Ronde van Lombardije 2021

De Ronde van Lombardije 2021 is het toetje van het klassieke wielrennen van dit jaar. De toegift. Het digestief. Of zoals ze hier in Noord-Italië zeggen: il ducci e il digustivo. Het toetje en het digestief. Want de Ronde van Lombardije is niet alleen de laatste echte wielerkoers die er dit najaar toe doet, het is ook het vijfde en laatste Monument. Maar bovenal de afsluiter van een schitterend drie luik. Oh covid-19. De pandemie bracht ons onnoemelijk veel leed en ellende. Sinds mensenheugnis geen koers in het voorjaar van 2020. Afkicken tot en met. Maar door de afgelasting van Parijs-Roubaix en verplaatsing de week na het WK en de week voor de Ronde van Lombardije, krijgen we een ongekend schitterend drieluik dit najaar. Hier presenteren wij je de welbekende voorbeschouwing Ronde van Lombardije 2021.

Favorieten Ronde van Lombardije 2021 (2)

Wanneer is de Ronde van Lombardije 2021?

De Ronde van Lombardije 2021 wordt verreden op zondag 10 oktober 2021 – zoals gezegd dus een week na Parijs-Roubaix 2021 twee weken na het WK wielrennen 2021 in Vlaanderen. De Ronde van Lombardije 2021 is daarmee een afsluiter van een heerlijk drieluik koers én Il Lombardia is de laatste echte belangrijke wielerkoers van het jaar. Hoewel na la corsa delle foglie morte de herfst echt zijn intrede doet en de feestdagen alweer voor de deur staat, toch een opbeurende mededeling. Niet getreurd. Amper vier en een halve maand na de Il Lombardia 2021 is het alweer eind februari, of wel tijd voor de Omloop het Nieuwsblad 2022!

Historie Ronde van Lombardije 2021

De Ronde van Lombardije is jaarlijks de laatste van de vijf Monumenten van de wielersport. Bovendien is Il Lombardia de laatste roemruchte Europese wedstrijd van het wielerseizoen.

De eerste editie van de Ronde van Lombardije heette Milaan-Milaan en vond plaats in 1905. Het parcours van de Klassieker van de vallende bladeren is sinds die begindagen vele malen gewijzigd. Milaan, Bergamo, Varese, Sesto San Giovanni, Monza en Como, al deze plaatsen hebben zowel start- als finishplaatsen van Il Lombardia gekend.

De eerste renner die deze roemruchte klassieker won was de Italiaan Giovanni Gerbi, bijgenaamd ‘Il Diavolo Rosso’ ( = de rode duivel). In 1905 had hij een voorsprong van niet minder dan 40 minuten. Zijn grote geheim: het parcours grondig bestuderen. Zijn landgenoot Giuseppe Brambilla was zijn opvolger, en in 1907 pakte de Fransman Gustave Garrigou de overwinning. Hij won de wedstrijd toen die voor het eerst de naam “Giro di Lombardia” kreeg.

In totaal wonnen Italianen de race 69 keer en legende Fausto Coppi is recordhouder van de meeste overwinningen (vijf). ‘Il Campionissimo’ triomfeerde in 1946, 1947, 1948, 1949 en 1954. Alfredo Binda schreef ‘Il Lombardia’ vier keer op z’n naam. Henri Pélissier, Costante Girardengo, Gaetano Belloni, Gino Bartali, Sean Kelly en Damiano Cunego wonnen elk drie keer.

Vorige editie

Jakob Fuglsang pakte in de Ronde van Lomardije 2020 de winst en daarmee zijn tweede Monumentenuit zijn carrière – nadat hij eerder in 2019 Luik Bastenaken Luik wist te winnen.. Hij won zijn eerste Il Lombardia-titel door George Bennett van Jumbo-Visma te verslaan.

Jakob Fuglsang Ronde van Lombardije 2020

Het leek uiteindelijk een verhaal tussen twee ploegen te worden toen drie Trek-Segafredo renners en twee Astana mannen, samen met Bennett, foutloos bleven in de afdaling van de Colma di Sormano na een vervelende valpartij voor Remco Evenepoel (Deceunick – Quick-Step), die bij bewustzijn naar het ziekenhuis werd vervoerd.

