Voorbeschouwing Wereldbeker Maasmechelen 2023

De cross is aan! Na een eerste Wereldbeker manche in Waterloo, Verenigde Staten is de Wereldbeker komende zondag 29 oktober 2023 weer thuis in Vlaanderen. De Belgische wielerfans konden afgelopen zondag al genieten van de Druivencross, de Moeder aller Crossen werd gewonnen door Eli Iserbyt – na een beklijvend duel met onder andere Thibau Nys. Voorjaarsklassiekers.be blikt uitgebreid vooruit met de Voorbeschouwing Wereldbeker Maasmechelen 2023. Voor een voorbeschouwing veldrijden 2023/2024 lees je hier nog onze special! Maar voor nu, op naar de Wereldbeker Maasmechelen 2023!

Voorbeschouwing Wereldbeker Maasmechelen 2023

Voorbeschouwing Wereldbeker Maasmechelen 2023

Toen verleden jaar de cyclocross manche in Rucphen niet door kon gaan en er binnen no-time een alternatief moest worden bedacht, deed menig cyclocross liefhebber de wenkbrauwen fronzen. Toch kwamen er maar liefst 10.000 toeschouwers op deze cross in Belgisch-Limburg af en was het alleen daarom al een succes.

En het parcours van de Wereldbeker Maasmechelen 2023 dit jaar? Enkele redacteuren van Voorjaarsklassiekers.be gingen er op uit voor een expeditie. De één met zijn hagelnieuwe Cannondale Topstone 4 gravelbike, de ander met zijn cyclocrosser van Trek. Wat viel op? De regen veroorzaakte een glibberig parcours en ook de stenen zijn nog aanwezig. Onze journalisten reden niet lek, maar het mag voor zich spreken dat het ondergrond het raceverloop wel degelijk kan beïnvloeden. Welke renners wij als favoriet zien voor de Wereldbeker Maasmechelen 2023? De favorieten lees je straks. Eerst terug naar vorig jaar.

Wereldbeker Maasmechelen 2022 – Op Wereldbekeronwaardig parcours winnen Laurens Sweeck en Fem van Empel

“Er lagen heel veel stenen op het parcours. Ga maar eens eerst met blote voeten op het gras lopen en daarna over stenen en je begrijpt waarom dat een probleem is. Je hebt amper grip in de bochten. Ik kom hier volgend jaar niet meer terug als het er nog steeds zo bij ligt. Het is niet Wereldbekerwaardig”. Rake woorden van Eli Iserbyt, vorig jaar na de eerste editie van de Wereldbeker Maasmechelen. Ook Nederlander Lars van der Haar uitte uitgebreid zijn kritiek. Bij de vrouwen klaagde Fem van Empel steen en been over het parcours. Ze noemde het de zwaarste cross van het seizoen. Ondanks al dat beklag wist ze er wel te winnen. Bij de mannen ging de zege vorig jaar naar Laurens Sweeck, die toen zijn eerste Wereldbeker manche op zijn naam schreef. Sweeck wist uiteindelijk de Wereldbeker 2022-2023 op zijn naam te schrijven!

Voorbeschouwing Wereldbeker Maasmechelen 2023 - Sweeck Maasmechelen 2022

Favorieten Wereldbeker Maasmechelen 2023

Op het huidige parcours lijken verschillende renners kans te maken op de overwinning, vooral degenen met uitstekende technische vaardigheden, zoals Thibau Nys, titelverdediger Laurens Sweeck en Lars van der Haar. Nys zal na zijn zege in Waterloo (foto onder) met vertrouwen naar Maasmechelen afreizenVoor klimmers zoals Iserbyt en Vanthourenhout, en renners die sterker zijn op lange rechte stukken zoals Gerben Kuypers, lijkt dit parcours minder geschikt, tenzij er aanhoudende regen het transformeert tot een modderig spektakel. De race belooft in ieder geval spannend te worden, zoals vorig jaar.

Voorbeschouwing Wereldbeker Maasmechelen - Favorieten Thibau Nys

Nys, die de vorige en eerste Wereldbeker manche in Waterloo op sublieme wijze wist te winnen krijgt toch een lichte voorkeur. De vijf sterren voor hem! Maar kort daarachter namens ons toch het duo Sweeck en Iserbyt. Sweeck krijgt vier van de vijf sterren, vooral omdat-ie het vorig jaar op dit parcours zo goed deed. Iserbyt (die dus vorige week de Druivencross op zijn naam schreef, foto onder) met drie van de vijf sterren op basis van zijn huidige vormpeil. Van der Haar en Vanthourenhout zijn met twee en één sterren de outsiders.

Voorbeschouwing Wereldbeker Maasmechelen - Favorieten Eli Iserbyt

Favorieten Wereldbeker Maasmechelen 2023 volgens Voorjaarsklassiekers.be 

***** Thibau Nys
**** Laurens Sweeck
*** Eli Iserbyt
** Lars van der Haar
* Michael Vanthourenhout

Meer Cyclocross voorbeschouwingen?

Meer voorbeschouwingen van het veldrijden? Lees de voorbeschouwing Wereldbeker Dendermonde 2023 van zondag 12 november 2023. Of de voorbeschouwing Superprestige Niel 2023!