Voorbeschouwing Vuelta 2022

Renners die schouder aan schouder de inca baño pakken en worden geflankeerd door schitterende sinaasappelvelden. Steile geitenpaden waar de stijgingspercentages makkelijk tot boven de dertig procent uitkomen. De Mediterraanse sferen op vertrek- en aankomstplaatsen. Volksfeesten in wielerminnend Baskenland. Toeschouwers die zich vergrijpen aan tapas, sangria en cerveza.

Maar ook de Gran Salida in Utrecht en Noord-Brabant, drie heerlijke koersdagen in Nederland! De Ronde van Spanje doet ons likkebaarden. Voorjaarsklassiekers.be blikt vooruit met de voorbeschouwing Vuelta a España 2022Vamos, venga, vamos!

Voorbeschouwing Vuelta 2022

 Voorbeschouwing Vuelta 2022

Op Voorjaarsklassiekers.be staan wij natuurlijk ook stil bij de Ronde van Spanje! Op deze pagina, de voorbeschouwing Vuelta 2022, geven we een overzicht van het parcours, de etappes en de favorieten. Uiteraard kun je vanuit hier ook rechtstreeks naar de verschillende pagina’s navigeren. Muy bien. Aqui, vamos!

Parcours Vuelta 2022

De 77e Vuelta a Espana begint op 19 augustus 2022 in Utrecht, Nederland, en eindigt op 11 september in de Spaanse hoofdstad Madrid. Na in totaal vier dagen in Nederland vindt de transfer naar Spanje plaats, waar de route van de Ronde van Spanje al snel naar het zuiden voert via Baskenland en Asturië. Daar wordt het tweede derde deel van de laatste Grand Tour van het jaar verreden voordat de finale rond Madrid plaatsvindt.

Ondanks de start in Nederland, de tweede na 2009, zal de Ronde van Spanje slechts in twee landen plaatsvinden. Na de ploegentijdrit in Utrecht, de eerste stad dat dient als gastheer van zowel de Giro (2010), als de Tour (2015, onder) als ook de Vuelta, en de twee vlakke ritten in Brabant trekt het peloton op de vijfde dag naar het Baskenland. Daar zullen de favorieten al vroeg in trek zijn, want tot de tweede rustdag en de 10e etappe is er geen enkel vlak stuk.

Vuelta 2022 Utrecht vooruitblik

In Asturië zijn er ook twee nieuwe bergetappes met deels onverharde wegen in de finale. Klassiekers zoals de meren van Covadonga of de Angliru zullen echter niet worden aangepakt. Met de tweede rustdag volgt de tweede verandering van onderwerp, want van het noorden gaat het naar het zuiden, waar in Alicante een individuele tijdrit de tweede Vuelta-week inluidt. Na twee vlakke stukken en één middelzware, volgen de volgende bergetappes in de Sierra Nevada.

De derde week begint vlak, perfect voor ontsnappingsgroepen, voordat het algemeen klassement definitief wordt bepaald in de etappes 18, 19 en 20. De slotdag is weer klassiek, wanneer de route van Las Rozas naar Madrid voert, waar de Vuelta eindigt na 21 etappes en 24 dagen.

Lees hier ook de uitgebreide voorbeschouwing parcours Vuelta 2022!

Favorieten Vuelta 2022

Een ding is zeker, we zullen tweevoudig Tour-winnaar en zeer recentelijk de runner-up van de Tour van 2022, we hebben het natuurlijk over Tadej Pogačar, niet aan de start verschijnen. Zijn landgenoot en eeuwige rivaal, Primož Roglič, is nog een groot vraagteken. Die kampt nog steeds met de naweeën van een breuk in de rug opgelopen in de Tour. Het kan dus maar zo zijn dat de titelverdediger van de afgelopen drie (!) edities dit jaar verstek moet laten gaan.

Primoz Roglic Vuelta 2022 - Voorbeschouwing Vuelta 2022

De Kannibaal van Schepdaal – we hebben het natuurlijk over wonderkind Remco Evenepoel – zien we dan wel weer aan de start verschijnen. Datzelfde geldt voor Richard Carapaz, die na zijn Giro-winst in 2019 zijn tweede Grote Ronde wil winnen. En wat kunnen we verwachten van de Giro winnaar van dit jaar?

Wat kan Jai Hindley hier? En kan João Almeida namens UAE Tour schitteren? En wat mogen we verwachten van de Spaanstaligen Miguel Angel Lopez, Sergio Higuita, thuisrijder Enric Mas en Carlos Rodigues? Tenslotte, wat kan de Vuelta 2018-winnaar Simon Yates? Hou Voorjaarsklassiekers.be in de gaten of navigeer rechtstreeks naar de favorieten Vuelta 2022 – zo lees je hier de uitgebreide voorbeschouwing favorieten algemeen klassement Vuelta 2022!