Retro Omloop het Nieuwsblad: de mooiste edities

In aanloop naar de Omloop het Nieuwsblad 2021 duiken we de geschiedenisboeken in. De Brit Ian Stannard tegen drie kleppers van Quick-Step. De demarrage van Pippo Pozzato. Sep Vanmarcke die Tom Boonen klopt in de sprint. Quick-Step boven, met een winnende Johan Museeuw. Of de overwinningen van Peter van Petegem. De twee van Philippe Gilbert in 2006 en 2008. Of die van Roger de Vlaeminck in 1979. Of nog ouder, Eddy Mercxk in 1971. Of kies je voor de sprint-a-deux tussen Jasper Stuyven en Yves Lampaert van vorig jaar?

Welke Omloop het Volk, natuurlijk nu Omloop het Nieuwsblad maar vroeger Het Volk, je ook kiest – als het aan ons ligt zijn bijna elke edities de moeite waard om terug te kijken. Daarom zetten wij op deze pagina de mooiste edities onder elkaar. Alles voor de koers!

Omloop het Volk 1999: eenling Frank Vandenbroucke verslaat machtsblokken

In 1999 hadden we te maken met barre weersomstandigheden. Typisch Het Volk weer. Veel regen, wind en kou. Na een vroege vlucht, maar liefst 150 kilometer hielden ze het volk, komt het pak op de Eikenberg allemaal bij elkaar. Daar zien we Andrei Tchmil met goesting, beukend over de kasseien in het natte weer. Tot een vlucht mag het echter niet leiden. Niet veel later zien we ook Frank Vandenbroucke een lont in het kruitvat gooien, op de Berendries gooit hij er een patat op en laat zien dat zijn benen goed zitten.

Iets minder dan 25 kilometers valt de wedstrijd in beslissende plooi als we een elitegroep van negen renners overhouden. We zien daarin op Servais Knaven na alleen maar Belgen. En niet zo maar een paar Belgen. We zien Johan Museeuw, Tom Steels en Wilfried Peeters van Mapei-Quick Step. Andrei Tchmil, Wim Feys, Chris Peers en Jo Planckaert van Lotto-Mobistar en de titelverdediger Peter van Petegem van TVM-Farm Frites.

Retro Omloop het Volk

Frank Vandenbroucke en Wilfried Peeters op weg naar Lokeren in de Omloop het Volk 1999

Nadat Johan Museeuw op 10 kilometer van de aankomst wordt bijgehaald is het Vandenbroucke met een splijtende demarrage en kan alleen Wilfried Peeters van Mapei aansluiten. Op de Bergendriesstraat is het echter de renner van Cofidis die Peeters redelijk met gemak verslaat. De eenling Vandenbroucke verslaat zo de grote machtsblokken en pakt al vroeg in 1999 zijn eerste overwinning voor Cofidis nadat hij tussen 1995 en 1998 bij Mapei één van de smaakmakers was.

Kijk hier naar de legendarische beelden, met een jonge Karl Vannieuwkerke.

Omloop het Volk 2007: De splijtende demarrage van Pippo Pozzato

Terug naar 2007. En wel zaterdag 3 maart 2007, als de 62e editie van de Omloop het Volk wordt verreden. We zien Philippe Gilbert ronddraaien, vol met goesting. Echter glibbert de titelverdediger van het Volk in een van de kasseistroken onderuit. Einde Volk en geen ereplaats voor de kopman van Française des Jeux. Als Juan Antonia Flecha en iets later ook Stuart O’Grady op een veertien kilometer van de meet wegrijden, lijkt de vogel gevlogen. Nota bene onder aanvoering van alleskunner Tom Boonen lukt het de achtervolgers niet om deze twee te grijpen en ziet Boonen zelfs achter hem een trio aansluiten, onder wie Nick Nuyens en Filippo Pozzato: in het jaar 2006 nog ploegmaats, nu grote rivalen van elkaar. Dit vierttal draait overigens wel sterk rond en wanneer zij door hebben dat het duo Flecha en O’Grady teveel aan het pokeren zijn, lijkt het elitegroepje op luttele kilometers voor de meet bij elkaar te komen. Nadat Nuyens de sprong waagt en bij het duo komt, wordt hij vanachter verrast door een ontketende Pozzato. Als een duvel uit het doosje. De bij Mapei-Quick Step gedebuteerde Italiaanse krachtpatser doet wat hij een jaar daarvoor, in 2006, in La Primavera deed: erop en erover en zijn rivalen balend achterlatend. Molto bene, Pippo!!!

Omloop het Nieuwsblad 2011: De milimetersprint tussen Langeveld en Flecha

Op deze zaterdag 26 februari 2011 staan de renners een erg koude en gure Omloop het Nieuwsblad te wachten. Met aan de start enkele grote favorieten. Bij Sky kwamen ze zelfs met twee superfavorieten aan de start, met zowel titelverdediger Juan Antonia Flecha als de jonge talent Edvald Boasson Hagen. Garmin rekende op wereldkampioen Thor Hushovd en de Belgische vedette Tom Boonen was natuurlijk de uitgesproken favoriet voor Quick Step. En natuurlijk oud-winnaars Philippe Gilbert en Filippo Pozzato. Niet op de afspraak was Fabian Cancellara, de winnaar de Dubbel (de Ronde en Roubaix) het jaar ervoor, Heinrich Haussler en Nick Nuyens. Ondanks de extreem gure omstandigheden zagen we Gilbert met korte mouwtjes en reden de Nederlanders Lars Boom en Sebastian Langeveld rond met goesting. De laatstgenoemde trok op de Eikenberg, op 50 kilometer van de streep, alleen ten aanval en bleef heel lang solo aan kop.

Het was namelijk de titelverdediger Flecha die op de Paddestraat op 30 kilometer van de meet zijn duivels ontbond en wegreed uit de groep achtervolgers en zich 15 kilometer later aansluit bij Langeveld. Maar het was de Nederlander die de titelverdediger in een milimetersprint wist te winnen en daardoor zijn equipe Rabobank alweer de tiende overwinning in het nog prille wielerjaar 2011 wist te bezorgen.

Langeveld Flecha Omloop het Nieuwsblad 2011

In een milimetersprint weet Nederlander Sebastian Langeveld titelverdediger Juan Antonia Flecha te kloppen.

Omloop het Volk 2002: de derde voor Peter van Petegem

We schrijven 2002. Eerder al, in 1997 en een jaar later in 1998 schrijft Peter van Petegem Het Volk op zijn naam. Dan in 2002 pakt Van Petegem, voor wie de Omloop letterlijk een ritje in de achtertuin is, de koers voor de derde maal. Tot op heden is hij steeds één van de recordhouders. Van Petegem profiteerde niet alleen van het thuisvoordeel, hij maakte ook gebruik van de meerderheid in de kopgroep. De kopman van Lotto wist zich gesteund door drie helpers, onder wie de 39-jarige meesterknecht Andrei Tsjmil – die de benen stil toen de 32-jarige Peter van Petegem de voortvluchtige Deen Frank Hoj in het vizier kreeg. In een sprint-á-deux was Van Petegem veel sneller dan de moegestreden Hoj.

Omloop het Volk Peter van Petegem

De Zwarte van Brakel schiet opnieuw raak in 2002 en pakt hiermee zijn derde winst in de Omloop het Volk.

Nog meer oude beelden kijken? Dit zijn schitterende (weliswaar heel oude, excuus voor de kwaliteit) beelden van 50 jaar de Omloop:

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *