Tour 2022: voorbeschouwing etappe 5 van Lille naar Arenberg Tour de France 2022

Na een prachtige Grand Départ in het koersgekke Denemarken, een verdiende rustdag op maandag 4 juli 2022 en de vierde etappe van Duinkerke naar Calais wordt het echte spektakel op woensdag 6 juli verwacht. In de vijfde etappe van Lille naar het Bos van Wallers te Arenberg dokkeren de renners over de kasseien van De Hel van het Noorden. Krijgen we hier de eerste slachtoffers onder de klassementsmannen? En krijgen we een episch gevecht tussen de kasseienkleppers met Wout van Aert en Mathieu van der Poel op de voorposten? Voorjaarsklassiekers.be blikt vooruit met de Tour 2022 voorbeschouwing etappe 5 van Lille naar Arenberg!

Voorbeschouwing Tour etappe 5 naar Arenberg Tour 2022 - Kasseien Touretappe 2018

Tour 2022: voorbeschouwing etappe 5 van Lille naar Arenberg: dokkeren over de kasseien

Terwijl een dag ervoor, de vierde etappe van de Tour de France 2022 slechts een klein voorproefje was van de voorjaarsklassiekers, omarmt etappe 5 van de Tour 2022 die sfeer volledig en brengt de kasseien van Parijs-Roubaix naar de Tour de France. De renners moeten 17 kilometer kasseien bedwingen, verdeeld over 11 sectoren met twee tot vier sterren. Vier van de laatste vijf sectoren waren onderdeel van Parijs-Roubaix in april.

Op 30,3 kilometer van de finish bereikt de wedstrijd de sector van 2800 meter met vier sterren tussen Erre en Wandignies-Hamage, onderdeel van de langere sector van Hornaing naar Wandignies in de voorjaarsklassieker. Deze wordt op de voet gevolgd door de sector van Warlaing naar Brillon (2.400 meter, drie sterren) en een andere vier-sterren sector, 2.400 meter tussen Tilloy-lez-Marchiennes en Sars-et-Rosières, die eindigt met nog 17,8 km te gaan.

De voorlaatste sector tussen Bousignies en Millonfosse is dan wel niet in Parijs-Roubaix verreden, maar dat betekent niet dat de 1.400 meter driesterren plaveisel gemakkelijk zijn. De laatste sector, 1600 meter, drie-sterren Hasnon naar Wallers, is de Pont Gibus-sector die de Trouée d’Arenberg in Parijs-Roubaix volgt, alleen geracet in de tegenovergestelde richting. Vanaf het einde van de Pont Gibus-sector resteren nog 5,1 km tot de finish naast de Arenberg-mijn met zijn beroemde mijnkoppen, vlak voor de ingang van de Trouée d’Arenberg.

Tour 2022 voorbeschouwing etappe 5 van Lille naar Arenberg Tour de France 2022

Eerdere kasseienritten in de Tour de France: minuten verliezen, uitvallers en sensatie 

De eerste kasseistrook in de vijfde etappe van de Tour de France 2014 moest nog komen, of Chris Froome viel – net als een dag daarvoor – letterlijk uit de Tour de France. Pats, boem. Weg kans op nieuwe overwinning. De een z’n dood, de ander z’n brood. Want wat natuurlijk nog allemaal op ons netvlies staat, is die schitterende overwinning van Lars Boom (foto onder).

Voorbeschouwing Tour etappe 5 naar Arenberg Tour 2022 - Lars Boom 2014

Maar wat menig wielerliefhebber misschien is vergeten, is dat de gele trui drager en latere eindoverwinnaar van die Tour van 2014, aangevoerd door Jakob Fuglsang (foto onder) gewoon derde eindigde in deze kasseienrit.

Voorbeschouwing Tour etappe 5 naar Arenberg Tour 2022

Terug naar 2004. In de derde rit van de Ronde van Frankrijk tussen Waterloo en Wasquehal verspeelde Iban Mayo – klassementsrenner en op voorhand belangrijke uitdager van Lance Armstrong – maar liefst drie minuten op de Amerikaan, die net als Jan Ullrich de kasseien wel goed verteerde (foto onder). Zo kan het dus ook verkeren. Een maand daarvoor in de klimtijdrit naar de Mont Ventoux in de Dauphiné Libéré iedereen nog aan gort rijden, maar een maand later de Tour-overwinning al verspelen. De Bask van Euskatel was een van de slachtoffers van de kasseien in de Tour.

