Tour 2022: Voorbeschouwing etappe 18 naar Hautacam

De Tour de France is dan weliswaar al bijna drie weken bezig, voor ons gevoel duurt deze al maanden. De enorme media aandacht in kranten, podcasts en natuurlijk op TV met De Avondetappe en Vive Le Vélo als hoogtepunten naaste de live uitzending. En niets wakkert het vakantie gevoel zoveel aan als Radio Tour. Maar beste wielerliefhebber, bij het aanbreken van de Pyreneeën begint het pas eigenlijk écht. Op Voorjaarsklassiekers.be ben jij aan het juiste adres voor alles over de laatste week van de Tour de France 2022 – zo lees je hier een uitgebreide voorbeschouwing etappe 18 naar Hautacam. Gaan we opnieuw een mooie strijd krijgen tussen de kemphanen van UAE Emirates, Jumbo-Visma en INEOS-Grenadiers? En welke klepper staat na deze Pyreneeën-etappe in de gele trui?

Tour 2022: Voorbeschouwing etappe 18 naar Hautacam – koersdetails

Etappe 18: Lourdes naar Hautacam
Datum: 21 Juli, 2022
Afstand: 143,2 km
Tijdstip van de etappe: 13:30 – 17:25 CEST
Etappetype: Berg

Tour 2022: Voorbeschouwing etappe 18 naar Hautacam – parcours

De etappe begint in het beroemde bedevaartsoord Lourdes en voert het peloton 46 kilometer in westelijke richting, alvorens het nog 14 kilometer zuidwaarts trekt. Na de tussensprint in Laruns begint de beklimming van de Col d’Aubisque.

Met 16,4 kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van 7,1% is de Aubisque de langste klim van de etappe. De eerste zeven kilometer stijgen tussen de 4 en 7%, gevolgd door de steilste kilometer met een gemiddelde van 10%. In de tweede helft van de klim daalt het stijgingspercentage nooit onder de 8%, met stijgingspercentages van 9% op twee kilometer van de top en vlak voor de col.

De afdaling wordt onderbroken door de korte, niet-geclassificeerde Col de Soulor, maar uiteindelijk bereiken de renners de Col de Spandelles van de eerste categorie, die voor het eerst in de Tour is opgenomen. Deze 10,3 km lange helling varieert van 6,6 tot 9,7%, waardoor het een zware en onregelmatige klim is. Een 18 kilometer lange afdaling brengt de race naar de voet van de HC klim naar de finish in Hautacam.

Net als de Col de Spandelles is de 13,6 kilometer lange Hautacam geen gestage klim en het zal moeilijk zijn om in een ritme te komen. Op de eerste helft gaat het stijgingspercentage heen en weer tussen 5,8 en 8,6%. De volgende twee kilometer zijn erg zwaar met respectievelijk 10,3 en 11,3%, gevolgd door een kilometer aan 6,8% en nog een helling van 10,4%. De laatste 2,6 kilometer stijgen aan 6,5 tot 7,9%, waarbij de laatste kilometer de steilste is.

Zeg je Hautacam, dan zeggen de wielerkenners die de Tour al wat langer volgen ongetwijfeld Bjarne Riis. In de door hem gewonnen Tour van 1996 reed hij (foto onder) zijn concurrentie aan flarden en wist hij te zegevieren op de Hautacam.

Voorbeschouwing etappe 18 naar Hautacam Tour 2022

Iemand die weliswaar geen etappezege pakte, maar wel een mokerslag uitdeelde en maar liefst vier minuten steeg in het klassement was niemand minder dan The Boss. Lance Armstrong haalde in de Tour van 2000 hier ongekend hard uit.

Voorbeschouwing etappe 18 naar Hautacam Tour 2022 - Lance Armstrong Hautacam 2000

Dit is de laatste kans voor de klimmers om tijd te winnen en hogerop te komen in het algemeen klassement. Een kopgroep met renners die gaan voor de bolletjestrui en/of de etappe zal waarschijnlijk lang voorop blijven, maar uiteindelijk zullen het de klassementsfavorieten zijn die strijden voor de etappe-overwinning.