Voorbeschouwing Milaan San Remo 2014

Voorbeschouwing Milaan San Remo 2014

Nadat de ronderenners afgelopen week hun benen lieten spreken in de Tirreno Adriatico en Parijs Nice, zijn het vanaf zondag de klassieke renners die zich weer kunnen laten zien: met La Primavera, letterlijk de lente, begint een reeks voorjaarsklassiekers dat pas eind april zal eindigen – en deze 298 kilometer lange klassiekers is misschien de moeilijkste koers om te winnen.

Milaan San Remo. La Primavera

Milaan San Remo in de stralende Italiaanse zon

Aanstaande zondag staat met Milaan San Remo de eerste echte monument, een vijftal wielerklassiekers die er het meest toe doen, voor de boeg en La Primavera wordt alweer voor de 105e keer verreden. Voorjaarsklassiekers.be geeft u een zo overzichtelijk mogelijke vooruitblik, waarbij een rondje langs de kanshebbers van Milaan San Remo 2014 natuurlijk niet zal ontbreken.

Milaan San Remo 2013

In extreem zware weersomstandigheden was het de Duitser Gerard Ciolek die vriend en vijand verbaasde door in de besneeuwde straten in San Remo topfavorieten Peter Sagan en Fabian Cancellara te kloppen in de sprint. Sylvain Chavanel, Luca Paolini, Ian Stannard en Taylor Phinney kwamen in hetzelfde groepje binnen.

Milaan San Remo 2014

Podium van La Primavera verleden jaar. Van links naar rechts: runner up Peter Sagan, winnaar Gerard Siolek en Fabian Cancellara.

Parcours Milaan San Remo 2014

Aanvankelijk zouden de deelnemende renners zondag 23 maart 2014 voor het eerst de Pompeiana bedwingen. Deze klim kent een gemiddelde stijgingspercentage van 5% en is met een tussenstuk van 500 meter aan gemiddeld 12% een ware kluif voor sprinters, gezien de klim tussen de Cipressa en de Poggio – in de finale van de koers – zou worden gevoegd. Medio februari is echter, op advies van de lokale autoriteiten, de Pompeiana geschrapt uit het parcours. Reden: door aardverschuivingen zijn de wegen naar de top van de koers in zeer slechte staat en kan de veiligheid van de renners niet worden gegarandeerd. Het parcours van de koers is nu identiek aan die in 2007, toen Oscar Freire de oppermachtigst in de sprint was. Milaan San Remo 2014 zal na alle waarschijnlijkheid een sprintersbal worden. De organisatie gaf aan de Pompeiana in 2015 weer in het parcours te voegen.

Parcours Milaan San Remo 2014

Profiel van het parcours Milaan San Remo 2014

Prognose Milaan San Remo 2014

De Capo Melo, de Capo Cervo en de Capo Berta, door de Italianen liefkozend “De drie Capi” genaamd, is de traditionele aanloop naar de finale. Het zal wellicht pas echt koers zijn als de Cipressa wordt aangedaan, al kan de finale ook pas vanaf de Poggio di San Remo echt gaan losbarsten. Deze beklimming, met de hoogste punt op zes kilometer van de meet in San Remo, is bijna vier kilometer lang en heeft een gemiddelde stijgingspercentage van 3,7 procent. Mede door het geringe stijgingspercentage – en dus door het ontbreken van de Pompeiana – wordt een massasprint op het boulevard in San Remo onvermijdelijk. Toch heeft de historie van La Primavera door de jaren heen diverse punchers als winnaar gekend. Mogelijk kunnen deze kleppers ook Milaan San Remo 2014 naar zijn hand zetten? Voorjaarsklassiekers.be blikt vooruit met zowel de favoriete sprinters als klassieke renners die zondag kunnen winnen.

Voorbeschouwing Milaan San Remo 2014

Ondanks dat het parcours van Milaan San Remo 2014 wel heel erg de neiging naar een massasprint heeft, zal ook tijdens de editie van dit jaar na 298 kilometer koers alles anders kunnen zijn. Door de jaren heen heeft menig bookmaker het totaal mis gehad. De vraag reist dan ook: wordt het een topsprinter, een klassieke renner of een verrassing?

Peter Sagan zal bij menig voorspeller de absolute topfavoriet zijn. De klasbak van Cannondale, die anderhalve week tweede werd in Strade Bianche, en vorig jaar in MSR eveneens tweede – heeft zijn zinnen gezet op een monument.  De Duitser Gerald Ciolek, die vorig jaar alles en iedereen verraste door Sagan in de sprint te kloppen, zal met trots en zelfvertrouwen in zijn tricot met nummer 1 aan de start verschijnen – het is nog maar de vraag of hij opnieuw een grote zege kan behalen. Iemand die al wel aantoonde meerdere malen op rij een monument te winnen is de klassieke klasbak Fabian Cancellara. Hoewel al meerdere malen succesvol in de Ronde van Vlaanderen en Parijs RoubaixSpartacus wacht sinds 2008 op zijn tweede overwinning in San Remo.

Een andere krachtpatser die weet wat winnen in Milaan San Remo is de Australiër Simon Gerrans, die de Zwitser Cancellara in 2012 klopte in de spurt. Zijn land- en teamgenoot Matthew Goss, die zegevierde in 2011, zal met hem de speerpunt van Orice GreenEDGE zijn.

Als er zondag wordt gesprint, zal Mark Cavendish de gedoodverfde favoriet zijn. De Brit zegevierde in 2009 en heeft sinds de parcourswijziging aangekondigd om te winnen. Voor de spurter van Omega Pharma Quick Step zal het nu of nooit meer zijn.

Bij een massasprint zal ook de Duitser André Greipel, die een hele formatie om zich krijgt gebouwd, zinnen hebben op een zege en daarbij mogen we Giant-Shimano kopman John Degenkolb ook niet vergeten. De Nederlandse formatie heeft met het thuis laten van Marcel Kittel een gehele ploeg om puncher Degenkolb gebouwd. Ook Arnoud Démare, Gianni Meersman, Alexander Kristoff, Darrel Impey, José Rojas Gil, Michael Matthews en Sacha Modolo zijn namen die u bij een spurt vooraan kunt verwachten.

Tot slot zijn er een heel rijtje renners te noemen, die altijd in staat zijn om hoog te eindigen in een topklassieker. Luca Paolini, Filippo Pozzato, Phillipe Gilbert en Geraint Thomas zijn hier enkele voorbeelden van, maar ook ronde renner Vicenzo Nibali zal willen schitteren in eigen land. Omloop Het Nieuwsblad runner up Greg van Avermaet, Omega Pharma hardrijder Niki Terpstra, kersverse Strade Bianche winnaar Michal Kwiatkowski  en Tom-Jelte Slagter, Diego Ulissi en Edvald Boasson Hagen, Taylor Phinney en Omloop winnaar Ian Stannard  lieten de afgelopen weken zien in puike vorm te zijn.

Favorieten Milaan San Remo 2014

**** Peter Sagan
*** Mark Cavendish, John Degenkolb
** Fabian Cancellara, Simon Gerrans, Edvald Boasson Hagen
* Gerald Ciolek, André Greipel, Phillipe Gilbert, Michal Kwiatkowski

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *