Favorieten Parijs-Roubaix 2021

Bij het schrijven van de favorieten Parijs-Roubaix 2021 is het werpen van een blik op de laatste voorjaarsklassiekers handig, maar het zegt niet alles. Want voor het eerst in de historie van het Monument dat wordt verreden sinds 1896 vindt de koers in het najaar plaats.

Bij het bestuderen van de erelijst met winnaars valt één ding op: het zijn inderdaad alleen de grote favorieten en veelwinnaars die hier hebben mogen zegevieren. Rik van Steenbergen, Fausto Coppi, Rik van Looy, Eddy Merckx en Roger de Vlaeminck waren in de jaren vijftig, zestig en zeventig veelwinnaars. Roger de Vlaeminck, hieronder samen met wereldkampioen en landgenoot Freddy Maertens onderweg op de kasseien in Parijs-Roubaix 1977, wat later De Vlaeminck zijn vierde overwinning zal worden – en daarmee mede-recordhouder van Parijs-Roubaix is.

Kanshebbers Favorieten Parijs Roubaix 2021

Ook de late jaren zeventig en jaren tachtig en negentig brachten ons schitterende winnaars. Denk aan Francesco Moser – zelfs drie maal op rij, Bernard Hinault, Jan Raas en Hennie Kuiper. De laatstgenoemde, hieronder in die legendarische rit in 1983, zag zijn overwinning in die rit nog bijna in rook opgaan, toen een lekke band bijna parten speelde. Bijna, want de Tukker krijgt uiteindelijk niet van zijn mecanicien maar van zijn ploegleider een verlossende nieuwe band.

Favorieten en sterrenverdeling Parijs Roubaix 2021

In de jaren tachtig en negentig prijken ook de namen van Seán Kelly, Eddy Planckaert, Andrei Tchmil, Franco Ballerini, Andrea Tafi en Johan Museeuw op de erelijst. En in de jaren nul Peter van Petegem, Tom Boonen en Fabian Cancellara. Stuk voor stuk grote namen qua statuut, hardrijders qua beroep.

Voorbeschouwing Parijs Roubaix 2021

En nog recenter Niki Terpstra, Greg van Avermaet of Peter Sagan. En Philippe Gilbert als trotse titelverdediger. Inderdaad, alleen grote meneren zegevieren in De Hel van het Noorden.

Op deze pagina blikken we vooruit op de 119e editie van Parijs-Roubaix en presenteren wij je de favorieten Parijs-Roubaix 2021:

Favorieten Parijs-Roubaix 2021: de kasseien-specialisten en najaarsuitblinkers

***** Wout van Aert

Van knechten voor de kopman tot zelf klassiekers winnen en van bergen bedwingen tot en met massasprints winnen. Van de cyclocross in het veld tot en met racen tegen de klok. Het moge duidelijk zijn, Wout van Aert is een alleskunner en Wout van Aert is op dit moment de beste man in koers. Hoewel hij dit seizoen al ongekend veel succes wist te behalen lijkt hij per week maar beter te worden. En toen kwam het WK en “had hij niet de benen om wereldkampioen te worden”, zoals Wout van Aert zelf zei tegen Sporza.

Eerlijk, dat wel. Maar daar koopt de 27-jarige Jumbo-Visma coureur uit Herentals niets voor. In de regenboogtrui De Helleklassieker winnen was zijn doel. Met trui of zonder trui, Van Aert verschijnt zondag alsnog als topfavoriet aan de start. Meer gemotiveerd dan ooit!

Favorieten Parijs-Roubaix 2021 Wout van Aert

**** Mathieu van der Poel

De belangrijkste vraag voorafgaand aan het WK was: kan hij starten en dus meedoen om de wereldtitel? Hij startte, dat was al één. Echt meedoen om de titel kon hij echter niet. Lag dat aan zijn rugblessure? Nee, gelukkig niet. Tegen de camera van NOS gaf Mathieu van der Poel aan dat vooral zijn conditie hem in de steek liet en zijn rug geen parten speelde.

“De beleving hier met het publiek was indrukwekkend. Dat was ook een van de redenen dat ik hier wilde starten. Ik had geen ideale voorbereiding en daarom mag ik trots zijn met deze achtste plek op dit zware parcours. Het draagt hopelijk ook bij aan mijn conditie met het oog op volgende week in Parijs-Roubaix. Mijn eerste keer, het moet me liggen. Hopelijk heb ik dan meer overschot”, aldus de kopman die zal debuteren in de Hel van het Noorden.

