In memorial: Marco Pantani 10 jaar na zijn dood

Vandaag, Valentijnsdag 2014, is het exact 10 jaar geleden dat een van de beste klimmers uit de geschiedenis van het wielrennen geheel onverwacht overleed. Marco Pantani werd die ochtend in zijn hotelkamer in Rimini levenloos aangetroffen na een flinke overdosis cocaïne te hebben gebruikt.

Marco Pantani

Rest in Peace, Marco Pantani.


Il Elefantino (Het Olifantje) kende zijn gouden jaar in 1998: de Italiaan won zowel de Ronde van Italië als de Ronde van Frankrijk. Pantani koerste van 1992 tot en met 2003 en stond aan de start van menig wielerklassieker. Als eerbetoon aan hem blikken we terug op enkele hoogtepunten uit zijn uiterst turbulente wielerloopbaan.

Doorbraak in 1994

Doordat Marco Pantani twee loodzware etappes in Dolomieten won, werd hij tweede in de Ronde van Italië. Datzelfde jaar werd Pantani derde in het eindklassement van de Tour de France en wist hij de witte trui (de trui van het eindklassement van het jongerenklassement) te winnen. Pantani was toen slechts 24 jaar oud.

Bekijk hier de eerste etappeoverwinning ooit in de Ronde van Italie van Pantani. Hij viel aan op de voet van de Mortirolo en solleerde naar de etappezege in Aprica.

http://www.youtube.com/watch?v=25vCS_cDIVQ

1995: Pantani’s eerste zege op Alpe d’Huez

In 1995 veroverde Pantani zijn eerste etappe overwinningen in de Ronde van Frankrijk; twee sensationele overwinningen in de bergen: een rit naar Alpe d’Huez en de rit naar Guzet Neige. In het klassement liet Pantani echter steken vallen en werd hij uiteindelijk dertiende.

Zie hieronder zijn allereerste Tourzege op Alpe d’Huez:

1997: Klimrecord Pantani op Alpe d’Huez

1997 was voor Marco Pantani een belangrijk jaar, aangezien hij moest terugkomen van een blessure. Il Pirata (de Piraat) snoerde alle criticasters de mond met twee etappezeges in de Ronde van Frankrijk, waaronder de legendarische etappe naar Alpe d’Huez, die hij in een recordtijd beklom (37’35”).

Zie hieronder zijn legendarische record op de Alpe d’Huez:

1998: winnaar Ronde van Italië én Ronde van Frankrijk

Zowel in de Giro d’Italia als in de Tour de France won Marco Pantani twee etappezeges alsmede de eindoverwinning. Zie hieronder een prachtige etappeoverwinning van Pantani tijdens de rit naar Les Deux Alpes:

2000: legendarische overwinning op de Mont Ventoux

Hoewel Lance Armstrong meerdere malen neerbuigend toegaf deze zege te hebben geschonken – dat Marco Pantani altijd fel tegensprak, is dit één van de meest legendarische zeges uit de profcarriere van Marco Pantani. In een recordtijd, dat anno 2014 nog steeds staat, fiets hij naar de top van de Mont Ventoux en pakt hij de etappe overwinning.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *