Klassieke renners laten zich zien in Midden-Oosten

Update vrijdag 13 februari 2015: Niki Terpstra heeft stand gehouden en heeft voor de tweede jaar op rij de Tour of Qatar op zijn naam geschreven.

Nadat eerder in de Dubai Tour enkele klassieke renners van naam van zich lieten gelden, wordt ook in de Tour of Qatar goed gepresteerd door enkele topfavorieten voor de komende voorjaarsklassiekers van dit jaar.

In zowel de Tour of Qatar (waar morgen de beslissing valt) als de Dubai Tour, die vorige week werd verreden, konden de rappe mannen in de sprintetappes hun benen testen. Mark Cavendish won de opener in Dubai en pakte met zijn tweede dagoverwinning in de laatste etappe genoeg bonificatieseconden door de Dubai Tour 2015 op zijn naam te schrijven. De Brit, die Milaan San Remo al eens won, zag echter ook de sterke benen van John Degenkolb – die op fenomenale wijze de koninginnerit op zijn naam schreef. De Duitser van Giant-Alpecin en titelhouder in Gent-Wevelgem klopte daar onder andere tweevoudig winnaar van Luik-Bastenaken-Luik Alejandro Valverde.

Milaan San Remo’s huidige titelhouder, Alexander Kristoff, laat in de Tour of Qatar van zich spreken. De coureur van Katusha won drie (sprint)etappes op rij en lijkt sterker en zelfverzekerder dan ooit. De Noor sprak van de week uit dat – naast prolongatie in la Primavera – de Ronde van Vlaanderen zijn hoofddoel van het (klassieke) seizoen zal zijn.

klassiekers 2015

In diezelfde Tour of Qatar versloeg Niki Terpstra specialisten Fabian Cancellara en Sir Bradley Wiggins in de tijdrit en stevent daarmee af op titelprolongatie in Qatar. De Nederlander van Etixx-Quick Step zal tekenen voor een soortgelijk seizoen als vorig jaar; in de koersen Dwars door Vlaanderen en vooral Parijs-Roubaix zal hij met zijn rugnummer 1 met veel vertrouwen aan de start staan.

Kijkende naar een van de beste renners van het afgelopen klassieke voorjaar ten slotte, zien we dat Greg van Avermaet beduidend heeft gewerkt aan zijn sprint. De topman van BMC in de aankomende klassiekers is in elk geval in goede doen en zal er zaterdag over twee weken staan in de Omloop het Nieuwsblad. Zal hij dan eindelijk zijn eerste klassieker op zijn naam kunnen schrijven?