Brabantse Pijl 2022

Dit seizoen is de 62e editie voor de Brabantse Pijl en het is typisch de eerste van de heuvelachtige voorjaarsklassiekers. De Brabantse Pijl 2022 vindt plaats in de Vlaamse en Waalse provincies van België en heeft namen in zowel het Vlaams als het Frans (La Flèche Brabançonne). De 2021 Wereldkampioenschappen wegwielrennen werden afgelopen september in hetzelfde gebied gehouden. 

Voorbeschouwing Brabantse Pijl 2022

De traditionele overgangsetappe van de Vlaamse kasseien naar het Ardennenwerk. Zo mogen we de Brabantse Pijl met recht noemen. De laatste jaren steevast op de woensdag, maar zeker de moeite waard om een middag vrij te nemen, of om lekker vanuit huis te werken met de tv aan – ook de Brabantse Pijl 2022 zal qua prominentie het onder de vijf Monumenten en ook koersen als de Strade Bianche en de Amstel Gold Race moeten dulden, het zal net als de afgelopen jaren weer een prachtige editie beloven te worden. Voorjaarsklassiekers.be blikt vooruit op de Brabantse Pijl 2022!

Wanneer is de Brabantse Pijl 2022?

Woensdag 13 april 2022 is het weer koers tussen Leuven en Overijse en zal de Brabantse Pijl 2022 verreden worden. Door de Franse presidentsverkiezingen en de wisseling tussen de Amstel Gold Race 2022 en Parijs Roubaix 2022 – zal de Brabantse Pijl er precies tussen vallen. Dus daags na de Gold Race en vóór De Hel van het Noorden. Na deze koersen wachten ook nog de Waalse Pijl 2022 en Luik-Bastenaken-Luik 2022 aleer het voorjaarspret alweer voorbij is.

Historie Brabantse Pijl

​​De geschiedenis van de Brabantse Pijl gaat terug naar 1961, toen Belg Pino Cerami met de zege ging lopen. Vele Belgen deden hem na en pronkten op de erelijst van de Belgische eendagskoers. Van de 60 edities gingen er maar liefst 38 naar een Belg, waarvan vier maal naar Edwig van Hooydonck (foto onder). Eddie Bosberg, vanwege zijn splijtende demarrages op de Bosberg, in allebei zijn gewonnen Ronde van Vlaanderen koersen, is met deze vier zeges recordhouder in de Brabantse Pijl.

Brabantse Pijl 2022 Edwig van Hooydonk

Nederland heeft met Michael Boogerd (2001 en 2003 – foto onder) een meervoudig winnaar, Italië heeft dat met Michele Bartoli (1994 en 1999).

Brabantse Pijl 2022 Michael Boogerd

Spanje prijkt als land driemaal de lijst, volledig op de conto van de rappe Oscar Freire, die zowel in 2005, 2006 als 2007 voor de Nederlandse Rabobank de bloemen in ontvangst mocht nemen.

Brabantse Pijl 2022 - Historie Oscar Freire

In 2014 trok Philippe Gilbert aan het langste eind in de Brabantse Pijl…

Brabantse Pijl 2022 - Philippe Gilbert

… maar de laatste Belgische winnaar die in Leuven met de zege ging lopen is Tim Wellens. De klepper van Lotto-Soudal wist de Brabantse Pijl 2018 op zijn naam te schrijven.

Tim Wellens Brabantse Pijl

Sindsdien heeft de organisatie van de Brabantse Pijl louter de echte kanonnen op het hoogste schavotje mogen verwelkomen. In 2019 was Mathieu van der Poel de sterkste. De Nederlander wist tijdens zijn debuut in deze prachtkoers op pure klasse te zegevieren en verwees Julian Alaphilippe, Michael Matthews en titelverdediger Wellens naar de overige ereplaatsen.

Brabantse Pijl 2022 - Mathieu van der Poel Brabantse Pijl 2019

In 2020, het coronajaar, toen de Brabantse Pijl – net als alle andere klassiekers – in het najaar verreden werd kon MVDP zijn titel echter niet met prolongeren. Op onderstaande foto is ook goed te zien dat Mathieu van der Poel nét te kort kwam, nadat hij zich eerder ietwat liet insluiten, en zijn meerdere moest erkennen aan Julian Alaphilippe.

Vorige editie

Vorig jaar versloeg Tom Pidcock (Ineos Grenadiers) Wout van Aert (Jumbo-Visma) en Matteo Trentin (UAE Team Emirates) in een krappe sprint voor zijn eerste grote overwinning op de weg met de Britse WorldTour-ploeg. Het trio ontstond uit een selectie van 16 koplopers toen Trentin de eerste aanval plaatste met 15 kilometer te gaan en vervolgens gegrepen werd door Pidcock en Van Aert met nog 11 kilometer te gaan voor de Moskestraat.

Brabantse Pijl 2022 - Tom Pidcock Brabantse Pijl 2021

Laatste tien winnaars Brabantse Pijl

2021 flag-gb Thomas Pidcock
2020 flag-fr Julian Alaphilippe
2019 flag-nl Mathieu van der Poel
2018 flag-be Tim Wellens
2017 flag-it Sonny Colbrelli
2016  flag-cz Petr Vakoč
2015 flag-be Ben Hermans
2014 flag-be Philippe Gilbert
2013 flag-sk Peter Sagan
2012 flag-fr Thomas Voeckler

Parcours Brabantse Pijl 2022

De race bevat kasseienklimmetjes die niet zouden misstaan in de Vlaamse Ardennen, maar ook langere beklimmingen en verharde wegen voor een totaal van 25 heuvels over 204,8 kilometer. Het resultaat is een evenwichtige aangelegenheid tussen de puncheurs en de agressieve Klassiekers. De route van 2022 is vergelijkbaar met de start van de Worlds van vorig jaar met 120 kilometer die leiden naar het 21,9 kilometer lange finishcircuit, dat drie keer wordt afgelegd. De lus van Brussel voert de renners over de Hagaard, Hertstraat, Moskesstraat, Holstheide en de S-Bocht, voor een snelle finish in Overijse.

