Ronde van Zwitserland

De Ronde van Zwitserland (Tour de Suisse) is een meerdaagse etappekoers welke in de derde week van juni wordt verreden. Door de het heuvelachtig parcours én de tijd in het jaar, is de Ronde van Zwitserland een belangrijke voorbereidingskoers op de Tour de France. Juist daardoor ondervindt de Ronde van Zwitserland concurrentie van het Criterium du Dauphiné Libéré, een andere meerdaagse rittenkoers die gelijktijdig op het programma staat.

Ronde van Zwitserland 2015

De geschiedenis van de Ronde van Zwitserland gaat terug naar 1933 en kent inmiddels 78 edities. De Ronde van Zwitserland, die al vroeg de bijnaam De Vierde Grote Ronde kreeg – de meest prominente meerdaagse koers na de Ronde van Italië, de Ronde van Frankrijk en de Ronde van Spanje, kent een rijke historie aan winnaars. Titelhouder is Italiaan Pasquale Fornara, die de Ronde van Zwitserland in de jaren vijftig van de vorige eeuw viermaal wist te winnen. Maar ook legendarische renners als Roger de Vlaeminck, Eddy Merckx, Hennie Kuiper, Seán Kelly en Francesco Casagrande wisten de Ronde van Zwitserland te winnen. Van de actieve coureurs prijken Roman Kreuziger (2008), Fabian Cancellara (2009), Fränk Scheck (2010) en Rui Costa (2012, 2013 en 2014) op de lijst der eindwinnaars.

In de Ronde van Zwitserland wordt gestreden om drie truien: de gele trui, net als in de Tour de France degene die de hoogste klassering in het algemeen klassement weet te behalen, de groene trui (de winnaar van het bergklassement) en de witte trui (het puntenklassement).

Ronde van Zwitserland 2015

Waar de Ronde van Zwitserland het voorheen won qua prominentie, lijken de grote namen de laatste jaren te kiezen voor de Dauphiné. Zo heeft Rui Costa, die de Ronde van Zwitserland van 2012 tot en met 2014 won, aangegeven dit jaar de Dauphiné als voorbereiding op de Tour de France te rijden. Maar ook dit jaar staan er weer diverse grote namen aan de start van de Ronde van Zwitserland. Sergio Henao, Michal Kwiatkowski, Julián David Arredondo, Rafal Majka, maar ook Belg Jurgen Van den Broeck en Nederlanders Robert Gesink en Tom Dumoulin geven acte de présence.

Parcours Ronde van Zwitserland 2015

Het parcours van de Ronde van Zwitserland 2015 lijkt getekend voor de ware tijdrijder. Fabian Cancellara, Tony Martin en Tom Dumoulin zullen hier erg tevreden mee zijn, echter kent het parcours eveneens venijnige heuveletappes.

De Ronde van Zwitserland 2015 begint op zaterdag 13 juni met een 5 kilometer tellende proloog in Risch-Rotkreuz, dat centraal in Zwitserland is gelegen. Ditzelfde plaatsje is decor voor de tweede etappe: wanneer een ware criterium van 161 kilometer zal plaatsvinden.

In de derde etappe, op maandag 15 juni, wordt van Brunnen naar Olivone gekoerst, waar na 60 kilometer met de Gothardpass de eerste serieuze beklimming van de Ronde van Zwitserland 2015 moet worden aangedaan. De etappe naar de meest zuidelijke aankomstplaats van de Ronde van Zwitserland 2015 telt 174,5 kilometer.

Etappe 4  begint in wintersportoord Flims/Laax/Falera en finisht in Schwarzenbach, in het kanton Sankt Gallen, en kent een lengte van 193 kilometer. Onderweg worden diverse heuvels aangedaan, waar Wildhaus op 60 kilometer de zwaarste van is.

Woensdag 17 juni 2015 wordt de Koninginnerit van de Ronde van Zwitserland 2015 verreden: een 237 kilometer lange etappe met de aankomst bergop in de Rettenbachgletsjer (of Rettenbachferner). Deze Oostenrijkse slotklim, die begint in skioord Sölden heeft een lengte van 12 kilometer met een gemiddelde stijgingspercentage van 10%.

