UAE Tour 2022

Waar de kasseien en hellingen van de Omloop het Nieuwsblad en Kuurne Brussel Kuurne in het Openingsweekend voor de wielerfans de enige échte seizoensouverture is, is de feitelijke aanvang natuurlijk al eerder. Met koersen in Frankrijk, Spanje, Italië en – corona of niet – in het Midden-Oosten. Ook de UAE Tour 2022 heeft de primeur om als eerste meerdaagse rittenkoersen de grote kanonnen te mogen ontvangen. Van Tadej Pogacar tot Primoz Roglic en van Egan Bernal tot Remco Evenepoel – het deelnemersveld van de UAE Tour 2022 beloofd een prachtige rittenkoers!

Voorbeschouwing UAE Tour 2022

Op Voorjaarsklassiekers.be komen wij daags voor de UAE Tour 2022 met een voorbeschouwing met informatie over het parcours, de deelnemers en de favorieten voor de UAE Tour 2022, de eerste UCI WorldTour koers van het seizoen!

Parcours UAE Tour 2022

De Abu Dhabi Sports Council, organisator van de UAE Tour, heeft dinsdag het officiële parcours voor de vierde editie van de woestijnrace bekendgemaakt. Vier sprintetappes, twee bergetappes en een tijdrit van negen kilometer staan op het programma van de eerste WorldTour-race van het seizoen die op 20 februari van start gaat.

De zeven etappes hebben een totale lengte van 1081 kilometer. Bovendien moeten er 3500 hoogtemeters worden beklommen, die bijna uitsluitend geconcentreerd zijn op de bergafsluitingen op het vierde en het laatste gedeelte.
De individuele tijdrit, die volledig vlak is met een keerpunt halverwege de race, kent nauwelijks moeilijkheden.

Hoewel de bergen, Jebel Hafeet en Jebel Jais, nog steeds dezelfde zijn als vorig jaar, is de spanning van de tocht enigszins veranderd. Terwijl vorig jaar de beslissing al in etappe 5 viel, omdat de beide bergen en de tijdrit al waren afgewerkt, blijft dit jaar de beslissing in het algemeen klassement open tot de laatste finish.

Historie UAE Tour

In de UAE Tour van vorig jaar won Tadej Pogacar (UAE Emirates) voor Adam Yates (Ineos Grenadiers), het jaar daarvoor was het andersom. Die editie werd na vijf van de zeven etappes gestaakt omdat twee monteurs van één team het coronavirus hadden opgelopen. De première van de wedstrijd van 2019, die is ontstaan uit een fusie van de Abu Dhabi Tour en de Dubai Tour, werd gewonnen door Primoz Roglic (Jumbo – Visma).