Favorieten algemeen klassement Vuelta 2022

Vrijdag 19 augustus start in het Nederlandse Utrecht de 77e editie van de Vuelta a España en Voorjaarsklassiekers.be is ook in deze grote ronde je startpunt voor koersinformatie en voorbeschouwingen. In deze voorbeschouwing algemeen klassement Vuelta 2022 gaan we dieper in op de grootste kanshebbers voor de eindzege. Remco Evenepoel zal, zelf gezegd, in de Vuelta a España gaan voor een top-tienplaats en een ritzege. Maar voor heel Vlaanderen, en ook bij menig bookies in Europa, is hij de te kloppen man. Wie gaan hem de vuur aan het schenen leggen? En wie zijn de dark horses en outsiders? Voorjaarsklassiekers.be presenteert, na de uitgebreide voorbeschouwing Vuelta 2022 en voorbeschouwing parcours Vuelta 2022, hierbij de favorieten algemeen klassement Vuelta 2022!

Favorieten algemeen klassement Vuelta 2022

De Remcoorts is losgebarsten in Vlaanderen en niet zonder reden. Toch zijn er genoeg argumenten te noemen waarom Evenemerckx dit jaar de Vuelta niet zal winnen, de jonge smaakmaker uit de stal van PatLef wist namelijk nog nooit een grote ronde uit te rijden. En hoewel de Twee Sloveense Matadoren en ook de kersverse Tour de France winnaar en gigant uit Denemarken ontbreken, zien we toch de bijna volledige top-10 van de afgelopen Giro d’Italia aan het vertrek staan, komende vrijdag tijdens de Gran Salida in Utrecht. Afijn, voldoende inleiding. Wie zijn de grootste favorieten Vuelta 2022? Hoe zit het met de sterrenverdeling?

Primož Roglič *****

De oplettende lezer en frequente bezoeker van Voorjaarsklassiekers.be heeft het vast in de gaten gehad. Daags voor de Vuelta, toen de status van Rogla nog onbekend was – stond Remco Evenepoel met de volle vijf sterren de favoriet van het algemeen klassement van de Vuelta 2022 van de redactie zijn. Echter, hierbij dus voorzien van een update maandag 15 augustus 2022, Jumbo-Visma bevestigde dat Primož Roglič mee gaat naar de Vuelta. En de Sloveen kennende zal-ie niet als waterdrager mee gaan. 

“We zijn heel blij dat Primož na de zware blessure die hij opliep in de Tour de France toch kan starten in de Vuelta”, zegt sportief directeur Merijn Zeeman op de website van de ploeg. “Logischerwijs heeft hij niet de beste voorbereiding gehad, maar we hebben groot respect voor hem hoe hij zich toch nog heeft weten klaar te stomen.”

Roglič zal bij Jumbo-Visma is de uitgesproken kopman zijn en kan rekenen op meer Rohan Dennis, Sep Kuss, Sam Oomen en Robert Gesink – maar ook op Mike Teunissen, Eduardo Affini en Chris Arper en heeft zo een mooie uitgebalanceerde ploeg en de gewenste ondersteuning voor op alle terreinen. Kan de 32-jarige klasbak de Vuelta voor de vierde maal op rij winnen?

Primoz Roglic Vuelta 2022 - favorieten Vuelta 2022

Remco Evenepoel ****

Het moge duidelijk zijn. Noem het chauvinistisch. Maar achter Primož Roglič is Remco Evenepoel onze grootste favoriet. Korte en explosieve beklimmingen kan Remco Evenepoel als de beste aan, zo won hij dit jaar de klassiekers Luik Bastenaken Luik en La Clásica San Sebastián – koersen die hem liggen en waar hij zijn kwaliteiten als eendagsrenner maar weer eens etaleerde. Maar de ellenlange, slopende beklimmingen zijn normaal gesproken niet zijn terrein. Dit is juist het werk waar ware berggeiten en rivalen als Jai Hindley, Richard Carapaz, Mikel Landa en Miguel Angel Lopez wél voor warmlopen en dus zal Evenpoel hier zeker aangevallen gaan worden.