Favorieten Parijs-Roubaix 2021 Mathieu van der Poel vs Wout van Aert

*** Yves Lampaert

Boerenzoon of niet, Yves Lampaert strooit op zijn tijd met filosofische uitspraken. “Roubaix is een metafoor voor het leven. In het leven heb je periodes waarin het gemakkelijk gaat, dat zijn de asfaltwegen. Maar er zijn ook periodes waarin je het moeilijker hebt, dat zijn de kasseistroken”, aldus de hardrijder van Deceuninck-Quick Step.

In de VRT-serie Iedereen Beroemd zagen we de Belg oprecht balen van de afgelasting van de koers dit voorjaar, maar de West-Vlaming weet ook dat hij in het najaar altijd sterk is. En dat hij uitkijkt naar de slechte wegen, moge duidelijk zijn. “Die slechte karrenbanen in de Franse velden zijn machtig”. En wat ook machtig is, is het sterke blok waarmee Quick-Step zondag naar de Hel afreist. Want naast Lampie kan ook Florian Sénéchal een goede optie zijn om uit te spelen. Werd in 2017 al eens 12e en in de vorige editie (van 2019, red.) eindigde de Fransman als 6e.

Kan De Stier van Ingelmunster zondag 3 oktober dan eindelijk de hoofdschotel van het menu verzilveren? Of zien we zijn kompaan Sénéchal een gooi doen naar eeuwige roem?

Favorieten Parijs-Roubaix 2021 Yves Lampaert

** Kasper Asgreen

Natuurlijk hoort de titelverdediger van de Ronde van Vlaanderen een ster te krijgen voor Parijs-Roubaix. Hoewel Roubaix dit jaar dus niet een week, maar een halfjaar na Vlaanderens Mooiste verreden wordt, is de ster voor Kasper Asgreen niet geheel onlogisch. Hardrijder van beroep, kasseienvreter pur sang. De Deen die naast de Ronde van Vlaanderen ook al de E3 Harelbeke en Kuurne-Brussel-Kuurne als voorjaarsklassieker op zijn naam schreef – is een typische renner voor het werk in Noord-Frankrijk.

Favorieten Parijs-Roubaix 2021 Kasper Asgreen

* Peter Sagan

Nog zo’n klepper met de voorliefde van de kasseiwegen welke Parijs-Roubaix het wielerpeloton voorschotelt. Peter Sagan reed drie maal naar een top-tien klassering, waaronder zijn fenomenale overwinning in 2018. Gehuld en getooid in zijn regenboogtrui was de wereldkampioen zijn vluchtmakker Silvan Dillier op de piste te vlug af, nadat hij 55 kilometer eerder de knuppel in het hoenderhok gooide en op kouse voeten weg reed. De Sagan van dat voorjaar is lang niet meer de Sagan anno 2021. Maar één ding is zeker, als het met de goesting van de Slowaak goed zit – mag je hem nooit uitvlakken.

Favorieten Parijs-Roubaix 2021 Peter Sagan

Dark horse: Jasper Stuyven

Begin april 2010. Waar de Zwitserse hardrijder Fabian Cancellara in één week tijd zowel de Ronde van Vlaanderen als Parijs-Roubaix op zijn naam schrijft, en dus een onvervalste Dubbel in de wacht sleept – wint een dan bijna 18-jarige jongeknul uit Leuven in de regenboogtrui de achtste editie van Parijs-Roubaix voor junioren. Nu elf-en-een-halfjaar later heeft Jasper Stuyven zes edities van De Helleklassieker voor senioren achter zijn naam, waar hij twee maal top-tien reed. En eenmaal was hij er heel dichtbij, in 2017. Toen moest hij echter zijn meerdere erkennen aan Greg van Avermaet – die ook Zdeněk Štybar en Sebastian Langeveld erop legde in de sprint. Maar ook dit lijkt al weer een eeuwigheid geleden.

Ondertussen prijken koersen als de Omloop het Nieuwsblad (2020) en Milaan San Remo (dit voorjaar) op zijn naam en komt Parijs-Roubaix na 2,5 jaar afwezigheid misschien wel op het allerbeste moment in de carrière van Jappe. Dat het met zijn vormpeil wel snor zit, liet hij zondag in zijn eigen stad Leuven op het WK zien. Natuurlijk, hij mistte het podium op een haar na. Maar een vierde plaats op de wegrit van het Wereld Kampioenschap Wielrennen is voor Stuyven gewoon een super resultaat. Kan de kopman van Trek-Segafredo het zondag nog beter doen en een tweede Monument op zijn naam schrijven?

Favorieten Parijs-Roubaix 2021 Jasper Stuyven

Favorieten Parijs-Roubaix 2021 volgens Voorjaarsklassiekers.be:

***** Wout van Aert
**** Mathieu van der Poel
*** Yves Lampaert
** Kasper Asgreen
* Peter Sagan
Dark horse: Jasper Stuyven