Voorbeschouwing Tour etappe 5 naar Arenberg Tour 2022 - Mayo Armstrong Ullrich 2004

Iemand die er juist weer heel lekker op ging was de rasechte kasseienvreter John Degenkolb. Winnaar van Parijs-Roubaix in 2015 en op voorhand van de negende etappe van de Tour van 2018 een van de favoireten. In die Tour draaide het in de negende etappe ook om kasseien, kasseien en nog eens kasseien. De etappe was alles behalve een makkie! Liefst 21,7 kilometer aan kasseien, verdeeld over vijftien stroken, stonden de renners te wachten. Onder andere de historische sectoren van Mons-en-Pévèle en Camphin-en-Pévèle werden aangedaan. De rit van Arras naar Roubaix mocht met recht het predicaat mini-Parijs-Roubaix dragen.

Voorbeschouwing Tour etappe 5 naar Arenberg Tour 2022 - Kasseienrit Tour 2018

De top 5 van de rit bestond uit John Degenkolb (foto onder), Greg Van Aermaet (Ag2r Citroën), Yves Lampaert (Quick-Step AlphaVinyl), Philippe Gilbert (Lotto-Soudal) en Peter Sagan (TotalEnergies), die allemaal aan de startlijn zullen staan. Maar dat was het tijdperk toen de crossers Mathieu van der Poel en Wout van Aert alleen nog in het veld actief waren.

Voorbeschouwing Tour etappe 5 naar Arenberg Tour 2022 - John Degenkolb 2018

Favorieten etappe 5 naar Arenberg Tour de France 2022

We noemden ze al. Maar deze etappe is op maat gemaakt voor een zinderend duel tussen de Grote Twee Mathieu van der Poel en Wout van Aert. Hoewel, het is natuurlijk sterk de vraag of de Belg die momenteel in het geel rijdt de vrijheid van zijn ploeg krijgt en voor eigen kansen mag gaan. Indien geval van nood, kan het zomaar zijn dat hij wordt opgeofferd om ofwel Primoz Roglič of Jonas Vingegaard veilig over de kasseien te loodsen. MVDP heeft de molensteen van het hebben van een klassementskopman aan de zijde niet aan zijn nek hangen en kan dus voor eigen kansen gaan. Kan de Alpecin-Deceuninck klepper hier een hele mooie zege op zijn naam schrijven?

Het plaveisel betekent ook dat de andere specialisten van de klassiekers aan hun trekken zullen komen. Renners als Kasper Asgreen, Florian Sénéchal en Yves Lampaert (Quick Step Alpha Vinyl), Alexander Kristoff (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux), Florian Vermeersch (Lotto-Soudal) het Trek-Segafredo duo Mads Pedersen en Jasper Stuyven, Peter Sagan (TotalEnergies) hebben, net als Mathieu van der Poel, zeker een streepje voor op de winnaar van Parijs-Roubaix, Dylan van Baarle (Ineos Grenadiers) en zijn ploegmaat Tom Pidcock en andere die normaal gesproken bij hun kopman moeten blijven. Datzelfde geldt voor Wout van Aert (Team Jumbo-Visma), Stefan Küng (Groupama-FDJ), Matej Mohorič (Bahrain-Victorious) of Nils Politt (BORA-hansgrohe), die de klassementsleiders van hun teams door de etappe kunnen loodsen.

Tour 2022 voorbeschouwing etappe 5 van Lille naar Arenberg

Favorieten en sterrenverdeling etappe 5 naar Arenberg – Tour 2022 volgens Voorjaarsklassiekers.be:

***** Mathieu van der Poel
**** Wout van Aert
*** Kasper Asgreen
** Mads Pedersen
* Florian Senechal
Dark horses: Yves Lampaert, Stefan Küng, Matej Mohoric