Wanneer crossen Van der Poel en Van Aert weer tegen elkaar?

Het was om de duimen en vingers af te likken, die laatste dagen van het jaar. De eerste crossen van de Kerstperiode waren machtig en episch! In deze mooiste periode voor de crossliefhebber waren het vooral de Twee Matadoren Mathieu van der Poel en Wout van Aert die het zo mooi maakten. Zinderende duels werden uitgevochten en het was vier maal raak in vijf dagen cross. Als dit geen opmaat is voor de komende crossen van 2023. In dit artikel geven we dan ook antwoord op de prangende vraag: wanneer crossen Van der Poel en Van Aert weer tegen elkaar in de resterende crossen in 2023?

Wanneer crossen Van der Poel en Van Aert weer tegen elkaar 2023 cyclocrosss

The most wonderful time of the year dankzij Matje en Wout

Die magische Kerstperiode in het veldrijden, waar er zo’n tien crossen in een tijdsbestek van twee weken worden verreden, zijn dit veldritseizoen 2022/2023 misschien wel mooier dan ooit. En dat is vooral te danken aan de aanwezigheid van Wout van Aert en Mathieu van der Poel. Begin december in Antwerpen stonden de twee eeuwige rivalen weer voor het eerst tegen aan het vertrek.

Het was andermaal Mathieu van der Poel die de sterkste bleek. En waar Matje een week later in Dublin afwezig was, wist de Belg van Jumbo-Visma dan weer te winnen tot de kemphanen elkaar daags voor Kerst in de Exact Cross te Mol – de Zilvermeercross – weer troffen. En dit maal was het Van Aert die in dit rechtstreeks duel aan de langste eind trok. De Nederlander en de Belg, die elkaar al sinds hun tienerjaren de tent uit vechten in de modder en klei gingen met een 1-1 tussenstand de Feestdagen in. 

Mathieu van der Poel vs Wout van Aert eeuwige rivalen

Lang bleef die gelijke stand niet staan, want we wisten allemaal dat het op Tweede Kerstdag weer bal zou zijn. De volledige Grote Drie was op de afspraak en de Wereldbeker te Gavere was de inzet. Na een zenuwslopende en razendspannende cross was het Mathieu van der Poel die revanche kon nemen op zijn tweede plaats in Mol en toe sloeg: 2-1 voor de Nederlander.

De drie opeenvolgende crossen – de Telenet Superprestige Heusden-Zolder op 27 december, de Telenet Superprestige in Diegem op 28 december in de avond en de Azencross te Loenhout op vrijdagmiddag 30 december – werden alle drie gewonnen door Wout van Aert. Maar in elke cross ging dat met zeer veel spektakel.

Programma Wout van Aert Mathieu van der Poel Veldrijden 2023 Heusden Zolder 2022

Titanenduels in zinderende Kerstperiode

Oude tijden herleven. Lang niet meer vertoond. Crossheroïek van de bovenste plank. Superlatieven te kort, in kranten, podcasts en vanuit de commentaar cabines ter plaatse. De toeschouwers ter plekke, en thuis op den zetel, kregen uitzonderlijk spannende crossen voorgeschoteld, waar de twee elkaar tot het uiterste dwongen. Wiep Idzenga kon zijn schitterende boek Het Duel direct bijwerken en daar enkele hoofdstukken aan toevoegen. 

Mathieu van der Poel liet Het Nieuwsblad zelfs optekenen een waar Ronde-gevoel over te houden aan de rechtstreekse duels met Van Aert in Gavere en Heusden-Zolder.

Ronde 2020 Van der Poel Van Aert - Ronde Gevoel Het Duel

Afijn, ter zake. We horen je denken. Het was allemaal heerlijk, ik heb het zelf gezien, maar wanneer crossen Van der Poel en Van Aert weer tegen elkaar in 2023? Gelukkig krijgen we nog enkele heerlijke clashes tussen de twee toppers, waarvan enkele nog deze Kerstperiode.

Waar zowel Van der Poel als Van Aert de traditionele GP Sven Nys in Baal op Nieuwjaarsdag overslaan, staan de twee wel allebei aan de start van de X20 Badkamers Trofee in Herentals op dinsdag 3 januari. Inderdaad, een thuiswedstrijd voor Van Aert. Kan de Belg daar uitlopen op een 2-4 of maakt Van der Poel het in de Hol van de Leeuw gelijk?