Trek’s trio Vincenzo Nibali, Giulio Ciccone en titelverdediger Bauke Mollema vielen allemaal uit op de Civiglio klim terwijl Bennett bij Fuglsang en Aleksandr Vlasov (Astana) bleef.

Favorieten Ronde van Lombardije 2021

Parcours Ronde van Lombardije 2021

Na de start vanuit Como richting Cantù gaan de renners de Ghisallo te lijf als eerste beklimming van de wedstrijd, klimmend vanaf de Asso-zijde om vervolgens af te dalen naar Bellagio en Lecco te bereiken langs de oever van het Comomeer. Bij het binnenrijden van de provincie Bergamo begint een reeks beklimmingen die naar de finish leidt. Dit deel van de wedstrijd wordt gekenmerkt door een continue opeenvolging van beklimmingen en afdalingen met bijna geen vlakke stukken ertussen. De renners beklimmen eerst de Roncola (Valico di Valpiana, met stijgingspercentages tot 17%), daarna de beklimmingen van Berbenno, Dossena, Zambla Alta en Passo di Ganda voor een totaal hoogteverschil van meer dan 4400 meter. Vanaf Ganda leidt de route naar de Selvino waar de klassieke lange afdaling met 19 haarspeldbochten begint. Vanaf daar zullen de renners 9 km afleggen in de aanloop naar de stad (het enige vlakke gedeelte van het laatste deel van de route) en beginnen aan de iconische passage door de Città Alta voor de finish in Bergamo.

De laatste kilometers gaan door de bovenstad van Bergamo, omhoog naar Porta Garibaldi en vervolgens (over een kasseistrook van 200 meter) naar Largo Aperto. In het eerste gedeelte zijn de stijgingspercentages altijd boven de 10% (max 12%). Bergafwaarts is de rijweg breed op een glad oppervlak. Op 1800 m van de finish is er een scherpe bocht met een kort knelpunt om de Porta Sant’Agostino te overwinnen. Na de laatste kilometer wacht de renners een wijde bocht naar links voordat ze op het rechte stuk uitkomen dat naar de finish leidt. Het laatste rechte stuk is 800 meter lang en 7,5 meter breed op een geasfalteerde ondergrond, in het eerste deel bergafwaarts en daarna vlak.

Favorieten Ronde van Lombardije 2021

Het deelnemersveld zaterdag in de Ronde van Lombardije 2021 is om de vingers bij af te likken, tijd voor de redactie van Voorjaarsklassiekers.be om de sterren te verdelen! Wie zijn volgens ons de grote favorieten Ronde van Lombardije 2021!?

***** Primož Roglič

De eerste grote matador die zaterdag acte de présence geeft is Primož Roglič. De kopman van Jumbo-Visma verkeert in grootste vorm en pakte woensdag in Milaan Turijn zijn tweede Italiaanse overwinning in een week, nadat hij de Giro dell’Emilia ook al in de wacht sleepte. Wordt het een ‘uno-due-tre’ voor de Sloveen zaterdag?

Favorieten Ronde van Lombardije 2021 Primoz Roglic (1)

Vier dagen na de Giro dell’Emilia was het in Milano – Torino wéér raak voor Primož Roglič. Maakt hij zaterdag de Trittico di Autunno compleet?

**** Julian Alaphilippe

Achter Roglič is wereldkampioen Julian Alaphilippe in onze ogen de te kloppen man. De Fransman die twee weken terug op de Vlaamse weken zijn wereldtitel wist te prolongeren werd in 2017 al eens tweede in La corsa delle foglie morte, toen hij als eerste finishte achter De Haai van Messina – die Il Lombardia won na een legendarische solo. Kan Juju zaterdag na Milaan San Remo zaterdag zijn tweede Monument op zijn naam schrijven?

Favorieten Ronde van Lombardije 2021 Julian Alaphilippe

Kan Julian Alaphilippe, hier voorafgaand aan Milano Torino, twee weken na het WK weer toeslaan in Il Lombardia?

