Clásica San Sebastián 2021

Twee weken na het einde van de Tour de France en precies één week na de wegwedstrijd van de mannen op de Olympische Spelen in Tokio staat de enige Spaanse klassieke wielerwedstrijd op het programma: de Clásica San Sebastián.

Voorbeschouwing Clásica San Sebastián 2021

De Movistar trein onderweg in de meest prominente Spaanse wielerklassieker.

Wanneer is La Clásica San Sebastián 2021?

La Clásica San Sebastián 2021 wordt verreden op zaterdag 31 juli 2021 en staat hiermee, zoals gezegd, twee weken na de laatste etappe in de Tour de France en één week na de wegwedstrijd van de Olympische Spelen op het programma. Ook La Clásica San Sebastián 2021 verzamelt, geheel volgens traditie, de beste renners uit de Tour (en dit jaar dus ook de Spelen) in hun zoektocht naar klassiek succes.

Historie

Het Franse dagblad L’Auto-Vélo, onder leiding van de legendarische hoofdredacteur Henri Desgrange kwam met het ingenieuze idee om een wielerwedstrijd te starten. Dit alles met twee doelen: meer naamsbekendheid voor diens krant, maar bovenal de organisatie van een wielerkoers voor het volk. De Tour de France was geboren. Vijf jaar later kwam La Gazzetta dello Sport met het idee om de Giro d’Italia te starten, in België kennen we natuurlijk de Omloop het Volk – inmiddels de Omloop het Nieuwsblad, dat uitgroeide tot de opener van het Vlaamse voorjaar. Het duurde tot de jaren tachtig tot het veelgelezen El Diario Vasco ook in Spanje rondom San Sebastián een wielerwedstrijd wilde organiseren. Zo is La Clásica San Sebastián (in het Baskisch: Donostia Klasikoa) geboren.

In 1981 werd de eerste editie van La Clásica San Sebastián verreden en was het meteen raak. De Bask Marino Lejarreta wist als thuisrijder als eerste over de meet in San Sebastián te komen en te overwinnen. Ook in 1982 en 1987 wist de rittenkaper te winnen, tot vandaag de dag is hij nog recordhouder met drie zeges. Legendarische renners als Miguel Indurain, Gianni Bugno, Davide Rebellin, Laurent Jalabert en Paolo Bettini wisten hier ook te winnen, maar allen konden het record van Lejarreta niet evenaren. Francesco Casagrande (1998 en 1999), Jalabert (2001 en 2002), Luis León Sánchez (2010 en 2012) en Alejandro Valverde (2008 en 2014) kwamen met twee zeges in het Baskenland wel het dichtsbij. Nederlands succes werd behaald door Adrie van der Poel (1985), Gert-Jan Theunisse (1988), Erik Dekker (2000) en natuurlijk Bauke Mollema in 2016. Voor België wisten Claude Criquielion en Philippe Gilbert te winnen in 1983 en 2011.

Laatste tien winnaars

2020: Niet verreden vanwege de coronacrisis
2019: flag-be Remco Evenepoel
2018: flag-fr Julian Alaphilippe
2017: flag-pl Michal Kwiatkowski
2016: flag-nl Bauke Mollema
2015: flag-gb Adam Yates
2014: flag-es Alejandro Valverde
2013: flag-fr Tony Gallopin
2021: flag-es Luis Léon Sánchez
2011: flag-be Philippe Gilbert

Voorbeschouwing La Clásica San Sebastián 2021

Hieronder lees je een uitgebreide voorbeschouwing op de enige Baskische wielerklassieker, met een overzicht van het parcours en de favorieten voor de Baskische wielerklassieker. Verleden jaar vond er geen editie van de koers plaats – omwille van de coronarestricties dus is Remco Evenepoel nog steeds de titelverdediger. De toen 19-jarige Remco Evenepoel wist op schitterende wijze de Clásica San Sebastián van 2019 te winnen. De Belg van Deceuninck-Quick-Step ontdeed zich op de slotklim van vluchtgenoot Toms Skujins, waarna hij in San Sebastián solo aankwam. Zijn landgenoot Greg Van Avermaet werd tweede, de Zwitser Marc Hirschi werd derde.

Remco Evenepoel op weg naar zijn grootste triomf tot dan toe.

Remco Evenepoel op weg naar zijn grootste triomf tot dan toe.

