Tour 2021: Voorbeschouwing Etappe 14 Tour de France 2021

Na twee relatief vlakke etappes en kansen voor sprinters of aanvallers in etappe 12 en etappe 13 van de Tour de France 2021, gaan we op zaterdag 10 juli 2021 weer de heuvels in! Schrijf dus de aanvallers maar op. Helemaal als de etappes van de voorgaande dagen uit zijn gelopen op een massasprint. De vrijbuiters, de baroudeur, de aanvalslustige renner met buskruitbenen. Zij zullen vandaag in de 184 kilometer lange etappe van Carcassonne naar Quillan een grote kans van slagen krijgen. Hoewel het eerste deel relatief vlak is, krijgen we toch een mooie heuvelrit bevat drie gecategoriseerde beklimmingen, waarvan de laatste op 17 kilometer van de meet. Lees hier de vooruitblik op etappe 14 Tour de France 2021! Het is koers!

Etappe 14 Tour de France 2021

Deze etappe, die door de uitlopers van de Pyreneeën kronkelt, lijkt een goede kans op een ontsnapping. Er zijn vijf gecategoriseerde beklimmingen, allemaal van tweede of derde categorie. Met andere woorden, het terrein zal de GC-kandidaten niet al te veel storen, wat de vluchters perfect zal uitkomen.

Vanaf de start in Carcassonne stijgen de renners gestaag en volgen ze een bergkam die uitkijkt over de brede vlakte in het noorden. De eerste klim, de derde col du Bac, komt na 50 km. De vluchters moeten dan al ver weg zijn van het peloton. De tussensprint volgt enkele tientallen kilometers later in Lavelanet.

De volgende test is de korte maar steile beklimming van de tweede cat Col de Montségur, die wordt overkoepeld door het imposante Katharenkasteel met dezelfde naam. Van daaruit daalt de wedstrijd af naar de buitenwijken van Bélesta, om vervolgens weer over te schakelen op een andere proef van de tweede categorie, de Col de la Croix des Morts, een lastige beklimming die de toegang vormt tot het Plateau de Sault.

Het landschap is hier erg open, maar steile valleien doorsnijden het plateau en de route tuimelt in een van hen om de scherpe hellingen van de derde-cat Côte de Galinagues te beklimmen. Van hieruit dalen de renners van het plateau af naar de vallei van de Aude, door de nauwe doorgang van de spectaculaire Gorges de Saint Georges om Axat te bereiken, en slaan kort daarna af in oostelijke richting naar Caudiès-de-Fenouillèdes.

Hier leidt een scherpe bocht naar de laatste beproeving, de Col de Saint-Louis van de tweede categorie, waar de weg naar de top het bijzondere kenmerk heeft dat hij zichzelf kruist via een verrassend maar zeer aantrekkelijk viaduct.

Vanaf de top van deze laatste heuvel resteren nog 17 vrij snelle kilometers tot aan de finish in Quillan, waar een solowinnaar of een sprint tussen een zeer kleine groep het meest waarschijnlijke scenario is.

Etappe 14 Tour de France 2021

Datum: Zaterdag 10 juli 2021
Etappe 14: Carcassonne – Quillan
Afstand: 184 kilometer
Start tijd: 12:15 uur
Soort etappe: heuvelrit

Favorieten etappe 14 Tour de France 2021

Wie zijn de favorieten voor etappe 14 Tour de France 2021?