Parijs-Nice is een meerdaagse wielerwedstrijd die al sinds 1933 wordt verreden. Door de jaren heen heeft de rittenkoers een aantal naamswijzigingen meegemaakt. De initiele naam van de rittenkoers Les 6 jours de la route en Paris-Mediterrannée. In 1951 werd dit veranderd tot Paris-Côte d’Azur en sinds 1954 heeft het zijn huidige naam. Een uitzondering hiervan was de editie van 1959 toen Rome de finishplaats was. Parijs-Nice wordt vanwege het parcours dat de renners naar het zuiden leidt ook wel de koers naar de zon genoemd en behoort vanaf 2011 tot de UCI World Tour. Parijs-Nice wordt net als Tirreno-Adriatico een week voor de klassieker Milaan-Sanremo verreden en geldt als een koers voor de complete renner. Tijdritten, vlakke-, heuvel- en bergetappes; alle aspecten van het wielrennen komen terug in Parijs-Nice.
Parijs Nice 2020
Zondag 8 maart zal de 78e editie van Parijs-Nice starten. De openingsrit van de Koers naar de Zon begint met een heuvelachtige koers van en naar Plaisir, ten zuidwesten van Parijs, waar in de finale zelfs een kasseiklim opdoemt. Etappe twee en drie zal voer voor sprinters worden, waarna woensdag 11 maart in de vierde etappe een tijdrit op het menu staat.
De tijdrit, slechts 11,5 kilometer, wordt afgewerkt in en rond Julian Alaphilippes geboorteplaats Saint-Amand-Montrond en kenmerkt zich als technisch en heuvelachtig.
Van etappe vijf tot en met etappe acht serveert de organisatie van Parijs-Nice het klimspektakels. De vijfde etappe allereerst, zal een lange etappe zijn van 227 kilometer dat ook nog uitmonden in een massasprint.
Vrijdag de 13e wacht een heuvelachtige rit met zes beklimmingen van Sorgues naar Apt – en zal in onze ogen voer zijn voor een aanvaller. Dit zou zo’n prachtige dag kunnen zijn waarop Thomas de Gendt zijn ding kan doen. Juist, wegrijden uit het peloton om vervolgens de hele dag alleen op avontuur te gaan en solo (winnend) te finishen.
Zaterdag 14 maart en zondag 15 maart zal Parijs Nice 2020 afsluiten met twee bergetappes, waar het algemeen klassement ongetwijfeld nog volledig op zijn kop gaat worden gezet.
Etappe zeven, op zaterdag 14 maart, zal de Koninginnerit van Parijs-Nice 2020 worden. De etappe heeft een lengte van 166,5 kilometer en kent in de eerste 100 kilometer maar liefst 3 beklimmingen, waarna de finish ligt op de Valdeblore La Colmiane. Deze klim is 16,3 kilometer, met een gemiddelde van 6,3% stijgt, en ligt op een hoogte van 1.500 meter.
Zondag 15 maart zal de dag des oordeels zijn. De afsluitende achtste etappe start en finisht in Nice en kent vier beklimmingen en zal eindigen met een afdaling naar de Côte d’Azur.
Voorbeschouwing Parijs Nice 2020
Zelden was de wielrennerij zo in de ban van een virus. Het wel en wee rondom het coronavirus domineert het peloton. En niet geheel onterecht. Waar eerder de UAE Tour en de Tour of Hainan al vroegtijdig werden afgeblazen, werd begin maart ook een streep gezet door de Italiaanse voorjaarsklassieker Strade Bianche en wordt gevreesd voor Tirreno-Adriatico en Milaan San-Remo.
De uitbraak van het coronavirus heeft Italië al enkele weken in een greep. Vooral in het noorden van het land is het aantal besmettingen en overlijdens hoog. Doorgang van Strade Bianche was onhoudbaar. Ook in Frankrijk worden diverse evenementen afgelast vanwege het virus, echter is Parijs-Nice niet een van die evenementen. Eerder in maart is door de Franse minister van Sport bevestigd dat Parijs Nice 2020 zal doorgaan.
Favorieten Parijs Nice 2020
Het goede nieuws is dat er dus gewoon gekoerst gaat worden in Frankrijk en dat de 78e editie van Parijs-Nice niet wordt geschrapt omwille van het corona-virus, echter heeft het virus wel enige impact gemaakt. Team UAE Emirates, Team Ineos, Michelton-Scott, Team CCC en Astana zullen niet deelnemen aan De Koers naar de Zon, vrijwel allemaal uit angst voor besmetting van het coronavirus – of uit angst voor een bijkomende verplichte quarantaine.
Uitgedund of niet, erg zullen nog steeds de nodige kleppers aan de start staan. Zo zullen onder meer Primož Roglič, Julian Alaphilippe, Romain Bardet, Thibaut Pinot, Warren Barguil en sprintkanonnen Peter Sagan, Caleb Ewan, Cees Bol en Sam Bennett zondag aan de start verschijnen.
Één ding is zeker, Egan Bernal zal zijn titel niet kunnen verdedigen. De Colombiaan van Team Ineos, die vorig jaar naast Parijs-Nice ook Tour de France wist te winnen, zal met Team Ineos niet aan de start verschijnen vanwege het corona-virus.