Parcours La Clásica San Sebastián 2021

Wil je tot de favorieten voor deze Baskische koers behoren moet je een gevarieerde renner zijn; je moet kunnen klimmen – en dalen. De 227,3 kilometer lange wedstrijd telt zeven beklimmingen, waarvan de Jaizkibel de bekendste is. Vroeger was dit de beslissende beklimming, die laat op de dag kwam, 8,3 km lang en blootgesteld aan de wind, maar nu komt de echte killer, de Murgil-Tontorra, na 220 km – hij is ‘slechts’ 1,8 km lang maar met een gemiddelde van 11,5% en met hellingen van 19%, wat betekent dat het bijna zeker is dat hier de winnende zet zal komen.

Alejandro Valverde op de Murgil-Tontorra in Clásica San Sebastián van 2019.

Alejandro Valverde op de Murgil-Tontorra in Clásica San Sebastián van 2019.

Favorieten La Clásica San Sebastián 2021

Bij het schrijven van een lijstje met favorieten voor La Clásica San Sebastián – dat door de Olympische Spelen dus een weekje opgeschoven – is het altijd kijken naar de renners die hoogvorm toonden in de Tour de France, maar ook de renners die in aanloop naar de Vuelta a España zijn gooien traditiegetrouw hoge ogen in Baskenland. En uiteraard de grotere eendagsspecialisten. Want daar mee te beginnen, Julian Alaphilippe is overal waar hij start topfavoriet en al helemaal op een terrein als in Klasikoa Donostia zoals de koers in het Baskisch heet.

Julian Alaphilippe Clasica San Sebastian 2021

Julian Alaphilippe is gemaakt voor het parcours dat Klasikoa Donostia ons voorschotelt, dat bewees hij in 2018 al – toen hij Bauke Mollema klopte op de meet.

De leipe springveer is niet alleen topfavoriet, hij is ook oud-winnaar. Liet de Spelen expres schieten om via een rustperiode er dit najaar te staan. Kan hij zaterdag gelijk raak schieten? Alaphilippe’s grootste concurrent kan misschien Bauke Mollema wel zijn. Ook een oud-winnaar. De Nederlander van Trek Segafredo won hier in 2016, maar eindigde van de negen starts maar liefst acht (!) maal in de top tien. In de recente Tour de France ‘Mollemaalde’ de Groningen naar een etappezege en ook in de Spelen liet hij zijn hoogvorm zien, waar hij vierde werd in de wegwedstrijd. Zelf gaf Mollema eerder deze week in een interview aan om in zijn favoriete wedstrijd nog eenmaal te vlammen, voor hij een rustperiode inlast naar zijn doelen later dit jaar: het WK en de Italiaanse klassiekers.

Bauke Mollema Clasica San Sebastian 2021

Acht maal top tien van de negen starts en één zege in La Clásica San Sebastián. Een prestatie van formaat. Kan Bauke zaterdag naar zege twee ‘Mollemalen’?

Achter ‘Loulou’ en Mollema zien we bij UAE Emirates in de naam van Diego Ulissi een derde favoriet, maar ook diens ploegmaat Juan Ayuso wordt door de bookie’s als outsider getipt. Pas 18 jaar, maar al tweede achter in de Ordiziako Klasika. Luis Léon Sanchez, 37 jaar oud maar nog steeds zo sluw als een vos, wist die koers te winnen. Kan hij zaterdag voor de derde maal zegevieren in San Sebastián?

En welke kleppers komen uit de Tour de France hier op succes jagen? Dat zijn Jonas Vingegaard – tweede in de Tour en in hoogvorm – maar ook Dan Martin en Matej Mohoric. Iemand die afwezig was in de Tour – door een valpartij in de Giro – maar hier met heel veel goesting aanwezig zal zijn is Mikel Landa. We zijn voorzichtig met het strooien van de sterren, maar kan hij ons het tegendeel bewijzen?

Last but not least mag een vermelding van Egan Bernal en diens ploegmaten Adam Yates en Gianni Moscon niet ontbreken, daar deze INEOS Grenadiers kleppers alle drie het vermogen hebben om zaterdag zomaar te winnen. De Brit Yates weet hoe je hier moet winnen, dat deed-ie in 2015 toen hij namens Orica-GreenEDGE solo aankwam.

Favorieten, sterrenverdeling en dark horse La Clásica San Sebastián 2021

***** Julian Alaphilippe
**** Bauke Mollema
*** Diego Ulissi
** Jonas Vingegaard
* Adam Yates
Dark horse: Egan Bernal