UAE Tour 2021

Met de UAE Tour 2021 staat de eerste UCI WorldTour-koers op het programma. De UAE Tour, de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten, is een samenvoeging van de Ronde van Dubai (die sinds 2014 wordt verreden) en de Ronde van Abu Dhabi (sinds 2015) dat in 2019 haar eerste editie kende.

De UAE Tour is een meerdaagse rittenkoers, vaak zeven dagen, met een gevarieerd parcours. In de Verenigde Arabische Emiraten worden zowel kansen voor sprinters geven, maar ook de klimgeiten komen aan hun trekken.

UAE Tour 2021

Een kenmerkend plaatje, de vlakke wegen van het golfstaatje worden langzaamaan hellend en steiler: de Jabel Hafeet moet worden bedwongen!

UAE Tour 2021

Hoewel we nog steeds in een wereld met het coronavirus om ons heen leven, staat de derde editie van de UAE Tour dit jaar wel op de wielerkalender. Sterker, met de afgelasting van de Tour Down Under is de rittenkoers in het Midden-Oosten de eerste WorldTour-koers van het wielerjaar 2021. Mede daardoor kan het op een ijzersterk deelnemersveld rekenen. Wij hebben er zin in!

—-

Wanneer is de UAE Tour 2021?

De Ronde van de Arabische Emiraten 2021 vindt plaats van zondag 21 februari tot en met zaterdag 27 februari 2021. De UAE Tour zal dus een overlap zal hebben met Het Openingsweekend van het Vlaamse klassieke seizoen, daar de laatste etappe van de UAE Tour op dezelfde dag plaatsvindt als de Omloop het Nieuwsblad 2021.

Voorbeschouwing UAE Tour 2021

Half februari komen wij met een voorbeschouwing met daarbij een overzicht van het parcours, de topfavorieten en een overzicht van de waar de koers op TV te volgen is. 

Parcours UAE Tour 2021

De Tour Down Under heeft de Willunga Hill, de Waalse Pijl heeft de Muur van Hoei, de Amstel Gold Race heeft de Cauberg en de UAE Tour heeft dus de Jebel Hafeet. De Jebel Hafeet, 10,8 kilometer aan 5,4%, is een lange en steile klim, die toch vaak voor de nodige verschillen kan zorgen. Onderweg liggen er stukken van 10%, dus als je hier een slechte dag hebt ben je gezien in het klassement.

In de editie van 2019 wist Alejandro Valverde zijn eerste succes te behalen in zijn regenboogtrui en in de editie van vorig jaar, toen de Jebel Hafeet tweemaal op het menu stond, wisten Adam Yates en de latere Tour de France-winnaar Tadej Pogačar te winnen. Diezelfde UAE Tour van 2020 werd echter na deze etappe vroegtijdig stopgezet, vanwege het coronavirus opdook in het peloton. Later werd wel Adam Yates uitgeroepen tot winnaar.

Voorbeschouwing UAE Tour 2021

Adam Yates kroont zich tot “Koning van de Jabel Hafeet” en zal de latere winnaar van de UAE Tour 2020 zijn.

Deelnemers Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten 2021

Met Mathieu van der Poel, Tadej Pogačar en Chris Froome staan er drie smaakmakers aan de start van de derde editie van de UAE Tour.

Ook Adam Yates, Filippo Ganna (beiden INEOS Grenadiers), Marc Hirschi, Fernando Gaviria (beiden UAE Emirates), Caleb Ewan (Lotto Soudal), Sam Bennett (Deceuninck-Quick-Step) en Pascal Ackermann (BORA-hansgrohe) hebben eerder al toegezegd acte de présence te geven in de Verenigde Arabische Emiraten. 

Favorieten UAE Tour 2021

Daags voor de UAE Tour komen wij hier met een overzicht voor de favorieten en kanshebbers voor de overwinning in de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten 2021.

Favorieten UAE Tour 2021 volgens Voorjaarsklassiekers.be

*** Tadej Pogačar
** Adam Yates,
* João Almeida