Favorieten groene trui 2015

Waar bij de klassementsrenners de focus tijdens de Tour de France op het algemeen klassement en de gele trui ligt, zijn de sprinters gebrand op de groene trui. Dit tenue zit om de schouders van de leider in het puntenklassement. Die punten kunnen worden verdiend bij tussensprints en de finish van elke etappe. De Duitse sprintkanon Erik Zabel is met 6 eindzeges in het puntenklassement recordhouder en de Slowaak Peter Sagan is titelverdediger en won de groene trui nu al driemaal op rij.

Favorieten Tour de France 2015: groene trui

De puntendeling in de strijd om de groene trui is met ingang van de Tour de France 2015 aangepast. Zeer wellicht om een spannendere strijd om het groen te krijgen, de overmacht waarmee Peter Sagan drie maal op de groene trui won was namelijk erg groot.
Een ritwinnaar krijgt vanaf de Tour de France 2015 50 punten bij winst, de nummer twee krijgt 30 punten. Tijdens de laatste editie kreeg de winnaar 45 punten en de nummer twee 35. De puntentelling bij tussensprints blijft hetzelfde: 25 punten voor de eerste over de lijn. In hoeverre gaat Peter Sagan hinder van de nieuwe puntenverdeling krijgen en wie zijn zijn grootste concurrenten?

Favorieten groene trui Tour de France 2015

**** Alexander Kristoff

De Noor Alexander Kristoff is in onze ogen de topfavoriet voor de groene trui. De coureur van Katusha wist dit seizoen al maar liefst 17 zeges te boeken, met de overwinning van monument de Ronde van Vlaanderen in april als absoluut hoogtepunt. Ondanks de formatie van rassprinter naar klassieke specialist, heeft Kristoff nog altijd erg machtige benen en kan hij in vlakke massasprinten vertrouwen putten uit de Tour van vorig jaar. Waar hij in de vierde etappe (achter Marcel Kittel) en de zesde etappe (achter André Greipel) op de tweede plaats was gestrand, wist hij in de twaalfde en vijftiende etappe de spurt van onder meer Kittel en Peter Sagan te winnen en eindigde hij uiteindelijk achter Sagan als tweede in het puntenklassement. Kan de ijzersterke beer zijn nu al geslaagde seizoen helemaal compleet maken door het puntenklassement te winnen?

Kristoff groene trui Tour 2015

*** John Degenkolb

Als je als in het voorjaar de monumenten Milaan-San Remo en Parijs-Roubaix op je naam kan schrijven én de uitgesproken kopman van je ploeg aan kwakkelen is, dan behoor je als John Degenkolb tot één van de topfavorieten voor het puntenklassement. Aangezien het nog onduidelijk is in hoeverre zijn ploegmaat Marcel Kittel fit geraakt voor de Tour de France, is de rol van Degenkolb nog onbekend. De spurter van Giant-Alpecin wist nog geen Touretappe te winnen en wil daar dit jaar verandering in brengen. Als de Duitser echter zijn zinnen op het groen zet, zal hij een geduchte kandidaat voor de eindzege in het klassement zijn.

Degenkolb groene trui Tour 2015

*** Peter Sagan

Peter Sagan is de titelverdediger van de puntencompetitie en de te kloppen man. Al drie jaar op rij stond de Slowaak getooid in het groen met de bloemen in Parijs en als het aan hem ligt gebeurt dat ook dit jaar. De wijziging in de verdeling van de punten betekent dat Sagan weer zal moeten koersen voor een etappezege. Waar hij in 2012 3 etappes op zijn naam schreef, wist hij in 2013 nog maar één etappe te winnen. De Slowaak veroverde de groene trui al in de tweede etappe en stond deze vervolgens niet meer af. Ondanks dat Het Groene Monster vorig jaar geen enkele etappeoverwinning behaalde, lukte het hem alsnog om de groene trui relatief gemakkelijk naar Parijs te brengen. De coureur van Tinkoff-Saxo kan top tien rijden in moeilijke, heuvelachtige etappes en kan daardoor in de vlakke etappes met een plaats buiten de top drie alsnog genoeg punten behalen om zijn koppositie te consolideren. Kan de Slowaak ondanks de gewijzigde puntenverdeling met deze strategie zijn gedroomde vierde groene trui veroveren?

Favorieten groene trui 2014

** Mark Cavendish

Achter Sagan, Degenkolb en Kristoff is Mark Cavendish favoriet voor de eindzege in de puntencompetitie. De Brit wist de groene trui in 2011 met succes naar Parijs te brengen en werd in 2009, 2010 en 2011 tweede in de strijd om het groen. De dertigjarige coureur van Etixx Quick Step wist vanaf 2008 maar liefst 25 Touretappes te pakken, maar kent sinds 2013 aan Marcel Kittel een grote rivaal om de etappezeges. Vorig jaar moest Cavendish de Tour na een val in de eerste etappe verlaten, waardoor hij voor het eerst sinds 2008 geen etappe in de Tour wist te winnen. Die etappezeges zijn, met de nieuwe puntenverdeling, juist zo broodnodig in de strijd om groen. Kan Cav dit jaar zich weer van de sterkste kant laten zien?

