Voorbeschouwing Druivencross 2023

Wereldbeker of geen Wereldbeker, de Vlaamse Druivencross Overijse staat te boek als de Moeder Aller Crossen. Deze heerlijke klimcross in Vlaams-Brabant staat wars van geschiedenis en traditie en is dan ook al sinds 1960 opgenomen in de bomvolle crosskalender. Dit jaar dan weliswaar onderdeel van de Superprestige (zie ook onze voorbeschouwing veldrijden 2023/2024 special), de Druivencross 2023 zal desalniettemin wars van spektakel staan! Voorjaarsklassiekers.be blikt vooruit met de Voorbeschouwing Druivencross 2023!

voorbeschouwing Druivencross 2023 - Michael vanthourenhout

Voorbeschouwing Telenet Superprestige Vlaamse Druivencross 2023

Na drie jaar Wereldbeker is de Vlaamse Druivencross 2023 dus weer onderdeel van de Telenet Superprestige, een ware klassieker is het en blijft het. De weergoden zijn de crossfans eveneens gezind: nu de herfst echt haar intrede heeft gedaan en ook daags voorafgaand aan de cross het met bakken uit de lucht zal komen – belooft het weer een heerlijke glibber- en glijpartijke in de modder te worden! Of je de matadoren nou luidkeels aanmoedigt langs het parcours of met een Kwaremont in den zetel kijkt. Spektakel gegarandeerd. Voor de thuisblijvers: de rechten liggen bij Telenet Play Sports en Proximus Pickx, die op hun open kanalen al vanaf 13.15 uur inpikken. In Nederland kan je vanaf 13.30 uur terecht bij Eurosport 1 of de online kanalen Eurosport.nl/Discovery+/GCN+.

Historie: de Moeder Aller Crossen staat bomvol geschiedenis

De wordt al sinds 1960 georganiseerd en heeft met Roger de Clerq, Erik de Vlaeminck, Roger de Vlaeminck en Roland Liboton een imponente erelijst. Liboton is met maar liefst vijftien (!) zeges recordhouder van de Duivencross Overijse. Maar ook Sven Nys wist zes maal te winnen op “zijn” parcours. Is dat een voorbode voor zijn zoon Thibaut?

voorbeschouwing Druivencross 2023 - historie Sven Nys

Straks duiken we de favorieten in. We besluiten de historie met nog wat korte hoogtepunten uit deze roemruchte geschiedenis van de Druivencross Overijse. Kan jij je 2014 nog herinneren? De Nederlander wist toen nog niet te winnen (dat deed hij wel in 2015, 2016 en 2017) maar het publiek maakte in 2014 kennis met MVDP. En hoe. Als een bezetene vloog hij door de bochten. Zijn jeugdigheid speelde wel de fouten in de kaart, waardoor hij de zege moest laten lopen – maar een nieuwe publiekslieveling was geboren!

Nog enkele hoogtepunten? De val van Niels Albert – pas 16 (!) – waardoor hij letterlijk in een speeltuin belandt en natuurlijk de karatetrap van Bart Wellens. Allemaal erfgoed van de Moeder Aller Crossen

Druivencross Overijse 2022 – Vanthourenhout verslaat Pidcock in loodzwaar duel

In het begin namen de mannen van Bingoal-Pauwels Sauzen, Michael Vanthourenhout en Eli Iserbyt, meteen de leiding in de race. De zware omstandigheden in Overijse onthulden echter nog niet veel over de rest van de wedstrijd. De laatste renner die het veld betrad was Pidcock, een Britse wielrenner die in Overijse een geschikt parcours vond. Pidcock nam risico’s in technische afdalingen en haalde Vanthourenhout en Iserbyt snel in, die nog steeds vooraan reden.

Iserbyt’s prestatie verslechterde halverwege de race, terwijl Vanthourenhout zijn positie heroverde na een glijpartij. In de vijfde ronde oefende Vanthourenhout zware druk uit op Pidcock, maar de renner van INEOS Grenadiers verdedigde succesvol tegen de aanval. In de voorlaatste ronde viel Pidcock echter, waardoor Vanthourenhout een kans zag om een aanzienlijke voorsprong te nemen. Vanthourenhout begon de laatste ronde met een voorsprong van acht seconden op Pidcock.

Maar acht seconden op het parcours in Overijse was geen grote voorsprong, wat leidde tot een spannend duel. Pidcock leek sterker bergop, maar maakte enkele fouten. Vanthourenhout bleef rustig en wist na een zware strijd zijn vierde overwinning van het jaar te behalen.

voorbeschouwing Druivencross 2023 - Favorieten Druivencross Overijse 2023

Favorieten Druivencross 2023

We zijn inmiddels natuurlijk al enkele crossen onderweg dit veldritseizoen 2023/2024, maar echt inzicht in hoe de vlaggen bij de kleppers erbij hangen weten we nog niet. Natuurlijk, Thibau Nys reist met een pak vertrouwen af naar de Druivencross Overijse 2023 – na eclatante zeges op het technische parcours in Beringen en Waterloo. Maar hoe verteert hij de modderpoel van Overijse? 

In Overijse wordt het weer totaal andere koek, met lange beklimmingen en een flinke portie modder. Een cross op de macht dus, en daarin doen jonge talenten het doorgaans dat tikkeltje minder goed dan ervaren crossers. Geldt dat ook voor Thibau Nys, die het voortreffelijk deed in de technische crossen van Beringen en Waterloo? Of kan hij ook een parcours als Overijse al aan? En Eli Iserbyt? Wat mogen we van hem verwachten? En van zijn ploegmaat en titelverdediger Michael Vanthourenhout?

Favorieten Druivencross 2023 volgens Voorjaarsklassiekers.be 

De vijf sterren gaan toch naar Eli Iserbyt. Natuurlijk, hij werd twee maal geklopt de afgelopen weken, maar dat kwam vooral door materiaalpech. Aan zijn fiets en aan zijn schoenen. Zal een deukje hebben opgelopen, maar weet dat het parcours op zijn lijf is geschreven!

De vier sterren gaan naar Michael Vanthourenhout. Titelverdediger. Europees Kampioen. Klimmer pur sang. Zal met veel vertrouwen afreizen naar Overijse omdat-ie vorig jaar Pidcock op verdienstelijke wijze eraf legde!

Drie sterren naar Thibau Nys. Wij zijn fan van Kleine Nys, maar vragen ons ook hard af of de vijf sterren en dus favorietenrol realistisch is. Het zou heel straf zijn als hij zijn lijn van Beringen en Waterloo kan doortrekken. Drie sterren, maar stiekem één van onze outsiders voor de zege.

voorbeschouwing Druivencross 2023 - Favorieten Druivencross Overijse 2023 Thibau Nys

De twee en één sterren gaan naar Pim Ronhaar – reed goed in Waterloo – en Gerben Kuypers. Laatstgenoemde reed op indrukwekkende wijze naar de zege in de Kermiscross Ardooie, door onder meer topfavoriet Iserbyt te verslaan. Wat kan je zondag, Gerben?

Sterrenverdeling favorieten Druivencross Overijse 2023

***** Eli Iserbyt
**** Michael Vanthourenhout
*** Thibau Nys
** Pim Ronhaar
* Gerben Kuypers

Meer Cyclocross voorbeschouwingen?

Meer voorbeschouwingen van het veldrijden? Lees de voorbeschouwing Wereldbeker Dendermonde 2023 van zondag 12 november 2023. Of de voorbeschouwing Superprestige Niel 2023!