Voorbeschouwing Wereldbeker Dendermonde 2023

Zondag 12 november 2023 wordt na de UCI World Tour Waterloo en die van Maasmechelen de derde manche van de Wereldbeker Veldrijden 2023/2024 verreden. De trotse gastheer is Dendermonde, waar teammanager Jurgen Mettepenningen de drijvende kracht is achter de cross. Na twee coronaedities zonder publiek en een jaar afwezigheid is de cross zondag terug! Voorjaarsklassiekers.be blikt uitgebreid vooruit met de Voorbeschouwing Wereldbeker Dendermonde 2023.

Voorbeschouwing Wereldbeker Dendermonde 2023

Voorbeschouwing Wereldbeker Dendermonde 2023

De Wereldbeker Dendermonde 2023 is dus weer helemaal terug. En met publiek! Organisator Jurgen Mettepenningen – die al sinds 2002 crossen organiseert – zal de fans die zondag naar de Hamsesteenweg in Grembergen (een deelgemeente van Dendermonde, red.) afreizen trakteren op de nodige ambiance. Het handelsmerk van de crossen die uit zijn koker komt. De Wereldbeker Dendermonde is dan ook een nakomeling van de bij de crossfans welbekende Ambiancecross, die iets verderop in Wachtebeke werd georganiseerd. Sport en festijn gingen daar hand in hand. Door een financieel conflict verdween de Ambiancecross in Wachtebeke, maar Mettepenningen sprong wel in op de mogelijkheid om in 2020 iets verderop in Dendermonde een Wereldbeker te organiseren. Het was Wout van Aert die in de coronajaren 2020 en 2021 – zonder publiek – aan het langste eind trok door Mathieu van der Poel te kloppen.

Wereldbeker Dendermonde – Twee uit twee voor Wout van Aert

In 2020 wist de Belg van Jumbo-Visma zijn eeuwige rivaal Mathieu van der Poel met grote machtsvertoon te kloppen. Na een solo van maar liefst 50 minuten kwam Van Aert 3 minuten eerder dan de Nederlander over de meet in het modderbad in Dendermonde. Ook een jaar later, op Tweede Kerstdag in 2021, wist Van Aert aan de langste eind te trekken.

Voorbeschouwing Wereldbeker Dendermonde 2023 Wout van Aert Dendermonde 2020 Dendermonde 2021

De cross in Dendermonde van 2021 had de primeur om gastheer te zijn van het eerste duel in het veld van het seizoen van de kemphanen, helaas opnieuw zonder publiek. Fans of geen fans langs het parcours, Van Aert gaf er na 35 minuten een ongekende patat op en werd niet meer bijgehaald. Van der Poel werd wel tweede.

Bij de vrouwen prijkt Lucinda Brand als winnaar op de erelijst. De sterke Nederlander, inmiddels 34 jaar, maakt dit weekend weer haar rentree. Kan het drie op drie worden voor Brand in Dendermonde?  

Voorbeschouwing Wereldbeker Dendermonde 2023 - Favorieten Lucinda Brand

Favorieten Wereldbeker Dendermonde 2023

Geen Thibau Nys, geen Fem van Empel en geen Puck Pieterse in de Wereldbeker Dendermonde 2023. Lars van der Haar die eerder al aangaf van het Wereldbekerklassement geen doel te maken. Reden? Het programma is te vol. Zeer spijtig nieuws. Vind ook UCI-topman Peter Van den Abeele, die al bij Sporza zijn beklag gaf. Dat Wout van Aert, Mathieu van der Poel (de laatste twee jaar dus nog samen op het podium) en Tom Pidcock na een bomvol wegseizoen de eerste crossen laat schieten, dat snapte hij nog. “Maar de Wereldbeker benadelen voor een ander klassement? Dan klopt er iets niet”. Realiteit is wel dat Nys niet zondag in Dendermonde, maar zaterdag de Superpresetige in Niel gaat rijden.

Voorbeschouwing Wereldbeker Dendermonde 2023 - Favorieten

En wie staan er wél aan de start in de Wereldbeker Dendermonde 2023? Het zal vooral uitkijken zijn naar enkele Belgische toppers, zoals de kersverse Europees Kampioen Michael Vanthourenhout. Maar ook diens ploegmaat Eli Iserbyt en ook Laurens Sweeck staan wel gewoon aan de start. Wie van hen is de topfavoriet Wereldbeker Dendermonde 2023?

Bij de vrouwen – waar de echte kanonnen dus ook verstek laten gaan – zien we Lucinda Brand haar veldrentree maken en is het ook uitkijken naar Sanne Cant, Laura Verdonschot, Alicia Franck en Marion Norbert-Riberolle.

Favorieten Wereldbeker Dendermonde 2023 volgens Voorjaarsklassiekers.be 

***** Michael Vanthourenhout
**** Eli Iserbyt
*** Cameron Mason
** Laurens Sweeck
* Lars van der Haar