Favorieten bolletjestrui 2014

Favorieten Tour de France 2014: bolletjestrui

Na de gele trui van het algemeen klassement is de groene trui voor de sprinters samen met de bolletjestrui de meest prominente tricot dat er te winnen valt. De bolletjestrui wordt gedragen door de leider in het bergklassement. Er worden in dat klassement punten verdiend op de top van alle geklasseerde beklimmingen en bij de zes aankomsten bergop zijn er dubbele punten te verdienen. Wie wordt de opvolger van de dit jaar in de Tour afwezige Nairo Quintana?

Favorieten bolletjestrui

Bij de opstelling van een lijst met favorieten voor de eindoverwinning in het bergklassement treffen we  twee type renners. Allereerst de klassementsrenners, die hoog finishen bij de aankomsten bergop en zo veel punten voor het bergklassement sprokkelen. Zo werd klassementsrenner Nairo Quintana vorig jaar tweede in het algemeen klassement en winnaar van de bolletjestrui. En winnaar van de Tour de France Chris Froome werd tweede in het bergklassement. Hij en Alberto Contador zijn dan ook de topfavorieten voor eindzege in het bergklassement. Als de verwachte titanenstrijd tussen Froome en Contador daadwerkelijk zal plaatsvinden zal de nummer twee wellicht de polka dot jersey.

Achter deze twee favorieten zijn er een heel rij renners met klimkwaliteiten die zomaar in Parijs met de bolletjestrui op het podium kunnen staan. Wat te denken van de meesterknechten, de Tsjech Roman Kreuziger en Froome’s knechten Mikel Nieve en Richie Porte. Maar de winnaar van de bollentrui kan ook zomaar één van de klassementsrenners zijn; Vicenzo Nibali, Allesandro Valverde, Romain Bardet, Jürgen Vandenbroeck, Thibaut Phinot en Bauke Mollema zijn allen in staat om veel punten bij elkaar te sprokkelen.

De tweede type renner is de aanvaller pur sang. Het bergklassement kreeg in de Tour de France van 2012 een podium met louter aanvallers. Renners die veel etappes de aanval koos om punten te sprokkelen, maar ook bij de aankomst bergop van voren zaten. Thomas Voeckler won dat jaar de prestigieuze trui en zal ook dit jaar weer willen strijden om de trui.

Bolletjestrui 2014

De Fransman heeft met zijn landgenoot Pierre Rolland een geduchte concurrent. Rolland heeft de bolletjestrui al diverse edities mogen dragen, maar wist het tricot nog nooit naar Parijs te brengen. Zal de kopman van Europcar het dit jaar wel lukken?

Favorieten Bolletjestrui 2014

En wat te denken van de winnaar van Christoph Riblon. Kan de winnaar van de etappe naar de Alpe d’Huez van verleden jaar hoge ogen gooien en hengelen naar zijn befaamde tricot?

Een andere aanvaller die, indien het algemeen klassement voor hem buiten beeld is, zal gaan strijden om het bergtricot is de Spaanse klimgeit Joaquim Rodriquez. De kopman van Katusha had met diverse blessures een matig voorjaar en moest afstappen in de Giro d’Italia en is gebrand op revanche.

Voorbeschouwing en favorieten overige truien

Vanaf hier navigeert u eenvoudig naar de favorieten voor het algemeen klassement, de puntenklassement en het jongerenklassement. Ook de voorlopige deelnemerslijst Tour de France 2014 presenteren wij hier. Direct weten wie in uw Tourpoule absoluut niet mag ontbreken? Lees dan onze prognose van de favorieten gele trui, favorieten groene trui of de favorieten witte trui.