Voorbeschouwing favorieten puntenklassement Giro 2022

In deze voorbeschouwing favorieten puntenklassement Giro d’Italia 2022 duikt de redactie in de deelnemers en kanshebbers voor de paarse puntentrui: de maglia ciclamino! Wie zijn de grootste favorieten voor het puntenklassement van de Giro 2022? Welke spurtkleppers en puncheurs gaan hoge ogen gooien? Voorjaarsklassiekers.be presenteert de voorbeschouwing favorieten puntenklassement Giro d’Italia 2022!

Voorbeschouwing favorieten puntenklassement Giro d’Italia 2022:

Zoek in de rij der favorieten voor de maglia ciclamino niet naar de absolute top sprinters Fabio Jakobsen of Jasper Philipsen. Zij rijden de Giro niet. Ook Tim Merlier is er niet bij. De Belg van Alpecin zou hem wél rijden, maar een elleboog blessure gooit roet in het eten. Wie zijn er wel bij? Wie volgt Peter Sagan op? Pakt Arnaud Démare hem net als in 2020 weer? Wat mogen we verwachten van Mathieu van der Poel? Wat van Caleb Ewan? Ofwel, wie zijn de grootste favorieten voor de paarse punten trui in de Giro d’Italia 2022? Lees verder in onze special de Voorbeschouwing favorieten puntenklassement Giro d’Italia 2022!

Favorieten puntenklassement Giro 2022

***** Arnaud Démare

Met stip op één. De topfavoriet. Vijf van de vijf sterren gaan naar Arnaud Démare. De Fransman van Groupama FDJ krijgt een volledige trein met zich mee en zal alles op alles zetten om net als in 2020 de paarse punten trui mee naar Frankrijk te nemen. In die Giro twee jaar terug won Démare eveneens vier ritten. Schrijf hem maar op!

**** Giacomo Nizzolo

Wie je ook mag opschrijven in je Giro-pool is Giacomo Nizzolo. De oud-Europees Kampioen van Israel-Premier Tech krijgt net als Démare een ploeg achter zich én heeft de paarse trui ook ten doel gesteld. Kan Nizzolo in de Ronde van Italië 2022 net als in die van 2015 en 2016 bleek de meest constante spurter worden en opnieuw het paars pakken?

*** Mathieu van der Poel

Doorgaans zouden we de Nederlandse kasseienklepper niet zo hoog opnemen in een rij der favorieten met sprinters, ware het niet dat we het hebben over Mathieu van der Poel. Superman die alles kan en die zich in afwezigheid van ploegmaat Merlier zomaar in massasprints kan gaan mengen. Met enkele korte noteringen (of overwinningen, het blijft inderdaad MVDP) in lastige aankomsten of overgangsetappes kan hij zomaar met de puntentrui gaan lopen.

** Biniam Girmay

Misschien wel dé revelatie van het afgelopen kasseienvoorjaar. Uit het niets reed hij een uitstekende E3 Prijs én wist hij Gent-Wevelgem op zijn naam te schrijven en zo wielergeschiedenis te schrijven. Nou ja, uit het niets? Verleden jaar op het WK te Leuven sprintte hij al naar een zeer knappe zilveren medaille bij de juniorenkoers en de echte kenner had hem ook al in het vroege jaar in de Spaanse koersen gespot. En deze Giro? Dan gaat-ie voor een etappe overwinning. Maar met zijn rappe benen en heuvelcapaciteiten kan de Eritrier zomaar een gooi doen naar het paars!

* Mark Cavendish

De laatste ster gaat naar Mark Cavendish. De inmiddels 36-jarige Britse sprintkanon krijgt meesterpiloot Michael Mørkøv met zich mee en als titelhouder van de groene trui van de Tour de France is hij een man om rekening mee te houden. Heeft dit jaar al drie zeges op zak, met een etappe in Oman, een etappe in UAE en Milaan-Turijn – dus aan zijn vorm ligt het niet. Aan zijn prestaties in het verleden in de Giro evenmin. In vijf deelnames aan La Corsa Rosa wist Cavendish vijftien maal een etappe zege te pakken. De hamvraag is: komt Cav The Man de bergen over? 

Dark horses: Caleb Ewan, Fernando Gaviria, Phil Bauhaus en João Almeida

Tenslotte, zoals je gewend bent, de nodige dark horses die we kort zullen toelichten. Caleb Ewan en Fernando Gaviria zijn natuurlijk rasechte topsprinters, het is voor beide sterk de vraag of zij de bergen over komen én de Giro wel zullen uitrijden. Het paars is dus minder belangrijk voor hen, zij zullen eerder voor etappezeges gaan. Phil Bauhaus is een man in vorm en mag bij Bahrain Victorious voor eigen succes gaan en tenslotte besluiten we de rij met een klassementsman. João Almeida is zo’n renner die het altijd goed doet in pooltjes, daar de UAE Emirates kopman altijd meesprint. Kijk bijvoorbeeld naar de Giro d’Italia van 2020: Almeida wist in dienst van Quick-Step maar liefst achttien (!) maal in de top-20 te eindigen, hetgeen hem een derde en dus podiumplaats in de puntenklassement opleverde.

Favorieten puntenklassement Giro d’Italia 2022 volgens Voorjaarsklassiekers.be

**** Arnaud Démare
**** Giacomo Nizzolo
*** Mathieu van der Poel
** Biniam Girmay
* Mark Cavendish

Dark horses: Caleb Ewan, Fernando Gaviria, Phil Bauhaus en João Almeida

Voorbeschouwing etappes Giro d’Italia 2022

Meer lezen over de Giro of specifieke favorieten per etappe lezen? Bekijk hier bijvoorbeeld alles over Le Grande Partenza met de voorbeschouwing etappe 1 naar Visegrád!