Favorieten Tour de France 2014: groene trui
Waar bij de klassementsrenners de focus tijdens de Tour op het algemeen klassement en de gele trui ligt, zijn de sprinters gebrand op de groene trui. Dit tenue zit om de schouders van de leider in het puntenklassement. Die punten kunnen worden verdiend bij tussensprints en de finish van elke etappe. De Duitse sprintkanon Erik Zabel is met 6 eindzeges in het puntenklassement recordhouder en de Slowaak Peter Sagan is titelverdediger en won de groene trui nu al twee maal op rij. Zal Peter Sagan zijn gedroomde hattrick scoren of wordt het een traditionele sprinter die in de Tour de France van 2014 aan de haal gaat met de groene trui?
Favorieten groene trui
Titelverdediger Peter Sagan is de te kloppen man in het puntenklassement. De Slowaak veroverde de groene trui al in de tweede etappe en stond deze vervolgens niet meer af. Ondanks dat Het Groene Monster vorig jaar slechts één etappeoverwinning behaalde, werd zijn klassering in de puntencompetitie nooit in gevaar gebracht. De man van Team Cannondale kan top tien rijden in moeilijke, heuvelachtige etappes en kan daardoor in de vlakke etappes met een plaats buiten de top drie alsnog genoeg punten behalen om zijn koppositie te consolideren. Aangezien zijn klassieke voorjaar niet werd wat hij ervan had verwacht en hij alles zal zetten op de hattrick in de puntencompetitie is Sagan de gedoodverfde favoriet.
De topsprinters
Achter Sagan is Mark Cavendish de favoriet voor de eindzege in de puntencompetitie. De Brit wist de groene trui in 2011 met succes naar Parijs te brengen, maar grossiert in tweede plaatsen. In 2009 moest Cav zijn meerdere erkennen aan Thor Hushovd, een jaar later eindigde hij achter Allessandro Petacchi (saillant detail: Petacchi is tijdens deTour van 2014 één van de helpers van Cavendish) en in 2012 werd de spurter uit Man tweede achter Sagan. De coureur van Omega Pharma Quick Step heeft een kwakkelende voorjaar achter zich en heeft zijn zinnen gezet op revanche in de Tour de France. De vraag is: kan hij dit jaar in de etappes de concurrentie wel meerdere malen voorblijven?
Bij het beantwoorden van de laatste vraag over Cavendish en zijn concurrentie, wordt al snel gekeken naar de Duitser Marcel Kittel. De krachtpatser bezorgde zijn Giant Shimano (vorig jaar nog Argos Shimano) de gele trui en vier etappeoverwinningen, waaronder de laatste etappe op de Champs-Elysees. Net als vorig jaar start de Tour niet met een proloog maar een vlakke etappe en wederom heeft Kittel de eerste etappe als één van zijn doelen gesteld. Zijn hegemonie op de vlakke etappes laten standhouden kan ertoe leiden dat Kittel wel eens een serieuze bedreiging voor Sagan zal gaan vormen, echter moet de Duitser dan meer etappeoverwinningen behalen – of op heuvelachtig gebied de nodige punten sprokkelen. Aan zijn fenomenale sprinttrein, zeer toegeweide groep helpers en zijn eigen krachtige eindschot zou het zeker niet liggen.
Sprintkanon André Greipel heeft als doel gesteld om de derde plaats in het puntenklassement van verleden jaar te verbeteren, maar pakt net als landgenoot Kittel normaal gesproken te weinig punten op heuvelachtig gebied om een gooi te doen naar het groen. De coureur uit Rostock zal zich willen revancheren van zijn schamele één etappeoverwinning in de Tour van vorig jaar en krijgt met Greg Henderson, Marcel Sieberg, Lars Bak en Adam Hansen een ware trein mee naar de Tour. Kan de Duitser zijn team Lotto-Belisol meer etappeoverwinningen en de groene trui bezorgen?
De dark horses
De nummer vijf in het puntenklassement van vorig jaar kunt u eventueel wel als dark horse in uw Tourpoule opnemen; Alexander Kristoff zegevierde dit jaar al in Milaan-San Remo en Gent-Wevelgem en hij zal Katusha opnieuw succes willen bezorgen.
Waar Kristoff bij Katusha de speerpunt in de spurt is, is Michael Matthews de man die het succes voor het Australische Orica GreenEDGE moet gaan bezorgen. De 23-jarige sprintkanon brak in het voorjaar door, met een tweede plaats in de Brabantse Pijl en enkele etappe overwinningen in de Giro d’Italia. Matthews zal in de Ronde van Frankrijk worden geassisteerd door de ervaren spurter Matthew Goss.
De derde dark horse voor de strijd om het groen is de Fransman Arnaud Démare. De Fransman zal zijn debuut in de Tour de France maken en zal zich gaan mengen bij de grote namen. Hoewel hij nog lang niet in de rij der gevestigde namen hoort, lijkt de kersverse Franse kampioen met een tiende plaats in de Omloop, een tweede plaats in Gent-Wevelgem en een twaalfde plaats in Parijs-Roubaix dit voorjaar definitief te zijn doorgebroken.
Tot slot hebben we John Degenkolb. Samen met Tom Veelers de superknecht van Marcel Kittel, maar in etappes met heuvelachtige aankomsten de vooruitgeschoven man voor Giant-Shimano. De Duitser liet dit jaar in Gent-Wevelgem zien dat hij tot meer in staat is dan alleen knechten. Zal de krachtpatser uit Gera dit jaar ook mogen mee sprinten in de jacht om groen?
De outsiders
Achter Sagan en de Grote Drie – Cavendish, Kittel, Greipel – en de dark horses, scharen zich een heel rij renners die zich zullen melden om mee te strijden om (dag)succes, maar die normaal gesproken geen bedreiging vormen om de groene trui. Bryan Coquard, Jose Joaquin Rojas Gil, , Juan José Lobato, Francesco Gavazzi, Boy van Poppel en Daniele Bennati zijn hier de best presterende renners van.
Voorbeschouwing en favorieten overige truien
Vanaf hier navigeert u eenvoudig naar de favorieten voor het algemeen klassement, het bergklassement en het jongerenklassement. Ook de voorlopige deelnemerslijst Tour de France 2014 presenteren wij hier. Direct weten wie in uw Tourpoule absoluut niet mag ontbreken? Lees dan onze prognose van de favorieten gele trui, favorieten bolletjestrui of de favorieten witte trui.