Favorieten witte trui 2015

Na de gele trui van het algemeen klassement , de groene trui voor de sprinters samen en de bolletjestrui voor de berggeiten is de witte trui de vierde trui die de leider van een klassement tijdens de Tour de France mag dragen. De witte trui wordt gedragen door de leider in het jongerenklassement. Feitelijk is dit de stand van het algemeen klassement maar dan voor renners die na 1 januari 1990 zijn geboren.

Tour de France: Favorieten witte trui 2015

Vorig jaar won de Franse coureur Thibaut Pinot het wit, die toen Colombiaan Nairo Quintana opvolgde. Deze twee zijn dit jaar de favorieten voor het strijd om het wit, maar er zijn meer jonge matadoren die zullen meestrijden. Wie zijn de favorieten voor de witte trui 2015?

Favorieten witte trui Tour de France 2015

Nairo Quintana is de topfavoriet voor de witte trui. Met Christopher Froome, Alberto Contador en Vicenzo Nibali behoort hij tot “de Grote Vier”, al is de Colombiaanse rasklimmer de enige die nog in aanmerking komt voor het jongerenklassement. Quintana won twee jaar geleden de witte trui al, toen hij als tweede achter Froome eindigde in het algemeen klassement. Vorig jaar verkoos de renner van Movistar de Giro d’Italia boven de Tour de France en mede door de prachtige etappezege naar Val Martello én de winst in de klimtijdrit op de één-na-laatste dag schreef Quintana deze koers zeer overtuigend op zijn naam. Het roze van vorig jaar smaakt natuurlijk naar meer en Quintana wil zich dit jaar in de Tour écht gaan meten met de favorieten.

Quintana Tour 2015

De 25-jarige Thibaut Pinot is achter Quintana de grootste gegadigde voor het witte tricot. De coureur van FDJ veroverde vorig jaar in afwezigheid van de Colombiaan het witte tricot en eindigde achter Vicenzo Nibali en Jean-Christophe Peraud als derde in het algemeen klassement. DeFransman is bij zijn chauvinistische landgenoten één van de favorieten in het eindklassement, maar met de vorm van Pinot zit het wel snor;  onlangs won Pinot de koninginnenrit naar de Rettenbachgletsjer in de Ronde van Zwitserland. In datzelfde land was hij begin mei ook nog de sterkste in de koninginnenrit in de Ronde van Romandië.

Pinot Tour 2015

De 24-jarige Romain Bardet is met Quintana en Pinot de derde topfavoriet in de strijd om het wit. Vorig jaar reed de Fransman in zijn tweede Tour naar een zesde plaats in het eindklassement en een tweede plaats in het jongerenklassement, de Tour van 2015 moet de Tour van Bardet worden als het aan Frankrijk en AG2R ligt. Bij zijn team zal hij de absolute kopman worden, aangezien de oudgediende Peraud aangaf in een vormcrisis te zitten. Net als Pinot liet ook Bardet recent zijn benen spreken; in het Criterium du Dauphiné werd zijn aanvallende koersstijl beloond met de mooiste overwinning van zijn carrière, in de etappe naar Pra Loup, de plaats waar de renners ook de 17e Touretappe zullen finishen.

Bardet Tour 2015

Gezien de prestaties in de Tour de France van 2013 en van 2014 is Michal Kwiatkowski ook dit jaar weer één van de belangrijkste outsiders voor het jongerenklassement. Als we echter kijken naar de recente vormpeil van de Poolse alleskunner, is het nog maar sterk de vraag of hij evengoed gaat presteren als vorig jaar. Zelf haalde Kwiat alle mogelijke vorm van prestatiedruk bij zichzelf weg, door aan te geven zich niet te focussen op het klassement. De oogappel van Etixx-Quick Step kan echter tijdrijden, goed aankomen, een heuvel verteren en grote klassiekers op zijn naam schrijven. Wat kan Kwiatkowski in zijn regenboogtrui presteren?

Kwiatkowski Tour 2015

De Australiër Simon Yates heeft bij Orica GreenEDGE een beschermde status en mag zich volledig op het klassement richten. De tweeëntwintig jarige klimmer maakt zijn debuut in de Tour de France, maar liet zowel in de Ronde van Romandië – waar hij zesde in het eindklassement werd – als in de Dauphiné (vijfde eindnotering) zich van voren zien én te handhaven.