Top tien Parijs Nice vorig jaar
1. Egan Bernal (Team Sky) op 29:17:02
2. Nairo Quintana( Movistar Team) 0:39
3. Michał Kwiatkowski (Team Sky) 1:03
4. Jack Haig (Mitchelton-Scott) 1:21
5. Romain Bardet (AG2R La Mondiale) 1:45
6. George Bennett (Team Jumbo-Visma) 2:20
7. Rudy Molard (Groupama – FDJ) 3:02
8. Bob Jungels (Deceuninck – Quick Step) 3:06
9. Luis León Sánchez (Astana Pro Team) 3:12
10. Ilnur Zakarin (Team Katusha Alpecin) 4:07
Laatste tien winnaars winnaar Parijs Nice
2019: Egan Bernal
2018: Marc Soler
2017: Sergio Henao
2016: Geraint Thomas
2015: Richie Porte
2014: Carlos Betancur
2013: Richie Porte
2012: Bradley Wiggins
2011: Tony Martin
2010: Alberto Contador
Op deze pagina lees je alles over Parijs-Nice 2021!
Oude voorbeschouwingen:
Parijs Nice 2016
De 74e editie van Parijs-Nice start op zondag 6 maart en eindigt op zondag 13 maart. De ‘Koers naar de zon’ is na de grote rondes één van de meest prominente koersen. In 2015 won Australiër Richie Porte, toen nog rijdend voor Team Sky, voor Michal Kwiatkowski en de verrassing van de rittenkoers Simon Spilak. De dit jaar naar BMC Racing Team verhuisde Porte zal zijn titel verdedigen, de naar Team Sky verhuisde Kwiatkowski is eveneens van de partij. Overige grote namen die zullen starten zijn Alberto Contador (Tinkoff), Geraint Thomas, Mikel Nieve en Sergio Henao (alle drie Team Sky), maar ook sprinters Michael Matthews, Marcel Kittel en Nacer Bouhanni.
Parcours Parijs Nice 2016
Parijs Nice 2016 brengt een totaal van 1290 kilometers, 31 heuvels – waarvan 18 in de laatste drie dagen. De achtdaagse rittenkoers begint op zondag 6 maart met een proloog van 6,1 kilometer in Conflans-Sainte-Honorine in het departement Yvelines. De eerste rit in lijn naar Vendôme gaat deels over onverharde wegen. Met ritten naar Commentry, Mont Brouilly en Romans-sur-Isère gaat het peloton verder zuidwaarts.
Etappe vijf tussen Saint-Paul-Trois-Châteaux en Salon-de-Provence gaat over de Mont Ventoux. De renners gaan niet helemaal tot de top, maar rijden tot Chalet Reynard. Hierna is het nog 127 kilometer tot de finish in Salon-de-Provence. De meest pittige beproeving zal een dag later volgen, als de etappe eindigt na de beklimming van La Madone d’Utelle (15,3 km aan 5,7% gemiddeld). De col staat bekend als de trainingsberg van Lance Armstrong. Op de slotdag is er een 141 kilometer lange etappe met start en aankomst in Nice. De rit gaat over de Col d’Eze en eindigt traditioneel op de Promenade des Anglais.
Editie 2015
De zeven etappes tellende editie van 2015 begint op zondag 8 maart met een 6,7 kilometer tellende proloog en zal eindigen op zondag 15 maart met een 9,6 kilometer tellende klimtijdrit. Etappe 4 en etappe 6 zijn met in totaal veertien gecategoriseerde bergcolletjes voer voor de typische aanvaller en ronde renner. Parijs-Nice 2015 is dus bij uitstek een rittenkoers voor de tijdrijder met klimspecialiteiten als Tejay van Garderen en Bradley Wiggins.
Voorbeschouwing editie 2015
Parijs Nice kent in 2015 een minder prominent deelnemersveld dan de gelijktijdige rittenkoers Tirreno-Adriatico, echter zal ook in De Koers naar de Zon diverse grote namen hun acte de présence geven. Riche Porte allereerst is de vooruitgeschoven man van Team Sky en lijkt gesneden voor het parcours van Parijs Nice 2015. De Australiër won de rittenkoers twee jaar terug en liet eerder dit jaar in de Tour Down Under zijn goede benen al zien, met een imposante overwinning op de Willunga Hill.
Portes landgenoot, en winnaar van de Tour Down Under 2015, Rohan Dennis, verschijnt aan de start van Parijs-Nice, maar zal wellicht moeten knechten voor Tejay van Garderen. De Amerikaan van BMC werd dit jaar al tweede in de Ronde van Oman. Tinkoff-Saxo zet zijn zinnen op de Pool Rafal Majka, die eveneens sterk reed in Oman – al moest hij daar zijn meerdere erkennen aan Rafael Valls.
Mogelijk dat Valls in Frankrijk opnieuw voor een stunt kan zorgen. De Spanjaard is samen met Rui Costa de ijzer in het vuur van Lampre-Merida. De Portugeze oud-wereldkampioen werd al eens tweede in Frankrijk. Majka’s landgenoot, Michal Kwiatkowski, is een serieuze kandidaat voor de eindoverwinning in Parijs-Nice 2015. De alleskunner van Etixx-Quick Step heeft een zeer sterke tijdrit, al is het de vraag of hij de steile bergcollen goed zal verteren.
Bij Astana is Fabio Aru de man die succes moet gaan brengen. De Italiaan, die vorig jaar zowel in de Giro als in de Vuelta uitgroeide tot één van de smaakmakers, krijgt een zeer sterk team rondom hem geformeerd; Aru kan rekenen op de kwaliteiten van Luis Leon Sanchez, Jakob Fuglsang en Rein Taaramäe. Wilco Kelderman komt namens LottoNL-Jumbo met klassementsambities, terwijl Tom Dumoulin de vooruitgeschoven man bij Giant-Alpecin is – waar Warren Barguil een gevaarlijke outsider kan zijn.
Ten slotte zullen ook Romain Bardet (AG2R La Mondiale), Simon Špilak (Katusha), Andrew Talansky (Garmin-Cannondale) en Tim Wellens (Lotto-Soudal), Simon Yates (Orica GreenEDGE) een gooi naar de eindzege willen maken.