit jaar is Jon Izagirre de speerpunt zijn. Hoewel volledig in dienst rijdend van Alejandro Valverde, zal de Bask zijn elfde plaats in het jongerenklassement van 2013 willen verbeteren.

Achter deze topfavorieten gaan een heel rij jonge knapen schuil die, indien een goed klassement wordt gereden, grote kanshebbers zijn in de top tien klassering van het jongerenklassement. Rudy Molard zal in eerste instantie moeten knechten voor Daniel Navarro, maar de renner van Cofidis wist vorig jaar al twaalfde te eindigen in het jongerenklassement. Ditzelfde geld voor zijn landgenoot Anthony Delaplace. De coureur van Bretagne – Séché Environnement haalde vorig jaar een top twintig klassering in het jongerenklassement en zal dit met zijn huidige vormpeil flink kunnen verbeteren.

Cannondale heeft met spurter Peter Sagan en aanvaller Moreno Moser tot slot twee jonge honden die net als verleden jaar ook dit jaar ongetwijfeld weer hoog in het klassement gaan eindigen.

De Zwitser Sebastien Reichenbach is mogelijk de dark horse voor de witte tricot. De coureur van IAM Cycling wist dit jaar zowel tijdens Parijs-Nice, de Ronde van Romandië als tijdens de Dauphiné een top vijftien klassering te behalen.

Hoewel de Pool Rafal Majka door Saxo-Tinkoff last minute is opgeroepen voor de Tour de France (hij vervangt Roman Kreuziger die vanwege afwijkende waarden in zijn bloedpaspoort tijdelijk op non-actief is gezet door zijn team) en de 24-jarige Pool eigenlijk nog herstellende is van zijn inspanningen tijdens de Giro d’Italia, is het eveneens een dark horse voor de witte trui dit jaar.

Voorbeschouwing en favorieten overige truien

Vanaf hier navigeert u eenvoudig naar de favorieten voor het algemeen klassement, de puntenklassement en het jongerenklassement. Ook de voorlopige deelnemerslijst Tour de France 2014 presenteren wij hier. Direct weten wie in uw Tourpoule absoluut niet mag ontbreken? Lees dan onze prognose van de favorieten gele truifavorieten groene trui en favorieten bolletjestrui.