Voorbeschouwing Strade Bianche 2014

Strade Bianche is een Italiaanse wielerkoers dat sinds 2007 op de UCI Europe Tour kalender staat. De Strade Bianche, een van de meest heroïsche wielerkoersen in het voorjaar, heeft bij de UCI een 1.1 status verkregen. Strade Bianche komt voor uit Monte Paschi Eroica. Deze wielerkoers staat sinds 1997 elk najaar op het programma, echter sinds de naamwijziging in 2008 is de koers verhuisd naar een van de eerste weekenden van maart.

De 190 kilometer lange koers is een ware heroïsche koers, waar enkel heldhaftige renners aanspraak kunnen maken op de titel. Het parcours, dat het peloton door de mooiste plaatsen in de regio Toscane voert, differentieert zich van andere koersen doordat het een afstand kent van maar liefst 70 kilometer waar de renners zich niet over asfalt, maar over onverharde (zand)wegen trotseren.

De start van de koers vindt plaats in Gaiole in Chianti, een kleine gemeente in de regio Toscane en de finish is op de befaamde Piazza del Campo. Naast de legendarische paardenraces in Siena, weet Strade Bianche ieder jaar weer populairder te worden en uit te groeien tot een waar volksfeest.

Parcours Strade Bianche

Eerdere winnaars Strade Bianche

De lijst van winnaars sinds de koers in 2007 tot de UCI kalender behoorde, toont aan dat de klassieker louter grote namen als titelhouder heeft gekend. In het najaar van 2007 was het de Russische klasbak Aleksandr Kolobnev die de eer opstreek als eerste de profzege van de Strade Bianche te behalen en een halfjaar later (voorjaar 2008)  versloeg de klassieke grootmeester Fabian Cancellara rivaal Allessandro Ballan in de sprint. Waar in 2009 de Zweed Thomas Lokvist won en in 2010 de Kazach Maksim Iglinsky in de bloemen viel, stond Strade Bianche op 5 maart 2011 in het teken van de opmaat van een prachtig voorjaar voor Phillipe Gilbert. In 2012 wist Fabian Cancellara voor de tweede maal de koers naar zijn hand te zetten en verleden jaar profiteerde Cannondale Pro Cycling Team coureur Moreno Moser van zijn, relatief, onbekende status in het peloton. Waar alle concurrenten keken naar zijn ploegmaat – en titelfavoriet Peter Sagan – reed Moser weg en schonk Italie de eerste Strade Bianche zege.

Strade Bianche 2013

Bekijk hier de hoogtepunten van Strade Bianche 2013:

Voorbeschouwing Strade Bianche 2014

Parcours Strade Bianche 2014

Waar er de vorige jaren nog werd vertrokken uit Gaiole in Chianti, is dit jaar het middeleeuwse stadje San Gimignano, ten noord-westen van Siena, de nieuwe startplaats. De koers is dit jaar 200 kilometer lang en gaat totaal over 45,4 kilometer onverharde ‘sterrati’, over tien stroken verdeeld.

Parcours Strade Bianche 2014

Het profiel van het parcours van Strade Bianche 2014.

Nadat er eerst een dikke 30 kilometer over geasfalteerde wegen wordt gekoerst, volgt de 2,2 kilometer lange strook San Leonardo. De meest bevreesde zone is de zevende, de 11,5 kilometer lange Monte Sante Marie.

Vanaf de Monteaperti en de Colle Pinzuto zal het koers zijn. Deze laatste zone, Le Tolfe die een maximale stijgingspercentage van 18% kent, ligt op 12 kilometer van de aankomst, hierna volgen relatief vlakke kilometers. Zodra de binnenstad van Siena wordt bereikt zal het nog een aantal kilometers keren en draaien worden, plus een helling die een percentage van 16% als max kent, waarna de laatste meters in een dalende lijn de meet op het Piazza del Campo wordt bereikt.

parcours Strade Bianche 2014

Een overzicht van de route die de renners zaterdag 8 maart krijgen voorgeschoteld.

Favorieten Strade Bianche 2014

Afhankelijk van de vormpeil van de klassieke wielrenners en de deelnemerslijst kunnen er favorieten voor Strade Bianche worden aangewezen. Bij deelname is Fabian Cancellara een topfavoriet. De Zwitser, die dit jaar opnieuw de Ronde van Vlaanderen en Parijs Roubaix wil winnen, wist al tweemaal de zege in L’Eroica te behalen.

In de schaduw van Cancellara staat Peter Sagan. De Slowaak werd vorig jaar tweede achter ploegmaat Moreno Moser en is een typische renner die de koers naar zijn hand kan zetten. Beiden gaven daags voor de koers aan, om het huzarenstukje van verleden jaar te willen herhalen.

Strade Bianche 2014

Peter Sagan postte bovenstaande “prove generali” op Twitter en heeft zaterdag maar één doel: als eerste aankomen op Piazza del Campo.

Een andere man waar rekening mee dient te worden gehouden, als het gaat om het aanwijzen van favorieten in wielerklassiekers, is Alejandro Valverde. De Spaanse coureur van Team Movistar won vorige maand in eigen land drie ritten en het eindklassement in de Ruta del Sol. Ook schreef ‘El Imbatido’ de Vuelta Ciclista a Murcia op zijn naam.

Maxim Iglinskiy is bij Astana de man die het moet gaan doen, terwijl Cadel Evans bij BMC Racing Team een ploeg om hem heen krijgt geformeerd. De Australiër zal nog vaak terugdenken aan zijn zege in de Giro d’Italia van 2010 in de legendarische modderetappe naar Montalcino, die ook over de onverharde wegen van Toscane ging.   Diego Ulissi is de ijzer in het vuur van Lampre-Meridade, terwijl Omega Pharma-Quick Step de in vorm stekende Michal Kwiatkowski zal willen uitspelen.

Naast deze top favorieten voor Strade Bianche 2014 zijn er diverse renners die ook kunnen winnen in Siena. Oscar GattoDaniele Benatti en Roman Kreuziger zijn renners die al eens top tien wisten te rijden.

Kanshebbers Strade Bianche 2014 volgens Voorjaarsklassiekers.be

**** Fabian Cancellara
*** Peter Sagan, Moreno Moser
** Alejandro Valverde, Diego Ulissi, Oscar Gatto,
* Alexandr Kolobnev, Michal Kwiatkowski, Cadel Evans, Ian Stannard

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *