Favorieten rode trui Vuelta 2023

Tussen 26 augustus en 17 september 2023 is het weer tijd voor de Vuelta a España! En laat deze Vuelta 2023 nou een deelnemerslijst hebben om duimen en vingers bij af te likken! Tour de France winnaar Jonas Vingegaard en – diens ploegmaat – Primož Roglič. De titelverdediger, Remco Evenepoel. En ook Geraint Thomas, Juan Ayuso, Enric Mas en João Almeida hopen hier voor de zege te gaan rijden. De rij kanshebbers en favorieten Vuelta 2023 is indrukwekkend! Voorjaarsklassiekers.be blikt uitgebreid vooruit op de favorieten rode trui Vuelta a España 2023!

Favorieten rode trui Vuelta 2023

Favorieten algemeen klassement Vuelta 2023

Als we de startlijst van de Vuelta 2023 erbij pakken zien we in totaal maar liefst acht eindzeges en negentien podiumplekken in de drie grote rondes. 

Eigenlijk missen we alleen Pogacar – natuurlijk Carlos Rodriguez, Jai Hindley en de gebroeders Yates waren smaakmakers in de Tour de France, maar eerlijk is eerlijk – alleen smaakmaker Pogi is een renner die je mist. Verder zijn alle kleppers op de afspraak voor een schitterende Vuelta! Maar wie zijn nou de grootste favorieten rode trui Vuelta 2023?

Bij Jumbo-Visma starten ze met een gedroomde koppel die hun de trilogie moet gaan bezorgen. Primož Roglič wist in mei de Giro te winnen en Jonas Vingegaard prolongeerde in juli zijn titel in de Tour — komende weken moet het drie uit drie gaan worden voor de supermarktploeg en tijdens de ronde zelf zal duidelijk worden wie de beste papieren heeft en daardoor dus ook kopman wordt. Maar met deze kleppers heeft Jumbo misschien wel de grootste favorieten algemeen klassement Vuelta 2023 in de gelederen. Of vergeten we nu iemand?

Ja, zeker – zal je denken. Chauvinistisch als we zijn mogen we onze Remco Evenepoel natuurlijk niet vergeten. De Kannibaal van Schepdaal zal de grootste uitdager worden van het duo Roglič en Vingegaard. Of moeten we zeggen Roglič en Vingegaard zijn de grootste uitdagers van Evenepoel? Tuurlijk, de klasse van Vingegaard in de Tour was ontegenzeggelijk – maar wij zien zijn Sloveense ploegmaat toch een streepje voor hebben. Terwijl de Deen Pogi en co eraf reed in Le Grande Boucle, was het rust, rijnheid en regelmaat voor Roglič. Met diverse hoogtestages en een uitstekende generale repetitie in de Vuelta a Burgos, drie etappes en het eindklassement, is-ie er helemaal klaar voor!

Favorieten algemeen klassement Vuelta 2023

Man-tegen-man gevechten op de flanken van de Angliru? Deze klasbakken ontlopen elkaar op weinig vlakken, uiteraard is de ploeg van Jumbo-Visma buitencategorie. Met Sepp Kuss — die zijn derde grote ronde gaat rijden — en ook Wilco Kelderman, Jan Tratnik, Robert Gesink, Atila Valtter en Dylan van Baerle komt Jumbo op oorlogssterkte. Het is dat Van Aert zijn verdiende rust krijgt. Maar alles lijkt erop dat ze de uitgesproken favoriet zijn voor de Vuelta 2023!

Evenepoel komt dan weliswaar met een ploeg volledig om hem gebouwd, maar de titelverdediger zal vooral moeten profiteren van zijn eigen, unieke kwaliteiten. Want wat zeker is, zijn ploeg is niet te vergelijken met de sterkte van Jumbo, UAE Emirates en INEOS. 

We beginnen bij UAE, waar ze met het duo João Almeida en Juan Ayuso eveneens met twee kopmannen naar de Vuelta 2023 komen! De Portugees kent een heel constant seizoen: Volta ao Algarve (zesde), Tirreno-Adriatico (tweede), Ronde van Catalonië (derde) en Giro (derde). Kan de 25-jarige klimmer een gooi doen naar de zege in de Vuelta? Ayuso is pas 20 jaar, maar wist vorig jaar op zijn 19e al heel knap derde te worden.

Bij INEOS zullen ze de 37-jarige Geraint Thomas uitspelen als absolute kopman. Waar in de Tour met meerdere troeven werd gestart, zal G deze Vuelta echt de enige nummer één zijn. Wat kan deze oude krijger, met onder meer Thymen Arensman als superknecht, nog kunnen klaarspelen?

Na een goed voorjaar voor Enric Mas (vijfde in de Ruta del Sol, zesde in de Tirreno-Adriatico en vijfde in de Ronde van het Baskenland ging het mis op dag 1 van de Tour de France. Ongelukkige valpartij, gebroken schouderblad, weg droom voor een goed resultaat. Sindsdien heeft de Movistar coureur geen koers meer gereden en de grote vraag is dan ook hoe het met zijn vorm is. Echter, een goede Mas moet je altijd opschrijven in je Vuelta pool!

Favorieten Vuelta 2023 volgens Voorjaarsklassiekers.be

***** Primož Roglič
**** Remco Evenepoel
*** Jonas Vingegaard
** Juan Ayuso
* João Almeida
Dark horse: Geraint Thomas, Enric Mas, Aleksandr Vlasov

Meer Vuelta 2023?

Lees hier ook alles over de Vuelta 2023 zoals de voorbeschouwing op het parcours Vuelta 2023 en de favorieten algemeen klassement Vuelta 2023!