In Nederland is de hoop gevestigd op Wilco Kelderman. De 24-jarige ronde renner ontbrak verleden jaar in La Grande Boucle, maar reed in de Ronde van Italië naar een zevende plaats in het eindklassement en gooide een maand later in het Criterium du Dauphiné eveneens hoge ogen door veelvuldig van voren te zitten. Dit jaar heeft Kelderman zijn zinnen gezet op een goed eindklassement in de Tour én tegelijk zal een top vijf klassering in het jongerenklassement niet ondenkbaar zijn. Kelderman heeft echter met Quintana, Pinot en Bardet sterkere generatiegenoten, maar zal het niveau van Kwiatkowski, Yates, Meintjes en Barguil aan kunnen.

Naast Kelderman kennen we met Tom Dumoulin een andere Nederlander, waarvan grote prestaties wordt verwacht. Heel wielerminnend Nederland ziet de tijdrijder van Giant-Alpecin het geel veroveren bij het Grand Départ in Utrecht, het zal de vraag zijn of de geboren Maastrichtenaar met al deze druk om kan gaan. Dumoulin werd in 2013 zesde in het jongerenklassement en vorig jaar wist hij in ditzelfde klassement als vierde te eindigen. De hardrijder kende vorig jaar zijn doorbraak in de Ronde van Zwitserland, waar hij vijfde werd, en veroverde tijdens het WK tijdrijden het bronze. Dit jaar liet Dumoulin zien dat hij bij de top der tijdrijders anno 2015 behoort, door de proloog én de afsluitende tijdrit op zijn naam te schrijven. Met Dumoulin heeft Giant-Alpecin in de Fransman Warren Barguil een tweede outsider voor het wit. Voor Barguil wordt het zijn debuut in de Tour, maar de 23-jarige klimmer heeft met twee etappes in de Vuelta van 2013 en een zesde plaats in het algemeen klassement van dezelfde ronde vorig jaar al aangetoond te kunnen presteren in een Grote Ronde.

Achter deze topfavorieten gaan een heel rij jonge knapen schuil die, indien een goed klassement wordt gereden, grote kanshebbers zijn in de top tien klassering van het jongerenklassement. Rudy Molard zal in eerste instantie moeten knechten voor Daniel Navarro, maar de renner van Cofidis wist vorig jaar knap zevende te eindigen in het jongerenklassement. Een andere Franse jonge revelatie, Anthony Delaplace, hoopt eveneens zijn prestatie van vorig jaar te verbeteren, toen werd de coureur van Bretagne – Séché Environnement twaalfde in de strijd om het wit.

Ook Zuid-Afrikaan Louis Meintjes heeft zijn zinnen gezet op een goede eindnotering. Hoewel nog relatief onbekend bij het grote publiek, heeft de ronde renner van MTN-Qhubeka al sterke prestaties laten zien. Kan Meintjes zijn goede vorm en aanvalslust van in de Dauphiné doorzetten in de Tour en belonen met een goed eindklassement?

Tot slot willen we Eduardo Sépuveda als dark horse tippen, die zeer positief kan verrassen in uw Tourpoule. De 24-jarige coureur van Bretagne-Séché Environnement heeft in de WorldTour-koersen nog weinig kunnen presteren, maar liet dit jaar in de wat kleine rondes al leuke dingen zien. Kan de Argentijn dit jaar voor het grote publiek doorbreken?

Favorieten witte trui Tour de France 2015 volgens Voorjaarsklassiekers.be

**** Nairo Quintana
*** Thibaut Pinot, Romain Bardet
** Wilco Kelderman, Simon Yates, Michal Kwiatkowski,
* Warren Barguil, Louis Meintjes, Eduardo Sépuveda, Tom Dumoulin

Voorbeschouwing en favorieten overige truien

Vanaf hier navigeert u eenvoudig naar de favorieten voor het algemeen klassement, de puntenklassement en het jongerenklassement. Ook de voorlopige deelnemerslijst Tour de France 2014 presenteren wij hier. Direct weten wie in uw Tourpoule absoluut niet mag ontbreken? Lees dan onze prognose van de favorieten gele truifavorieten groene trui en favorieten bolletjestrui.