Etappe 6 voert van Wil naar Biel/Bienne en heeft een lengte van 193 kilometer en op deze donderdag 18 juni zal in het teken staan van klimmen en dalen door glooiend landschap, terwijl vrijdag 19 juni wellicht voer wordt voor sprinters, alwaar er wordt gekoerst van Biel/Bienne naar Düdingen.

De Ronde van Zwitserland 2015 wordt afgesloten in Bern. Op zaterdag 20 juni wordt in de zevende etappe een criterium rondom de hoofdstad verreden en zondag 21 juni vindt een 38 kilometer tellende afsluitende tijdrit in de straten van Bern plaats.

Favorieten Ronde van Zwitserland 2015

Aangezien bijna alle grote kanonnen het Criterium du Dauphiné Libéré boven de Ronde van Zwitserland hebbben verkozen, is er op voorhand geen absolute topfavoriet voor de Ronde van Zwitserland 2015 aan te wijzen. Wie wordt de opvolger van Rui Costa?

Thibaut Pinot is bij de afwezigheid van de grote namen misschien wel de grootste favoriet voor de eindzege in de Ronde van Zwitserland 2015. De Fransman werd vorig jaar derde in de Tour de France en dit is voor hem de ideale situatie om een grote WorldTour-koers op zijn naam te schrijven.

De grootste concurrentie voor Pinot vinden we bij Team Sky in naam van Sergio Luis Henao. De 27-jarige klimgeit zal echter zelf slechte herinneringen aan de Ronde van Zwitserland hebben: verleden jaar werd de Colombiaan nog voordat de koers begon door een auto aangereden, waarna hij zijn knie brak en maanden uit de roulatie zat. Dit voorjaar liet Henao zien dat hij weer helemaal terug is. Met een tweede plaats in het eindklassement van de Ronde van het Baskenland, top tien plaatsen in de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik en een podiumplaats in de Ronde van Californië. Aangezien Froome de Dauphiné rijdt en Porte nog hersteld van de Giro is Henao de absolute kopman voor Sky. Kan de Colombiaan zijn favorietenrol waarmaken?

De derde favoriet voor de eindzege in de Ronde van Zwitserland 2015 is Rafal Majka. De 25-jarige Pool brak vorig jaar met twee bergetappes en de eindwinnaar van de bolletjestrui in de Tour de France definitief door en won later ook de Ronde van Polen. Momenteel is het sterk de vraag hoe de vormpeil van Majka is, de Ronde van Zwitserland zal voor de coureur van Tinkoff-Saxo vooral een voorbereiding worden op de Tour de  France, waar hij één van de meesterknechten van Alberto Contador zal zijn.

Achter deze drie favorieten zijn er diverse renners die als outsider voor de eindoverwinning mogen worden gezien. Wereldkampioen Michal Kwiatkowski (Etixx-Quick Step), Jakob Fuglsang (Astana) en Sebastian Reichenbach (IAM Cycling) zijn bij hun teams de vooruitgeschoven mannen. Ook de drie Colombiaanse klimgeiten Julian David Arredondo (Trek), Darwin Atapuma (BMC) en Winner Anacona (Movistar) dienen in de gaten te worden gehouden en Ion Izagirre (Movistar) en Simon Špilak (Katusha) zijn renners die in rittenkoersen van een week eerder goede prestaties lieten zien.

De Nederlandse en Belgische ogen zijn gericht op Robert Gesink (LottoNL-Jumbo), Tom Dumoulin (Giant Alpecin) en Jürgen Van den Broeck (Lotto Soudal). Gesink hoopt in de Ronde van Zwitserland een periode vol tegenslagen achter zich te laten en een goede voorbereidingskoers op de Tour te rijden, terwijl Dumoulin voordeel heeft aan de tijdritkilometers. Ditzelfde geldt voor Van den Broeck, die voor het eerst sinds jaren de Tour de France niet rijdt. Hoewel bergop een aantal keer door het ijs te zijn gezakt, presteerde VDB in de tijdrit zeer sterk.

Favorieten Ronde van Zwitserland 2015

**** Thibaut Pinot
*** Sergio Luis Henao, Rafal Majka
** Sebastian Reichenbach, Jakob Fuglsang, Michal Kwiatkowski
* Julian David Arredondo, Ion Izagirre, Jürgen Van den Broeck, Simon Špilak