Twee dagen later, op donderdag 5 januari is de Vlaamse Duinencross in Koksijde decor voor een nieuw potentieel spektakelstuk. Het parcours leent zich voor een perfect nieuwe één-tegen-één duel. Maar, vlak hier ook Eli Iserbyt niet uit. Wie gaat hier winnen?

Programma Wout van Aert Mathieu van der Poel Veldrijden 2023

Alsof het dan nog niet genoeg is die eerste week van het jaar 2023, staan er op zaterdag 7 januari en zondag 8 januari nog twee veldritten op het programma – waar Matje en Wout allebei starten. Zaterdag 7 januari is het tijd voor de Superprestige Gullegem en zondag 8 januari zal in de Wereldbeker te Zonhoven ook jongens als Laurens Sweeck en Lars van de Haar voor de dure punten willen rijden.

Na een gat van twee weken treffen Mathieu van der Poel en Wout van Aert elkaar ook weer in Benidorm, waar een primeur plaatsvindt. In de Spaanse badplaats – waar je in de binnenlanden schitterend kan gravelen, vindt de eerste Wereldbekercross plaats.

Nadat voor beiden het voorjaar alweer lonkt, de Omloop het Nieuwsblad 2023 staat immers een maand later al op het programma, kunnen we in Hamme nog eenmaal een clash op Vlaamse bodem aanschouwen tot het dan eindelijk zondag 5 februari 2023 wordt. De hoogmis in het veldrijden. De Ronde van Vlaanderen, de Tour de France en het WK op de weg in één voor de cyclocross en wel in het Nederlandse Hoogerheide, inderdaad, de thuisbasis van de familie Van der Poel. Wie van de twee zal zich daar opnieuw kronen tot wereldkampioen in het veld? 

Wanneer crossen Van der Poel en Van Aert weer tegen elkaar? Een overzicht

03-01 X2O Trofee Herentals
05-01 X2O Trofee Koksijde – Vlaamse Duinencross
07-01 Superprestige Gullegem
08-01 UCI Cyclo-cross World Cup Zonhoven
22-01 UCI Cyclocross World Cup Benidorm
28-01 X2O Trofee Hamme – Flandriencross
05-02 UCI Cyclocross World Championships Hoogerheide

Hieronder vindt je voor de volledigheid ook nog de volledige programma Kerstperiode veldrijden 2022/2023

Maandag 26-12-2022: Gavere (Bel) Wereldbeker
Live op Eurosport 1, NOS en Sporza, met Mathieu van der Poel en Wout van Aert

Dinsdag 27-12-2022: Heusden-Zolder (Bel) Superprestige
Live op Eurosport 1. Samenvatting op Sporza, met Mathieu van der Poel en Wout van Aert

Woensdag 28-12-2022: Diegem avondcross (Bel) Superprestige
Live op Eurosport 1 en Sporza, met Mathieu van der Poel en Wout van Aert
Let op: Diegem is een avondcross, de vrouwen starten om 19.00 uur, de mannen om 20.45 uur

Vrijdag 30-12-2022: Loenhout Azencross (Bel) Exact Cross
Live op Eurosport 1, met Mathieu van der Poel en Wout van Aert
Januari

Zondag 01-01-2023: Baal GP Sven Nys (Bel) X²O Badkamers Trofee
Live op Eurosport 1 en Sporza

Dinsdag 03-01-2023: Herentals Cross (Bel) X²O Badkamers Trofee
Live op Eurosport 1 en Sporza, met Mathieu van der Poel en Wout van Aert

Donderdag 05-01-2023: Koksijde (Bel) X²O Badkamers Trofee
Live op Eurosport 1 en Sporza, met Mathieu van der Poel en Wout van Aert

Zaterdag 07-01-2023: Cyclocross Gullegem (Bel) Superprestige
Live op Eurosport 1 en Sporza, met Wout van Aert

Zondag 08-01-2023: Zonhoven (Bel) Wereldbeker
Live op Eurosport 1 en NOS. Samenvatting op Sporza, met Mathieu van der Poel en Wout van Aert

Nog meer over de cross? Lees ook onze special Programma Van der Poel, Van Aert en Pidcock veldrijden 2023