De Kannibaal van Schepdaal is hier van bewust en liet aan onze concullega’s van In de Leiderstrui weten de nodige voorzorgsmaatregelen heeft genomen. “Ik ben iets minder zwaar. Neem nu het eerste deel van dit seizoen, toen ik naar Luik-Bastenaken-Luik toewerkte. Dat is een koers met minder lange hellingen en meer explosiviteit. We hebben toen niet op mijn gewicht gelet, of tenminste niet zoals ik dat nu doe met de Vuelta die eraan zit te komen.”

Evenepoel die veel heeft getraind op de Mortirolo en in Livigno en eerder dit jaar al  Belgisch kampioen tijdrijden werd, de Ronde van Noorwegen en ook de Volta ao Algarve em Bicicleta won lijkt zo de te kloppen man in de Vuelta a España 2022. Wie kunnen hem pijn doen? Wie zijn de grootste belagers van de Quick Step kopman?

Remco Evenepoel Vuelta 2022 - Favorieten Vuelta 2022

Richard Caparaz ***

We schreven het net al. Waar Evenepoel doorgaans op de lange beklimmingen door het ijs zakt, wordt Richard Carapaz er wél enthousiast van. De hamvraag is natuurlijk, is hij opgewassen tegen Rogla of kan de Ecuadoriaan profiteren van de twijfels bij de Sloveen? De op bijna 4.000 meter hoogte geboren berggeit is met zijn kwaliteiten bergop, ervaring in grote rondes (winst en tweede in de Giro van 2019 en 2022, tweede in de Tour van …) en zijn ijzersterke ploegmaten om hem heen bij INEOS daarom de grootste uitdager. De grote vraag is: hoe staat het met de vorm peil van de Locomotief van Charci?

De laatste koers die Carapaz reed was de Ronde van Polen, daar kwam hij niet verder dan de 22e stek. Het voordeel, zoals we schreven, is zijn ploeg. Met Dylan van Baarle en Etan Hayter – respectievelijk Parijs-Roubaix en Ronde van Polen winnaar – als ondersteuning en met jongens als Carlos Rodríguez, Pavel Sivakov, Laurens de Plus en Tao Geoghegan Hart staan vier renners aan het vertrek die elders altijd kopman zou zijn. De eerste twee lichten we later nog uit als dark horses.

Richard Carapaz Vuelta 2022 - Favorieten algemeen klassement Vuelta 2022

Jai Hindley *

Vormpeil, vraagteken en Jai Hindley. Dat zijn, net als voor Carapaz, in drie steekwoorden de samenvatting van wat je op voorhand van deze 77e Vuelta a España kan stellen over de Giro d’Italia winnaar van afgelopen mei. Natuurlijk, in de afgelopen editie van de Ronde van Burgos stak de 26-jarige Australier alweer de neus aan het venster. Maar de grote hamvraag is: in hoeverre zal Hindley dezelfde benen hebben als die voortreffelijke mei maand? Groot voordeel voor is natuurlijk dat hij bij zijn ploeg BORA-hansgrohe – ook weer net als Carapaz – de nodige kleppers meekrijgt. Emanuel Buchman, Sergio Higuita, Wilco Kelderman. Ga er maar aan staan. Kan Hindley net als in de Giro toeslaan door slim ploegenspel?