In de afgelopen jaren was het altijd koers op de Moskesstraat, de met kasseien geplaveide strook dat ook het afgelopen jaar in het WK parcours zat opgenomen en waar op onderstaande foto onder meer Julian Alaphilippe en Mathieu van der Poel aan de boom schudden.

Brabantse Pijl 2022 Moskesstraat

Favorieten Brabantse Pijl 2022

Het inkt van de voorbeschouwing van de Amstel Gold Race 2022 is nog niet droog, of de redactie van Voorjaarsklassiekers presenteert hierbij de volgende sterrenverdeling. Lees verder voor de favorieten Brabantse Pijl 2022!

***** Julian Alaphilippe

De wereldkampioen kende in eerste instantie geen gelukkig voorjaar. Viel letterlijk uit de Strade en moest Sanremo missen door ziekte. Maar met de Brabantse Pijl heeft Juju de eerste van de drie kansen te pakken om het slechte voorjaar van hem én zijn ploeg Quick-Step weg te poetsen. Kan Julian Alaphilippe net als in 2020 de Brabantse Pijl op zijn naam schrijven?

Julian Alaphilippe Brabantse Pijl 2022

**** Benoît Cosnefroy

“Cosnefroy van heel ver. Cosnefroy nog altijd aan de leiding, Kwiatkowski komt in de buurt. Komt de Pool? Nee het is Cosnefroy die hier gaat winnen”, hoorden we zondag op de NOS. Gevolgd met “bevestigd door de jury”. Maar ze zaten er weer naast. In de voetballerij kennen we de VAR. De Amstel Gold Race heeft de foto-finish. Waar Tom Pidcock nog steeds niet te spreken is over het verloop van de Gold Race vorig jaar, zal Benoît Cosnefroy absoluut niet te spreken zijn over de gang van zaken van afgelopen zondag. Woensdag kans op revanche, op een aankomst die de AG2R kopman aan moet kunnen. Hij heeft de gunfactor in elk geval mee. Schrijf hem maar op.

Amstel Gold Race 2022 - Cosnefroy Kwiatkowski Brabantse Pijl 2022

*** Tom Pidcock

De titelverdediger die met INEOS Grenadiers op volle oorlogssterkte naar Leuven zal afreizen met maar één doel: in Overijse als eerste aan de meet aankomen en zijn titel prolongeren. Afgelopen zondag kon de jonge Brit niet verder rijden dan een 11e stek, maar ach wat geeft het. Niemand die erom maalde, want zijn ploegmaat Michał Kwiatkowski reed naar de winst. Missie geslaagd. En woensdag? Dan weer alle ballen op Pidcock zou je zeggen.

** Michael Matthews

Vierde in Milan Sanremo. Elfde in de Ronde van Vlaanderen. Zevende in de Amstel Gold Race. Drie mooie uitslagen dit voorjaar in klassiekers. Daarnaast reed Michael Matthews ook al naar de winst in de eerste etappe in de Ronde van Catalonië. Tel daarbij op dat de Australiër van Team BikeExchange – Jayco zeer goede statistieken heeft in de Brabantse Pijl. Op Philippe Gilbert na heeft-ie de beste papieren: van de acht starts werd hij vijf maal binnen de top-10 genoteerd. Kan Bling woensdag eindelijk eens een klassieker pakken?

* Michał Kwiatkowski

De 31-jarige Michał Kwiatkowski is in bloedvorm. Uit het niets was daar de demarrage van de INEOS Grenadier klepper. Niet de kaart van wereldtalent Pidcock, maar van de Pool werd getrokken. Een sprint-a-deux en een nieuwe foto-finish-gate verder, werd hij de aangewezen winnaar. Je kunt hem woensdag spelen, maar je kan hem ook bewaren. De wereldkampioen van 2014 kan zowel in de Waalse Pijl op de Muur van Hoei als in de finale van Luik-Bastenaken-Luik zijn mannetje staan, dus je kunt hem later dit voorjaar ook nog spelen.

Favorieten Brabantse Pijl 2022 - Michal Kwiatkowski Cosnefroy Benoot Amstel Gold Race 2022

Dark horse: Remco Evenepoel

Remco Evenepoel als dark horse opschrijven. Dan ben je of niet goed snik of je durft. Nou, dames en heren criticisers. Dit is de uitleg. De redacteuren van Voorjaarsklassiekers.be zijn er heilig van overtuigd dat Quick-Step de komende Waalse klassiekers gaat vlammen. Scenario wat de revue op onze redactie passeerde: het zelfbenoemde superduo Alaphilippe en Evenepoel pakken alle drie prijzen. Woensdag in de Brabantse is De Prins van Schepdaal opnieuw de lead-out en bezorgd hij zijn kopman zijn tweede zege in de Brabantse Pijl, Alaphilippe die het klusje op de Muur van Hoei op eigen houtje afmaakt en Aerokogel zelf die Luik-Bastenaken-Luik mag winnen. Mooi scenario toch?

Favorieten en sterren Brabantse Pijl 2022 volgens Voorjaarsklassiekers.be:
***** Julian Alaphilippe
**** Benoît Cosnefroy
*** Tom Pidcock
** Michael Matthews
* Michał Kwiatkowski
Dark horse: Remco Evenepoel