**  Bryan Coquard

Vorig jaar liet de Fransman Bryan Coquard zich veelvuldig van voren zien in de eindspurten van de vlakke etappes. De rappe coureur van Europcar wist dan wel geen zege te behalen, maar dankzij zijn zeven top-tien noteringen eindigde Coquard uiteindelijk knap derde in het eindklassement van de groene trui. Evenals de goede prestaties van de Tour van 2014 kan Coquard vertrouwen putten uit zijn recente prestaties in de Tour du Sud: de 23-jarige renner won twee etappes en veroverde het puntenklassement. Kan Coquard zijn prestaties van vorig jaar verbeteren en het de topfavorieten lastig maken?

**  Nacer Bouhanni

De 24-jarige Nacer Bouhanni is naast Coquard de tweede Franse spurter die aan de weg timmert. Vorig seizoen brak de renner van Cofidis door bij het grote publiek na etappezeges in de Giro d’Italia en later in de Vuelta. Waar hij in 2013 tijdens de zesde etappe van de Tour de France afstapte en niet hoger presteerde dan een vijftiende plaats, lijken zijn kansen voor succes in de Tour de France 2015 groter dan ooit: in het Criterium Dauphiné van begin juni schreef Bouhanni twee etappezeges en het puntenklassement op zijn naam en het vertrouwen is groter dan ooit.

* André Greipel

Krachtpatser André Greipel mag op een rijtje der sprintfavorieten nooit ontbreken, al is het de vraag in hoeverre hij de groene trui als doel heeft gesteld. De verhoging van het aantal te behalen punten bij een etappe overwinning komt de Duitser ten goede, al sprokkelt De Gorilla tijdens heuvelachtige etappes doorgaans te weinig punten om een gooi te doen naar het groen. Met zes etappeoverwinningen in de Tour de France tussen 2011 en 2014 en een sprinttrein om u tegen te zeggen dienen de topfavorieten wel degelijk rekening te houden met de coureur van Lotto-Soudal.

* Michael Matthews

Hoewel Michael Matthews een machtige sprint in de benen heeft als de aankomst bergop ligt, lijkt de Australiër te kort te komen in de vijftal relatief vlakke etappes. Juist daarom is de kans dat Matthews een gooi naar het groen doet onwaarschijnlijk, echter zodra Matthews zijn zinnen zet op het groen – is hij een geduchte kandidaat. Aan de vorm zal het niet liggen, Matthews won recent etappes in de Giro d’Italia en de Ronde van Zwitserland en reed eerder dit voorjaar al podiumplaatsen in de Amstel Gold Race en de Brabantse Pijl.  Met Simon Gerrans als kompaan van Matthews heeft OricaGreenEDGE een tweede troef achter de hand.

* Arnaud Démare

Een derde Franse sprinter in dit rijtje en zeker iemand die een sterretje verdient is Arnaud Démare. Hoewel de coureur van FDJ dit seizoen pas in de Ronde van België zijn eerste overwinning van het seizoen boekte en hij in de Ronde van Zwitserland niet verder kwam dan een vijfde plaats, heeft Démare in het verleden bewezen te kunnen concurreren met de rappe mannen uit het peloton. Kan Démare zijn eerste Touretappes pakken en hengelen naar het groen?

* Marcel Kittel

Update donderdag 25-6-2015: Marcel Kittel is vanwege vormgebrek niet opgenomen in de Tourselectie van Giant-Alpecin

Rond de naam van Marcel Kittel hangt momenteel nog veel onzekerheid. Door een virus kent de Duitser een zeer moeizaam seizoen, waar hij het gehele voorjaar langs de kant moest staan. De krachtpatser die Giant-Alpecin in 2013 en 2014 twee maal de gele trui en twee maal vier etappeoverwinningen (waaronder twee maal de laatste op het Avenue des Champs-Élysées) bezorgde, besluit na de Ster ZLM Toer over deelname.

Favorieten puntenklassement Tour de France

Achter bovenstaande favorieten voor het groen, scharen zich een heel rij renners die zich zullen melden om mee te strijden om (dag)succes, maar die normaal gesproken geen bedreiging vormen om de groene trui. Edvald Boasson Hagen, Mark Renshaw, Jose Joaquin Rojas GilJuan José Lobato, Sam Bennett en Daniele Bennati zijn hier enkele voorbeelden van. 

Favorieten groene trui Tour de France 2015
**** Alexander Kristoff
*** John Degenkolb, Peter Sagan
** Mark Cavendish, Bryan Coquard, Nacer Bouhanni
* André Greipel, Michael Matthews, Arnaud Démare, Marcel Kittel

Voorbeschouwing en favorieten overige truien

Vanaf hier navigeert u eenvoudig naar de favorieten voor het algemeen klassement, het bergklassement en het jongerenklassement. Ook de voorlopige deelnemerslijst Tour de France 2015 presenteren wij hier. Direct weten wie in uw Tourpoule absoluut niet mag ontbreken? Lees dan onze prognose van de favorieten gele truifavorieten bolletjestrui of de favorieten witte trui.