Jai Hindley Vuelta a Espana 2022 - Voorbeschouwing favorieten rode trui Vuelta 2022

João Almeida **

“Het is mijn eerste Vuelta en ik kijk er erg naar uit om te starten”, aldus de kopman van UAE Emirates op de site van zijn ploeg. “De laatste paar maanden gingen niet van een leien dakje en mijn conditie was niet honderd procent. In de Ronde van Burgos eindigde ik goed en het was een boost voor mijn vertrouwen om de ritzege te pakken op de slotdag. Het voelde alsof ik mezelf in de wedstrijd had gefietst. Ik voel me weer goed op de fiets en met een sterk team denk ik dat we mooie dingen kunnen doen in deze wedstrijd. Het is moeilijk om te zeggen wat we moeten verwachten, maar ik denk dat de doelen duidelijk worden als we verder in de wedstrijd komen. Het zal een lange weg van Utrecht naar Madrid zijn, maar ik kijk echt uit naar de uitdaging”.

In de Ronde van Burgos finishte Almeida als tweede achter Pavel Sivakov in het eindklassement, nadat hij op de slotdag Miguel Ángel López had geklopt in de vijfde etappe met finish op Lagunas de Neila. Met de vorm zit het wel goed. Met Brandon McNulty, Jan Polanc en Marc Soler krijgt hij ook drie kleppers van een helpers mee. Schrijf João maar op!

Joao Almeida Vuelta 2022 - Favorieten algemeen klassement Vuelta a Espana 2022

Dark hoses: Simon Yates en Carlos Rodríguez

Bij BikeExchange-Jayco is Simon Yates de absolute kopman in de Vuelta a España 2022 en de Britse klimmer wist in in 2018 de Ronde van Spanje al eens te winnen! De oud-winnaar zal ook in de 2022 editie niet zonder ambities vertrekken, de Australier mikt opnieuw op een goed eindklassement.

“Ik kijk erg uit naar de Vuelta van dit jaar. Natuurlijk heb ik geweldige herinneringen aan deze koers, dus dat blijft speciaal”, aldus Yates. “Het wordt een heel zware editie, te beginnen met een ploegentijdrit maar we hebben een heel sterke ploeg en ik denk dat we goed kunnen starten met deze opstelling. Na de Giro heb ik tijd gehad om te herstellen en weer op te bouwen. In Castilla y Leon en San Sebastian ben ik weer begonnen, dus ik voel dat ik klaar ben voor de Vuelta.”

Yates is een zekerheid in je wielerpoule voor de Vuelta, maar moet wel echt heel veel geluk hebben mocht hij winnen. De laatste ster in deze favorieten algemeen klassement Vuelta 2022 geeft de redactie aan Yates!

Simon Yates - Favorieten algemeen klassement Vuelta 2022

Pas 21 jaar oud is-ie. De kersverse Spaans kampioen op de weg, die eigenlijk al vanaf het begin van het seizoen iedereen positief verrast. De nieuwe, toekomstige klassementsman voor INEOS Grenadiers die deze Vuelta mogelijk wel kan profiteren van zijn rol in de luwte, achter de grotere namen van Carapaz, Sivakov en Hart. We hebben het natuurlijk over Carlos Rodríguez.

Terug naar februari. De Ronde van Valencia. De 21-jarige Spanjaard pakte namens INEOS Grenadiers een podiumplek en wist landgenoten Enric Mas en Alejandro Valverde achter zich te houden in het klassement. ‘Een bevredigend resultaat’, zo noemde hij het na afloop.

Sprong in de tijd, eind juni 2022. Verslaat in de Spaanse kampioenswedstrijd al zijn rivalen en weet een maand later vijfde te worden in La Clasica Sebastian om ook in Burgos kort te eindigen. De in Andalusië geboren berggeit zal in de Vuelta 2022 op bekend terrein voor succes willen gaan, dat staat vast. De dark horse voor de Vuelta 2022 als je het ons vraagt!

Carlos Rodriguez Vuelta 2022 Favorieten Vuelta 2022

Favorieten algemeen klassement Vuelta 2022 volgens Voorjaarsklassiekers.be:

Primož Roglič *****
Remco Evenepoel ****
Richard Carapaz ***
João Almeida **
Jai Hindley *
Dark horse: Simon Yates en Carlos Rodríguez