*** Remco Evenepoel

Bij Deceuninck-Quick Step hebben ze meerdere ijzers in het vuur. Wat heet. Naast wereldkampioen Alaphilippe is de Belg Remco Evenepoel namelijk óók in puike vorm. Reed een ijzersterk WK en reed in de afgelopen Italiaanse koersen eveneens sterk. Werd 5e in de Giro dell’Emilia vorige week zaterdag en naar de overwinning in de Coppa Bernocchi jongstleden maandag. Er is wel één groot verschil tussen Evenepoel en topfavoriet Roglič en ook Alaphilippe: de Belg kan feitelijk alleen zegevieren in Lombardije na een monsterlijke solo, daar hij niet kan rekenen op zijn sprint. Kan Evenepoel er zaterdag een nieuwe sprint uit persen?

Coppa Bernocchi Remco Evenepoel - Favorieten Ronde van Lombardije 2021

Eddy Evenepoel grossiert de laatste weken in ereplaatsen én wist maandag te winnen in de Coppa Bernocchi. Revancheert de Kannibaal van Schepdaal zich zaterdag op zijn val van vorig jaar?

** Tadej Pogačar

‘Ik wil het maximale eruit halen, Lombardije is een doel. Ik hou van de Italiaanse koersen, net zoals ik van Italië houd. Als ik een nummer opspeld, heb ik altijd de motivatie om ervoor te gaan, zelfs als de vorm niet op z’n best is. Ik neem elke wedstrijd serieus en wil competitief zijn en winnen.’ Was getekend, Tadej Pogačar. De Sloveen die eerder dit jaar al Luik-Bastenaken-Luik én voor de tweede jaar op rij de Tour de France op rij wist te winnen, komt dus met goesting naar Como. Kan hij meteen in zijn debuut hoge ogen gooien?

Favorieten Ronde van Lombardije 2021 Tadej Pogacar

Tadej Pogačar kan in een illuster rijtje namen, Fausto Coppi en Eddy Merckx, komen van renners die in hetzelfde jaar de Tour de France én de Ronde van Lombardie winnen.

* Adam Yates 

De laatste ster gaat naar Adam Yates. Eigenlijk zouden we de 29-jarige Brit van INEOS-Grenadiers op basis van zijn prestatie woensdag in Milano – Torino, tweede achter Roglič, wel meer sterren moeten geven, maar wij verwachten dat zowel de Slovenen ofwel de twee kopmannen van Deceuninck-Quick Step beter voor de dag gaan komen. Toch moet je Yates nooit afvlakken. Werd begin september vierde achter – weer –  Roglič, Enric Mas en Jack Haig en heeft dus de vorm in zijn benen zitten. Wat kan Yates zaterdag in Noord-Italië presteren?

Adam Yates Primoz Roglic Milano Torino 2021 - Il Lombardia 2021

Woensdag werd Adam Yates zeer knap tweede achter Primož Roglič in Milano – Torino. Kan hij zaterdag stunten en Pogi, Rogi en co verslaan?

Dark horse: João Almeida

Last but not least, de dark horse van het stel. Het lijkt eentonig in de sterrenverdeling, maar ook de dark horse gaat een Wolfpack van Patrick Lefevere zijn. De 23-jarige João Almeida was namelijk bij elk ander wielerploeg dé uitgesproken kopman voor de Ronde van Lombardije 2021, maar moet bij Deceuninck-Quick Step dus het kopmanschap delen met Alaphilippe en Evenepoel. Almeida is echter ook een man in grootste vorm. En hoe. Nadat de Portugees de Ronde van Luxemburg op zijn naam schreef, reed hij in de Italiaanse koersen de Giro dell’Emilia en Milano – Torino naar het podium.

Favorieten Ronde van Lombardije 2021 Roglic Almeida Yates

Het podium van Milano – Torino met winnaar Primož Roglič, runner-up Adam Yates en João Almeida. Wij kijken niet raar op als de Deceuninck-Quick Step outsider Almeida zaterdag weer zal verrassen.

Favorieten Ronde van Lombardije 2021 volgens Voorjaarsklassiekers.be

***** Primož Roglič
**** Julian Alaphilippe
*** Remco Evenepoel
** Tadej Pogačar
* Adam Yates
Dark horse: João Almeida

Oude voorbeschouwingen lezen? Lees hier alvast de favorieten wegwedstrijd WK 2021 of de favorieten Parijs-Roubaix 2021!

Favorieten Ronde van Lombardije 2021 Primoz Roglic