Eneco Tour

De Eneco Tour is een Nederlands/Belgische ronde, welke sinds 2005 is opgenomen in het UCI World Tour kalender. De meerdaagse rittenkoers is ontstaan als opvolger van de Ronde van Nederland – die voor het eerst werd verreden in 1948 – maar werd uitgebreid naar België, aangezien er weinig draagvlak binnen de UCI plaatsvond voor een World Tour waar enkel door Nederland zou worden gekoerst. In de laatste jaren voor 2005 droeg de koers om reden van sponsorbelangen al de naam van Eneco, naar het Nederlands energiebedrijf.

Eneco Tour 2015 favorieten

De Nederlandse wielerlegende Gerrie Knetemann is recordhouder van de Ronde van Nederland; de Kneet won de etappekoers in 1976, 1980, 1981 en 1986. De laatste Belgische winnaar van de Ronde van Nederland was Eric Vanderaerden in 1985, terwijl Erik Dekker in 2004 de laatste renner was die de wielerronde onder de naam ‘De Ronde van Nederland’ won.

Vanaf dat de koers in 2005 tot de UCI World Tour behoord, heeft de Eneco Tour een palmares van twee Duitsers: Stefan Schumacher in 2006 en Tony Martin in 2010, de Spanjaard José Iván Gutiérrez (2007 en 2008), de Noor Edvald Boasson Hagen (2009 en 2011), de Amerikaan Bobby Julich (2005), de Nederlander Lars Boom (2012), de Tsjech Zdenek Stybar (2013) en de Belg Tim Wellens (2014).

In die editie van vorig jaar wist de jonge Belg Tim Wellens op slinkse wijze te profiteren van alle aandacht op de twee gedoodverfde favorieten Lars Boom en Tom Dumoulin, door op de Redoute weg te geraken en te soleren naar de dagzege én de basis voor de uiteindelijke eindoverwinning.

Eneco Tour 2015

Eneco Tour 2015

De elfde editie van de Eneco Tour opent op 10 augustus 2015 met een vlakke etappe in Bolsward in Friesland, waar het zeven etappes later finisht in Geraardsbergen, Vlaanderen. De zevendaagse koers doet na Friesland ook Breda aan, waarna het in België voert door Beveren, Ardooie, om via het Nederlandse Hoogerheide en Heerlen te besluiten met een heuveletappe in de Ardennen en Sint Pieters Leeuw en Geraardsbergen. Al met al heeft de organisatie er weer een prachtige parcours van weten te bouwen, waar diverse heuvels bekend uit de Amstel Gold Race, Ronde van Vlaanderen en Luik Bastenaken Luik worden aangedaan.

Parcours Eneco Tour 2015

Op maandag 10 augustus 2015 start de Eneco Tour 2015 met de eerste etappe in het Friese Bolsward, waar na een vlakke etappe van 200 kilometer ook wordt gefinisht. De tweede etappe wordt afgewerkt in het zuiden van Nederland: op dinsdag 11 augustus wordt een 170 kilometer tellende etappe met start- en finish in Breda verreden.

De derde etappe voert in zijn geheel door België, van Beveren naar Ardooie, terwijl op donderdag 13 augustus in het Noord-Brabantse Hoogerheide een 13,89 kilometer tellende individuele tijdrit plaatsvindt.

De Koninginnerit van de Eneco Tour 2015 vindt plaats op zaterdag 15 augustus en wordt op gang geschoten in het Limburgse Heerlen. Na een plaatselijke omloop wordt via de heuvels van Zuid-Limburg koers gezet naar de Ardennen. Deze etappe zal dus een mini Amstel Gold Race en Luik Bastenaken Luik in één zijn.

Tot slot staat op zondag 16 augustus de mini variant van de Ronde van Vlaanderen op het programma. De slotetappe begint in Sint-Pieters-Leeuw en finisht op de Muur van Geraardsbergen.

Favorieten Eneco Tour 2015

Typische hardrijders als Niki Terpstra, Tom Dumoulin, Guillame van Keirlsbuck en oud-winnaars Lars Boom, Zdenek Stybar, Edvald Boasson Hagen en de huidige titelverdediger Tim Wellens zullen bij deelname tot deze favorieten behoren.

Zodra eind juli de deelnemende renners bekend zijn, zullen wij op deze pagina vooruitblikken op de favorieten van de Eneco Tour 2015.