Tour Down Under 2020

Cadel Evans, Robbie McEwen en de nieuwere generatie wielrenners als Richie Porte, Michael Matthews en Caleb Ewan. We kunnen met recht zeggen dat Australië inmiddels een echte koersland is geworden mét top-coureurs in de gelederen. En wat is een koersland zonder een eigen wielerwedstrijd op het hoogste wielerniveau?

De Tour Down Under, voor het eerst verreden in 1999, is een zesdaagse wielerwedstrijd rond de Australische stad Adelaide en staat sinds 2008 op de UCI ProTour kalender en in 2011 is het opgenomen in het UCI WorldTour kalender, waarmee het de jaarlijkse eerste UCI WorldTour rittenkoers is.

Tour Down Under 2020

Het peloton onderweg in de Tour Down Under, dwars door het kenmerkende landschap van het mooie Australië.

Tour Down Under 2020

Waar Mathieu van der Poel nog druk bezig is met wedstrijden winnen in het veld, zal het wegseizoen officieel worden afgetrapt met de eerste WorldTour-koers: de Tour Down Under 2020. De 22e editie van de Tour Down Under wordt verreden van 21 januari tot en met 26 januari 2020. De organisatie heeft de koers dit jaar nóg interessanter proberen te maken, maar zonder verlies van het karakter van de Tour Down Under: Willunga Hill is ook in de Tour Down Under 2020 scherprechter op de slotdag. Ook is geluisterd naar de wens van toeschouwers in kleine plaatsen, gezien er nieuwe steden en regio’s zijn toegevoegd – terwijl er ook meer lokale rondjes worden verreden.
Parcours Tour Down Under 2020

Met twee aankomsten heuvelop, etappe drie naar Paracombe en etappe zes naar Willunga Hill, en in de overige etappes genoeg kansen voor sprinters is het parcours zeer divers en aantrekkelijk voor voldoende type coureurs. Als we kijken naar de afgelopen jaren zijn een aantal dingen, geheel volgens traditie, al bijna zeker op voorhand: etappe één, dit jaar in Barossa Valley – met een circuitrace die start in finisht in Tanunda – mondt uit in een massasprint en zekerheid nummer twee is dat Richie Porte net als de afgelopen zes (!) edities als eerste bovenkomt op de 3 kilometer tellende Willunga Hill.

Etappeschema Tour Down Under 2020:
Dinsdag 21 januari – Etappe 1: Tanunda Circuit (150 km)
Woensdag 22 januari – Etappe 2: Woodside – Stirling (135 km)
Donderdag 23 januari – Etappe 3: Unley – Paracombe (131 km)
Vrijdag 24 januari – Etappe 4: Norwoord – Murray Bridge (152 km)
Zaterdag 25 januari – Etappe 5: Glenela – Victor Harbor (149,1 km)
Zondag 26 januari – Etappe 6: McLaren Vale – Willunga Hill (151,5 km)

Voorbeschouwing Tour Down Under 2020

Daags voor de Tour Down Under 2020 zal de redactie van Voorjaarsklassiekers.be met een voorbeschouwing komen met tips voor uw wielerpronostiek en een overzicht van de favorieten voor de eindzege.

Vorig jaar ging de zege naar de Zuid-Afrikaan Daryl Impey.
“Dit is een van mijn mooiste dagen als wielrenner”, de (toen 34-jarige) Zuid-Afrikaan verleden jaar toen hij geschiedenis schreef: nog nooit wist iemand met succes zijn titel in de Tour Down Under te prolongeren.

Want ook in 2018 wist Daryl Impey de Tour Down Under op zijn naam te schrijven. Toen ging het nog om een secondenspel, uiteraard nadat Richie Porte toesloeg op de flanken van Willunga Hill. In 2019 wist Impey 13 seconden voor te blijven.

Laatste tien winnaars Tour Down Under
2010: André Greipel
2011: Cameron Meyer
2012: Simon Gerrans
2013: Tom-Jelte Slagter
2014: Simon Gerrans
2015: Rohan Dennis
2016: Simon Gerrans
2017: Richie Porte
2018: Daryl Impey
Favorieten Tour Down Under

*** Richie Porte
Drie van de drie sterren voor de Australische klimmer Richie Porte. De thuisrijder. De Koning van de Willunga Hill. Dé vooruitgeschoven kopman van Trek-Segafredo, die de Tour Down Under al eens won in 2017. Genoeg redenen waarom Porte in deze Tour Down Under 2020 met de zege zal gaan lopen. Neem daar ook nog eens bij dat de koers dit jaar zwaarder is dan ooit: de kaarten voor Porte lijken zeer goed geschud!

Porte Tour Down Under 2020

** Daryl Impey
Al een maand geleden sprak Impey in de pers breeduit over zijn allereerste grote doel van 2020: voor de derde maal op rij de Tour Down Under winnen. Het strijdplan moge duidelijk zijn: net als zijn in overwinningen van 2018 of 2019 een etappe winnen – en daarmee bonificatiepunten sprokkelen – en vervolgens niet afhaken bij de etappes die op naam zijn geschreven voor de ware klimmers. Zal Impey ook de Tour Down Under 2020 kunnen winnen? Voorjaarsklassiekers.be geeft 35-jarige Michelton-Scott coureur twee van de drie sterren!

* Simon Yates
Mocht de editie van 2020 toch te zwaar worden en dus de kaart Impey niet kan worden gespeeld, heeft Michelton-Scott nog twee andere troeven in huis. Ten eerste de 23-jarige Australiër Lucas Hamilton. Trapte flink in de boter bij het Australisch Kampioenschap op de weg. Tuurlijk, hij moest zijn meerdere erkennen aan Cameron Meyer – die de Tour Down Under in 2011 won en óók een optie is om naar voren te schuiven – maar Hamilton is een groot talent die zich meteen zal willen bewijzen. Ten tweede, en waar de redactie van Voorjaarsklassiekers.be hun geld wel op zou inzetten, Simon Yates. De klasbak van nog geen 58 kilogram won verleden jaar nog twee etappes in de Tour de France en zal zijn debuut maken in de Tour Down Under. Om Impey te ondersteunen. Of, U begrijpt hem al. Om voor eigen kansen te gaan als die zich voordoen.

Joker: Rohan Dennis
Nog een thuisrijder. En nog een oud-winnaar. Rohan Dennis, de kersverse nieuwe aanwinst van Team Ineos, mag meteen als kopman fungeren. In onze ogen heeft Team Ineos eigenlijk twee jokers in huis. Want naast Dennis tippen we u de 22-jarige Pavel Sivakov. Won verleden jaar de Tour of the Alps, de Ronde van Polen en werd negende in het eindklassement van de Ronde van Italië. Een renner om naar uit te kijken dus!

Favorieten Tour Down Under 2020 volgens Voorjaarsklassiekers.be

*** Richie Porte
** Daryl Impey
* Simon Yates
Joker: Rohan Dennis